Πάνος Καμμένος: Ο κυβερνητικός εταίρος που έγινε τυφώνας

Του Νίκου Λακόπουλου

Ο Πάνος Καμμένος ξεπέρασε τα όρια με την δική του εξωτερική πολιτική στο ταξίδι στις ΗΠΑ, γελοιοποίησε τη χώρα αυτή τη φορά ως …πρωθυπουργός -κι όχι απλά υπουργός Εξωτερικών και ταυτόχρονα κατάφερε να βρεθεί απέναντι σε βουλευτές του -που τον άδειασαν, μαζί με άλλους υπουργούς, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση- που εξέφρασε έκπληξη και απορία.

Τι ακριβώς έκανε ο υπουργός Άμυνας, ως τυφώνας, όπως “χαριτολόγησε” ο πρωθυπουργός. Μάλλον έχασε μαζί με την σοβαρότητα -τη δική του και της κυβέρνησης- το ρόλο του ρυθμιστή, του συγκυβερνήτη που δεν εκφράζει απλώς την άποψή του, αλλά επιχειρεί να την επιβάλλει. Μοιράζει βάσεις, χτίζει συμμαχίες και οργανώνει την αναχαίτιση της Ρωσίας- ή μήπως της Σοβιετικής Ένωσης και του κομμουνισμού; Κι άλλες φορές απειλεί την Τουρκία και οργανώνει μέτωπα εναντίον της και ερήμην όσων θα πάρουν μέρος στο όραμά του.

Ήταν σαφές από την πρώτη στιγμή, όταν εγγυήθηκε με το …στρατό του το πολίτευμα, ότι κάτι δεν πάει καλά με τον υπουργό που είχε τυπώσει ήδη το όνομά του πάνω σε διάφορες στρατιωτικές στολές και επισκεπτόταν τα στρατόπεδα, ξεκούμπωτος φορώντας μισές στολές με μπλου τζιν και συνήθως ασκεπής. Αν ήταν στρατιώτης θάχε τιμωρηθεί ήδη, αλλά ήταν υπουργός Άμυνας -που όμως δεν σημαίνει στρατάρχης!

Όταν είπε με δάκρυα στον Αρχιεπίσκοπο να του δώσει ένα νεύμα και θα ρίξει την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός έκανε πως δεν άκουσε και μίλησε για το πόσο έντιμος είναι. Όταν προσέφερε ένα νησί στους Αμερικάνους κανένας δεν έδωσε σημασία και να τώρα που επανήλθε με …τέσσερις βάσεις. Προφανώς αν ήταν υπουργός του Ανδρέα Παπανδρέου θάχε απολυθεί στο αεροπλάνο, όπως ένας άλλος για λιγότερο σημαντικούς λόγους. Αλλά πώς αφού θα πέσει η κυβέρνηση, όπως λέει.

Ο Πάνος Καμμένος θέλει να καθορίσει το χρόνο των εκλογών γιατί διαφωνεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών και για να βοηθήσει πρότεινε τη δική του εναλλακτική λύση – την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο να αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια! Αυτή τη φορά δεν έχει ρόλο πρωθυπουργού της Ελλάδας, αλλά χαράσσει και την εξωτερική πολιτική άλλων χωρών όπως η Σερβία που θα πρέπει να περιμένει πότε θα υπογράψει τη Συμφωνία Καμμένου αφού, όπως είπε πρόσφατα:

“Αναλαμβάνουμε-την ευθύνη μιας περιοχής, ιδιαίτερα αυτής που είναι μεταξύ της Κρήτης, του Σουέζ, της Κύπρου  και της Μάλτας, όπου γίνεται η μεγαλύτερη διακίνηση παράνομων όπλων, πετρελαίου, ναρκωτικών, που χρηματοδοτεί την τρομοκρατία. Άρα αναλαμβάνουμε έναν τομέα ευθύνης που θα πρέπει να μας βάλει μπροστά, ως μια χώρα ενήμερη στην αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής”.

Από ποιον ανέλαβε και πότε αυτό το ρόλο;O υπουργός είχε ήδη προ μηνών μιλήσει για προστασία της ΑΟΖ -η οποία δεν υπάρχει αφού δεν έχει ανακηρυχθεί- και μάλιστα σε ένα σαρδάμ μίλησε για «υδατάνθρακες», αντί για υδρογονάνθρακες. Πριν λίγες μέρες πάλι ανακοίνωσε ότι «μέσα στους επόμενους μήνες ξεκινά η εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου και ιδιαίτερα του φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει άμεσα η αναγνώριση της ΑΟΖ και η επέκταση του τομέα ευθύνης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ιδιαίτερα προς τα νότια».

Ναι, αλλά το ξέρει η κυβέρνηση; Να θυμίσουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε πει το 2017 ότι «η Ελλάδα πρώτα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια και μετά θα ανακηρύξει την ΑΟΖ. Η επέκταση αυτή των 12 μιλίων, θα γίνει μάλιστα τμηματικά, δηλαδή θα αρχίσει από περιοχές που δεν μπορεί να θεωρήσει «αιτία πολέμου» η Τουρκία, όπως είναι το Ιόνιο, όπου εκκρεμεί η οριοθέτηση της ΑΟΖ με Αλβανία.

Ο πρωθυπουργός προχθές εξέφρασε την ελπίδα”να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία ως προς την οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, ξεπερνώντας τις όποιες τεχνικές δυσκολίες” – μάλλον αγνοώντας τον υπουργό του που την έχει “αναγνωρίσει” ήδη! O υπουργός Εξωτερικών Nίκος Κοτζιάς δεν είπε τίποτα, αλλά ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, μάλλον δεν ενδιαφέρεται για άλλες βάσεις: “Από στρατιωτικής πλευράς υπάρχει μόνο μία βάση, της Σούδας και αυτή βρίσκεται στα Χανιά και δε μας ενδιαφέρει να έχουμε ως επιδίωξη άλλες βάσεις σε άλλα μέρη της Ελλάδας”!

