Ο Άρειος Πάγος προστατεύει τους προστατευόμενους μάρτυρες και «στέλνει» τον Γεωργιάδη εκτός κυβέρνησης – Χαστούκι και από την ΕΛΑΣ

Του Γ. Λακόπουλου

Δεν θα την ξεχάσουμε εύκολα την 21η Φεβρουαρίου 2020. Ξεκίνησε άσχημα. Ο Άδωνις Γεωργιάδης ασύδοτος στα κανάλια να κοπανιέται για  αποκάλυψη των προστατευόμενων μαρτύρων.

Απειλούσε σε φίλιο τηλεοπτικό πλατό όχι μόνο την εισαγγελέα Τουλούπα, αλλά και την… Ελληνική Αστυνομία. Εικόνες ντροπής για κοινοβουλευτική κυβέρνηση.

Ακολούθησε μια ακόμη μελανή στιγμή για την ελληνική δημοσιογραφία: ραδιοφωνικός παραγωγός υποδείκνυε, στον αέρα, στον πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής μια μέθοδο για την.. αποκάλυψη των προστατευόμενων μαρτύρων. Ο θλιβερός ρόλος της δημοσιογραφίας στη συγκάλυψη του σκανδάλου συνεχίζεται…

Ήταν τόσο χυδαίο ώστε ακόμη ο Ι. Μπουγάς- που δεν φημίζεται και για την ανεξάρτητη κρίση του- κ δεν το απέρριψε απλώς: διευκρίνισε ότι η επιδίωξη της Επιτροπής είναι να καταθέσουν οι μάρτυρες και όχι να αποκαλυφθούν.

Το βαρύ κλίμα που δημιουργούν αυτές τις μέρες οι διατεταγμένοι θιασώτες της «σκευωρίας» στο σκάνδαλο Νοβάρτις, με σόλο παραστάσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ -και μέλους της κυβέρνησης Μητσοτάκη αυτή τη φορά- έδειχνε να συνεχίζεται.

Κι ύστερα ήλθαν οι μέλισσες… Άνοιξαν οι ουρανοί- της νομιμότητας και της κοινής λογικής.

Ένας σπουδαίος δικαστικός λειτουργός, ο  αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος με το πρόσθετο κύρος του εποπτεύοντας την Εισαγγελία Διαφθοράς κράτησε τη Δικαιοσύνη στο ύψος της.

Διευκρίνισε στην Προανακριτική Επιτροπή ότι οι δυο προστατευόμενοι μάρτυρες -που θέλει μέλος της κυβέρνησης να αποκαλυφθούν για να τους τιμωρήσει-  θα καταθέσουν υπό τον όρο ότι διασφαλίζεται ακριβώς το  αντίθετο.

Θα προστατευθεί πλήρως η ταυτότητα τους. Με την επιπρόσθετη διευκρίνιση ότι θα καθορίζουν οι ίδιοι οι μάρτυρες τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν στην Προανακριτική. Περισσότερα και από όσα ζητούσαν οι ίδιοι δηλαδή.

Ακριβώς το ίδιο είχε εγγυήθηκε από την πλευρά της  Ελληνική Αστυνομίας. Ήταν ένα ακόμη χαστούκι στον Γεωργιάδη που αντέδρασε με υπαινιγμούς εναντίον της, για… μη εκτέλεση καθήκοντος.

Και κατ’ ανάγκη πλέον και η πλειοψηφία της Προανακριτικής επιτροπής έκανε πίσω: το θέμα είναι να καταθέσουν, όχι να αποκαλυφθούν διευκρίνισε  εκπρόσωπος της πλειοψηφίας.

Οι οπαδοί της θεωρίας «θα τους βγάλουμε την κουκούλα» πρέπει να περιμένουν. Όπως φυσικά περιμένουν και τις καταθέσεις τους οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο.

Ήταν μια πολύ καλή μέρα για την ελληνική Δικαιοσύνη. Αλλά μια κακή για τον Άδωνι Γεωργιάδη. Ίσως και για ολόκληρη την κυβέρνηση, αν δεν αποδοκιμάσει τις δημόσιες εκτροπές του που την εξέθεσαν δεδομένου ότι είναι μέλος της.

Η ηγεσία της Δικαιοσύνης αποφάνθηκε αρμοδίως ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας, όχι απλώς πρέπει να μείνει προστατευόμενος, αλλά και να ερωτάται  για τον τρόπο εξέτασής του-  εντός του νομοθετικού πλαισίου.  

Η πλειοψηφία της Προανακριτικής έκανε την ανάγκη φιλοτιμία  και συμμορφώθηκε. Η κυβέρνηση φρονίμως ποιούσα δεν αναμειγνύεται. Η εξέλιξη στέλνει το Άδωνι Γεωργιάδη εκτός κυβέρνησης με βάση όσα έλεγε τις τελευταίες μέρες.

Ο υπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αναμείχθηκε μόνο στη δουλειά της Δικαιοσύνης και της Προανακριτικής- για την οποία μιλούσε σαν εκπρόσωπός της- αλλά έφτασε στα κατώτερα δυνατά σημεία αθλιότητας.

Απείλησε του μάρτυρες, προεξόφλησε ότι «θα τους βγάλει την κουκούλα», απείλησε τον πρώην πρωθυπουργό με ισόβια για «εσχάτη προδοσία» και τον Παπαγγελόπουλο με αντίστοιχες ποινές  για «αλλοίωση του πολιτεύματος».

Είπε πολλά και διάφορα στο ίδιο ύφος που κυμαίνονται ανάμεσα στον πανικό και τη παραφροσύνη και σε κάθε περίπτωση είναι ασύμβατα με το ρόλο του υπουργού. Έπαιξε κι έχασε: κανείς δεν τον φοβήθηκε.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν χωράει πλέον τον Άδωνι  Γεωργιάδη- αλλιώς ταυτίζεται μαζί του. Αν θα παραιτηθεί ή αν θα εκδιωχθεί, θα το αποφασίσει ο Πρωθυπουργός.

Η Δικαιοσύνη και η ελληνική κοινή γνώμη έχουν αποφασίσει.