Ο «κανακεμένος»

ΒΛΑΣΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ
Του Ιωάννη Δαμίγου

Ο λαός και οι αποφάσεις του. Ο «κυρίαρχος» λαός, που ποιητές και στοχαστές του απέδωσαν αυτόν τον χαρακτηρισμό, ποιητική αδεία, προσθέτοντας ρομαντισμό και κρυφά, σε προσπάθεια επιφόρτισης ευθύνης. Αλλά ποιος είναι ο «σοφός» λαός μας, ποια στοιχεία περιέχει; Ποια κριτήρια διαθέτει, αν; Τι έχει αποδείξει μέχρι σήμερα και τι έχει καταφέρει;

Ο κανακεμένος από τα ΜΜΕ, ιδιαίτερα από τις γραφές των δημοσιογράφων και τους χαρακτηρισμούς ως «σοφού», έχει ψηφίσει από το 1974 και μετά συνεχώς εννιά φορές ΝΔ, εξ φορές ΠΑΣΟΚ σε εναλλαγή και μια φορά ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές είναι οι επιλογές του και αυτά που βιώνουμε είναι η απόρροιά των. Ποιος είναι αυτός ο λαός. Κατ’ εξοχήν απαίδευτος, με σκέψη πονηρή που έχει γαλουχηθεί από την ημιμάθεια και την επιπολαιότητα, της πρόχειρης λύσης.

Με κοντή όραση του τώρα, αμνησία του εχθές και άγνοια του αύριο. Με αυτοσκοπό το βόλεμα και από αύριο βλέπουμε, το μότο. Με προτάσεις και θεωρίες σωρό και εμένα θ’ ακούσεις, άκου να δείς ….Ποια στοιχεία περιέχει. Δειλία και θράσος, ισχυρογνώμων με υπέρμετρο εγωισμό, μνησικακία και ζηλοφθονία.

Τιμωρητικός και επιθετικός στον αδύναμο, ρατσιστής με άγνοια, φοβικός στο άλλο, ακραία συντηρητικός. Αυστηρά πατριαρχικός και δογματικός, αμνήμων και χυδαία υπερήφανος, επιδεικτικός και ωραιοπαθής. Θορυβώδης στην ανοησία, υποτακτικός και δουλοπρεπής, ευθυνόφοβος και μόνιμα δικαιολογημένος.

Φανατικός και ευκολόπιστος, ενθουσιώδης και αυθάδης, ενοχλητικός και αγενής, φυγόπονος και κάπηλος, πλεονέκτης και επαίτης. Στο άναρχο και απαξιωτικό εσωτερικό απαρατήρητος, αόρατος, στο εξωτερικό των όρων, ικανός και διαπρεπής.Ποια κριτήρια διαθέτει, αν. Τα κριτήρια του όχλου, τα ενστικτώδη. Εν πλήρη απουσία και αδυναμία διάθεσης κριτηρίων, ακολουθεί τα προτεινόμενα και προσφερόμενα των επιτηδείων.

Τι έχει αποδείξει και καταφέρει. Δεν έχει αποδείξει τίποτα παραπάνω από ήττες, ανοχές, υποχωρήσεις και παράλογη επιμονή στις ίδιες επιλογές ετών. Έχει καταφέρει την παραμονή σε θέση ουραγού, την θέση του βαστάζου και του εθελοντικού πειραματόζωου.

Ο κανακεμένος λαός, ο χωρίς ταυτότητα και φερόμενος ως ενοικιαστής του χώρου airbnb, που κανείς και ποτέ δεν άσκησε κριτική, κανείς δεν του λέει για την κατάντια του αφού ο ίδιος αδυνατεί να κατανοήσει. Με υπέρογκα χρέη, δημόσια και ιδιωτικά, αγνοώντας την αιχμαλωσία του, παθητικός ως μωρό.

Ο κανακεμένος λαός, που βιάζει παιδιά,και βιάζεται, ο γυναικοκτόνος, ο μαστροπός, ο πατροκτόνος και μητροκτόνος, ο της διπλανής πόρτας, ο φανατικός χριστιανός, ο ακροδεξιός. Ο ειρωνικά και σαδιστικά χαρακτηρισμένος, ο κανακεμένος, ως «σοφός» και «κυρίαρχος» λαός. Επιτέλους!