Φαινομενικά η χώρα ζει εξαρτώμενη από τις εξελίξεις στα Σκόπια που θα κρίνουν το χρόνο εκλογών στην Ελλάδα, πιθανόν και το αποτέλεσμα, την στιγμή που ο Πάνος Καμμένος θα ρίξει την κυβέρνηση- πριν έρθει η Συμφωνία για συζήτηση στη Βουλή. Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θεόδωρος Τοσουνίδης αυτή τη φορά προχώρησε πιο πέρα από τις απειλές ότι το κόμμα θα ρίξει την κυβέρνηση.

“Εφόσον η ΝΔ δεσμευτεί ότι δεν θα παραχωρήσει το όνομα «Μακεδονία» στην ΠΓΔΜ όταν αναλάβει την διακυβέρνηση, τότε οι ΑΝΕΛ «μπορούν να συζητήσουν» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρόταση μομφής κατά του ΣΥΡΙΖΑ”.

Τι παιχνίδι παίζει ο Πάνος Καμμένος; Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής στις πρόσφατες δηλώσεις του: Η κυβέρνηση θα επιβιώσει, αλλά δεν ξέρει αν θα γίνει το ίδιο με τον συνασπισμό- τη συμμαχία του με τον Πάνο Καμμένο- που έσπευσε να …ακυρώσει το δημοψήφισμα της γείτονος χώρας. Που σημαίνει ότι αν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποχωρήσουν από την κυβέρνηση για να πάμε σε εκλογές πριν ψηφιστεί η συμφωνία δεν θα αποχωρήσουν όλοι. Η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία για να ψηφιστεί η Συμφωνία, αλλά πιθανότατα μπορεί να πάρει ξανά ψήφο εμπιστοσύνης.

Πρακτικά η κυβέρνηση θα μπορεί να πέσει με πρόταση μομφής, μάλλον πριν την συζήτηση, αλλά η πρόταση αυτή θα πρέπει να εξασφαλίσει 151 ψήφους πράγμα που δεν μπορεί να συμβεί- αφού η προηγούμενη πρόταση έλαβε 126 ψήφους. Άρα ο μόνος τρόπος να οδηγήσει το Μακεδονικό σε εκλογές είναι να το αποφασίσει η ίδια η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είπε καθαρά πως δεν θα το κάνει. Αν θέλει ο Καμμένος να φύγει, ας φύγει.

Ο Νίκος Κοτζιάς το έκανε πιο σαφές: «Ακούω το σενάριο ότι οι ΑΝΕΛ θα πάνε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να πέσει η κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν έτσι, αλλά με ψηφοφορία. Όποιος θέλει ας φέρει πρόταση στη Βουλή και τότε θα ανακαλύψουμε τα μυστικά της Βουλής και τους πραγματικούς συσχετισμούς». Κι ο αναπληρωτής του Γιώργος Κατρούγκαλος έσπευσε να πει πως “υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση”.

Βέβαια εννοεί πως “υπάρχουν φωνές στο Ποτάμι που δεν θέλουν την ταύτιση με την κυβέρνηση αλλά θέλουν τη συμφωνία”και δεν μπορεί να φανταστεί έναν βουλευτή το Ποταμιού να απέχει και να ψηφίζει υπέρ μια πρότασης μομφής εφόσον θέλει την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών».

Προφανώς θάχουμε εξελίξεις πριν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ μετράνε ψήφους και στις πρόσφατες δηλώσεις -Ζουράρι, Παπαχριστόπουλου, Κουντουρά, Δανέλλη- συν την υπουργοποίηση της Κατερίνας Παπακώστα- θα πρέπει να προστεθεί ο Τέρενς Κουίκ: «Εγώ δεν έχω εξουσιοδοτήσει κανέναν να κάνει “γλυκά ματάκια” στην ΝΔ, και… τον ουρανό με τα άστρα να μου φέρουν στο πιάτο».

Σ΄αυτό το παιχνίδι κάποιος μπλοφάρει, κάποιος ελπίζει, κάποιος μετρά ψήφους, αλλά δεν είναι βέβαιος ακόμα. Η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει και χωρίς τον Καμμένο που κλωτσά την καρδάρα με το γάλα και κύριος οίδε τι θα συμβεί ως τις εκλογές. Προς το παρόν ακύρωσε το δημοψήφισμα της γείτονος, έδωσε τέσσερις βάσεις που οι Αμερικάνοι δεν θέλουν, “αναγνώρισε” την ΑΟΖ κι έφτιαξε μια αμυντική συμμαχία με ΠΓΔΜ, Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία- αργότερα!- ερήμην τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας στις 7 Δεκέμβρη θα βρεθεί στη Μόσχα, την ίδια ώρα που ο υπουργός του σχεδιάζει αμυντική συμφωνία για την αναχαίτιση της ….ρωσικής διείσδυσης στα Βαλκάνια. “Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του κυβερνητικού μίγματος. Δεν μπορεί να τελεσφορήσει καμία πρόταση μομφής για το Μακεδονικό και υπάρχει και η πλειοψηφία στη Βουλή για την επικύρωση της συμφωνίας» θα πει ο Νίκος Παππάς.  Η κυβέρνηση είναι σταθερή και θα εξαντλήσει την τετραετία.