Αλέξης Τσίπρας: “Που βαδίζετε, κύριε;”

 

Του Νίκου Λακόπουλου

Ο  Αλέξης, ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς στο λύκειο Αμπελοκήπων, είναι δεκάξι χρονών, όταν εμφανίστηκε στην εκπομπή της Παναγιωταρέα, ως καταληψίας Κνίτης, να πει «θέλουμε να αποφασίζουμε εμείς πότε θα γυρίζουμε σπίτι». Το βίντεο που παρουσιάζει τον μακρυμάλλη ροκά- με το αποφασιστικό βλέμμα- σήμερα κάνει το γύρο του κόσμου.

«Ο άνθρωπος που κρατά την Ευρώπη στα χέρια του» όπως έγραψε το 1997 ο Guardian- και κρατά τη μοίρα του ευρώ φαίνεται πως πραγματοποίησε την απειλή του. Η Ελλάδα βρίσκεται σε δρόμο εξόδου από την Ευρώπη, αν και ο ίδιος διακήρυξε σε όλους τους τόνους πως θέλει να μείνει η Ελλάδα στο «κοινό μας σπίτι».

Ο σημερινός πρωθυπουργός μεγάλωσε μέσα σε μια εποχή με σκάνδαλα και φαυλότητα στην Ελλάδα που όλος ο κόσμος άλλαζε. Ο «υπαρκτός σοσιαλισμός» κατέρρευσε με πάταγο όπως και το Τείχος του Βερολίνου. Η επόμενη δεκαετία θα βρει τον φοιτητή Πολυτεχνείου να συμμετέχει σε διαδηλώσεις κατά της «παγκοσμιοποίησης» στην Γένοβα, την Πράγα κι όλο τον κόσμο, ακολουθώντας- ως διαδηλωτής- τις συναντήσεις των G7 και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Κανένας δεν ασχολιόταν με τον τριαντάχρονο πια πολιτικό μηχανικό, που δουλεύειν με μπλoκάκι, αν ο Αλέκος Αλαβάνος δεν τον έβαζε υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας. Το 11%  που πήρε η παράταξη ήταν μεγάλο ποσοστό για ένα κόμμα που έμεινε εκτός Βουλής μια ολόκληρη περίοδο. Το 18% που έδειχναν πια δημοσκοπήσεις αποδόθηκε στο άστρο του νεαρού «με το ηλεκτρικό χαμόγελο» όπως θα τον περιγράψει σε λίγο ο ανταποκριτής του CNN.

O μέντορας του, ο Αλαβάνος, που ονειρευόταν μια Αριστερά που θα αλλάξει την Ευρώπη, θα τον χαρακτηρίσει «αριβίστα», όταν τον είδε να τον εκτοπίζει. Ο Φώτης Κουβέλης, ο εσωκομματικός αντίπαλος θα εξέλθει από ένα κόμμα που μάλλον δεν ανήκει στο χώρο του «δημοκρατικού καπιταλισμού». Ο Γρηγόρης Ψαριανός, βουλευτής πια, θα πει πως η δεκαεξάχρονη κόρη του “έχει περισσότερο μυαλό από τον Τσίπρα”..

Το πρώτο μνημόνιο και η κατάρρευση των δυο μεγάλων κομμάτων θα εκτινάξουν το νέο –και ενοποιημένο πια κόμμα- του «Συνασπισμού» στο 17%, το 27%, το 36%. Ο Αλέξης αντιγράφει πια ολόκληρες φράσεις, τις κινήσεις, τη φωνή του Ανδρέα Παπανδρέου για τον οποίο έχει πει πως έκλεψε τα συνθήματα της Αριστεράς. Η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τον ακροδεξιό εθνικιστή Πάνο Καμμένο θα σοκάρει όσους είχαν στο μυαλό τους ένα μέτωπο δημοκρατικών δυνάμεων.

Η επίσκεψη του νέου ηγέτη στον Πάπα, στο Άγιο Όρος, όπου ζήτησε να μείνει μόνος- πέρασε απαρατήρητη, όπως και το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, φίλος του πατέρα του, τον κάλεσε τα Θεοφάνεια πριν τις κρίσιμες εκλογές και τούδωσε ένα περιστέρι να τ’ αφήσει να πετάξει. Ένα χρόνο μετά η αριστεροδεξιά κυβέρνηση –με υπουργό Άμυνας- ένα δεξιό εθνικιστή της «λαϊκής» -αλλά «αντιμνημονιακής» δεξιάς- υποδέχεται με τιμές αρχηγού κράτους τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας! Η Ελλάδα έχει μπει από καιρό στην παράνοια.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απολαμβάνει με ιδιαίτερο ναρκισσισμό μαζί με τον «πιο επικίνδυνο πολιτικό»-όπως χαρακτήρισε τον Τσίπρα το «Σπήγκελ»- την διεθνή – και συχνά αρνητική- δημοσιότητα. Η Πρόεδρος της Βουλής απολαμβάνει την δημοσιότητα- με κάθε τρόπο- στο εσωτερικό της χώρας όσο στήνει εξεταστικές επιτροπές για τους “εχθρούς του λαού” ή την Επιτροπή Αλήθειας του Δημόσιου Χρέους, όσο η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται την απομείωση του «επονείδιστου χρέους».

Μερικοί θα παρατηρήσουν πως το πόρισμα για το χρέος βγήκε πριν την έρευνα. Ο ίδιος ο υπουργός Σταθάκης είχε πει πως μόνο το 5% είναι παράνομο. Πολλοί πιστεύουν ότι ο νέος πρωθυπουργός επιτρέπει στην ανάγωγη Πρόεδρο της Βουλής να κάνει παράλληλη εξωτερική πολιτική, επειδή δεν μπορεί να την ελέγξει. Η χώρα ζει στιγμές υστερίας.

Η βόμβα που έσκασε με το δημοψήφισμα κάνει πολλούς να σκεφτούν πως υπήρχε ήδη ένα σχέδιο ρήξης με τους «εταίρους/ δανειστές/ τοκογλύφους» που «εκβιάζουν» την Ελλάδα. Η ξαφνική στροφή από τον «έντιμο συμβιβασμό» στο “Όχι” της εθνικής περηφάνειας, που δεν υπήρχε προχθές-  δείχνει κάτι χειρότερο: δεν υπάρχει κανένα σχέδιο.

Η Ελλάδα την Κυριακή, αν φτάσουμε στο δημοψήφισμα, θα ψηφίσει αν γνωρίζει ποια είναι, που βρίσκεται και που πάει ή όχι. Ο Αλέξης τα παίζει όλα για όλα. Αν μπλοφάρει και γνωρίζει που πάει η Ελλάδα θα έχει αποχτήσει ένα νέο ηγέτη. Αν η χώρα οδηγηθεί σε μια εθνική τραγωδία, το πρώτο θύμα θα είναι ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ.