Η ώρα της κρίσης για την συγκυβέρνηση

Του Μελέτη Ρεντούμη

Το νέο έτος ξεκίνησε ήδη με πολλές προκλήσεις για την κυβέρνηση, με την σημαντικότερη εκκρεμότητα να είναι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.

Το θέμα έχει ήδη αρχίσει να πιέζει την κυβέρνηση, καθώς υπάρχει μία έντονη διάθεση από τον Πάνο Καμμένο των ΑΝΕΛ, να τραβήξει στα άκρα την διαφωνία του για την κύρωση της συμφωνίας, υπονοώντας ότι μπορεί ακόμα και να ρίξει την κυβέρνηση, όσο αυτό είναι βέβαια πιθανό να γίνει συνταγματικά.

Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία μπαίνει στην τελική ευθεία στα Σκόπια, επικυρώνοντας όλες τις συνταγματικές ρυθμίσεις και μεταβολές τόσο για το όνομα όσο και για την γλώσσα και ταυτότητα, με αποτέλεσμα από τα μέσα του Ιανουαρίου και μετά, να μπορεί πρακτικά να την φέρει η κυβέρνηση στην Βουλή προς ψήφιση, όπου και εκεί απαιτείται η ψήφος των παρόντων και όχι υποχρεωτικά πλειοψηφία 151 βουλευτών και άνω.

Είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να έχει πολιτική νομιμοποίηση στην συμφωνία, με ψήφο ακόμη και ανεξάρτητων ή διαφωνούντων βουλευτών κυρίως από τους ΑΝΕΛ, γεγονός που έχει εξοργίσει τον Πάνο Καμμένο.

Είναι γεγονός ότι το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων φυλλορροεί και παρά την άτυπη συμφωνία μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου, ότι δεν θα συμπεριληφθούν στελέχη των ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, οι συναντήσεις με την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος συνεχίζονται, καθώς και οι διαρροές για πιθανές διαφωνίες με το κόμμα τους, που επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να τους βολιδοσκοπεί και να τους προσμετρά στην μετέπειτα ψήφο ανοχής που επιζητά για την ημέρα μετά την Συμφωνία των Πρεσπών.

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται από δω και στο εξής, είναι πόσο θα αντέξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να έχει πλειοψηφία στην Βουλή, μέσα σε ένα κλίμα διαφωνιών και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, με μόνη πρόθεση την επανεκλογή συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων με αντάλλαγμα κυβερνητική στήριξη.

Ακόμα και αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν άμεσα, όπως διατείνεται τις τελευταίες ημέρες ο Πάνος Καμμένος, δεν υπάρχει αυτή την στιγμή στον ορίζοντα, μία νέα κυβερνητική συμμαχία με κάποιο άλλο κοινοβουλευτικό κόμμα, καθώς σύσσωμη η αξιωματική αντιπολίτευση, παρά τις όποιες προσδοκίες από την κυβέρνηση για ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και δεν θα της επιτρέψει να μακροημερεύσει.

Ακόμα και η ΝΔ που έχει το πάνω χέρι αυτή την στιγμή στις δημοσκοπήσεις και έχει στριμώξει την κυβέρνηση σε όλα τα εθνικά θέματα, επιθυμεί εδώ και τώρα εκλογές, παρόλο που μπορεί να βρεθεί με ένα σύνθετο πρόβλημα ανά χείρας και με τους δυτικούς συμμάχους απέναντι.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα και μάλιστα τις επόμενες εβδομάδες θα είναι καταιγιστικές, καθώς η κυβέρνηση θα κρίνει την αντοχή της, τόσο στο εσωτερικό της όσο και στον κομματικό μηχανισμό, για το ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα μέσα στο εκλογικό έτος του 2019.

Το βέβαιο είναι, ότι οι πολιτικές επιλογές του πρωθυπουργού στενεύουν, ακόμα και αν κάποιοι μεμονωμένα επιχειρήσουν να τον στηρίξουν για κάποιους μήνες.

Το σενάριο πλέον των πρόωρων εκλογών φαντάζει όλο και πιο πιθανό, με αποτέλεσμα όλο το πολιτικό σύστημα να αναμένει ακόμη και έναν εκλογικό αιφνιδιασμό του Αλέξη Τσίπρα, με στόχο να συσπειρώσει το κόμμα του και να επιχειρήσει να αλλάξει το πολιτικό κλίμα υπέρ του, πράγμα σχεδόν αδύνατο υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες και την σημερινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός