Ο κοινωνικός αποκλεισμός δημιουργεί τζιχαντιστές

Όπως επισημαίνει ο Guardian, εδώ και χρόνια οι φορείς χάραξης πολιτικής στη Δύση προσπαθούν να εντοπίσουν τι οδηγεί τα άτομα στη ριζοσπαστικοποίηση. Σήμερα, πρωτοποριακή έρευνα αξιοποίησε την ιατρική επιστήμη για να ρίξει φως στη διαδικασία -και στο μυαλό πιθανών τζιχαντιστών.

Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου και άλλοι διεθνείς ειδικοί δημιούργησαν μια ομάδα επιστημόνων που χρησιμοποίησε νευροαπεικονιστικές τεχνικές για να «χαρτογραφήσει» τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται το μυαλό ριζοσπαστικών ατόμων στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Τα ευρήματα, υποστηρίζουν οι ερευνητές, επιβεβαιώνουν πως ο αποκλεισμός είναι ο πρωταρχικός παράγοντας στη δημιουργία βίαιων τζιχαντιστών.

Η μελέτη αντιτίθεται στην κυρίαρχη άποψη μεταξύ των δυτικών φορέων χάραξης πολιτικής, πως άλλοι παράγοντες όπως η φτώχεια, ο θρησκευτικός συντηρητισμός, ακόμα και η ψύχωση, είναι οι βασικοί λόγοι που οδηγούν στον τζιχαντισμό.

«Αυτό επιτέλους διαλύει τέτοιες λανθασμένες ιδέες», σχολιάζει ο Nafees Hamid του Πανεπιστημιακού Κολεγίου, ένας από τους κύριους συντάκτες της έρευνας. «Η πρώτη νευροαπεικονιστική έρευνα που έγινε ποτέ σε ριζοσπαστικό πληθυσμό δείχνει πως η ακραία συμπεριφορά φαίνεται να εντείνεται έπειτα από κοινωνικό αποκλεισμό», πρόσθεσε.

«Πέραν της ανάγκης να βελτιώσουμε τις οικονομικές συνθήκες, να αντιπαλέψουμε ιδεολογίες ή να θεραπεύσουμε με ιατρικές μεθόδους τους εξτρεμιστές, αν εστιάσουμε στην ελάττωση των διαπροσωπικών διακρίσεων αυτό μπορεί να κρατήσει όσους έχουν εξτρεμιστικές τάσεις στην πιο μη-βίαιη και διαλλακτική πλευρά των πραγμάτων», κατέληξε ο ειδικός.

Η πολυπλοκότητα της ριζοσπαστικοποίησης και των αιτιών της ήρθε και πάλι στο προσκήνιο μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Στρασβούργο και στο Μαρόκο, οι οποίες συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και ενόσω οι αστυνομικές αρχές εξακολουθούν να ερευνούν παλιότερα χτυπήματα.

ΑΠΟ ΤΗΝ HUFFPOST