Πολιτική θύελλα με την “τρίπλα” Μητσοτάκη: Ο Τριαντόπουλος ζητά να παραπεμφθεί απευθείας στο Δικαστικό Συμβούλιο, η κυβέρνηση παρακάμπτει την Προανακριτική και δημιουργεί προηγούμενο για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή

Πολιτική θύελλα προκάλεσε η επιστολή του Χρήστου Τριαντόπουλου με την οποία ζητεί να κριθεί απευθείας από το φυσικό δικαστή. Την Πέμπτη η προανακριτική θα συνεδριάσει προκειμένου να εξετάσει το αίτημα Τριαντόπουλου, με τον τελικό λόγο να τον έχει η Ολομέλεια, η οποία θα εγκρίνει ή θα απορρίψει την πρόταση για παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο.

Δεδομένου ότι η Νέα Δημοκρατία διαθέτει την πλειοψηφία η Ολομέλεια αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως, με κυβερνητικές πηγές να κάνουν λόγο για ένδειξη πολιτικής γενναιότητας και ευθιξίας από τον Χρήστο Τριαντόπουλο.

Αυτό σημαίνει πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα πέσουν οι τίτλοι τέλους της Προανακριτικής και πως η επιτροπή δε θα προχωρήσει με την εξέταση στοιχείων και την κλήση μαρτύρων, ενώ αποκλείεται η αναβάθμιση του κατηγορητηρίου σε βάρος του Τριαντόπουλου που κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος δηλαδή για πλημμέλημα.

Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι πρέπει να παραπεμφθεί, όμως, με βάση τα όσα προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι, και όχι όπως βολεύει τη Νέα Δημοκρατία, τους πολιτικούς της σχεδιασμούς και την επικοινωνιακή διαχείριση του πολιτικού κόστους.

Ας μην κάνουν τους τιμητές και τους γενναίους, εκείνοι που ύψωσαν τείχος προστασίας στον Κώστα Καραμανλή απορρίπτοντας το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη βάση του πορίσματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας;».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει Προανακριτική της μίας ημέρας για να αποφύγει να εμφανιστεί ως μάρτυρας καθώς ήξερε ότι θα τον καλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. να απολογηθεί, όπως και στο μπάζωμα ο Τριαντόπουλος εκτελεί τις εντολές του».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την ολοκληρωμένη διεξαγωγή της Προανακριτικής Επιτροπής, προκειμένου να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές των διαπραχθέντων εγκλημάτων. Η Ν.Δ. Θέλει να αποφύγει την προανάκριση.

Οι πολίτες είτε είναι υπουργοί είτε όχι, δεν επιλέγουν τους εισαγγελείς και δικαστές ενώπιον των οποίων θα λογοδοτήσουν. Αυτό καθορίζεται από το Σύνταγμα, τους ποινικούς νόμους και τον κώδικα ποινικής δικονομίας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε να φιμωθούν οι βουλευτές και τα κόμματα. Πρώτα έλεγχος από τη Βουλή. Να απολογηθούν και να λογοδοτήσουν. Όχι νέα συγκάλυψη».

Για “διαφαινόμενη μεθόδευση εσπευσμένου τερματισμού των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής που προωθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Ν.Δ. πριν καν αυτές ξεκινήσουν», κάνει λόγο το ΚΚΕ. «Είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στην επιχείρηση συγκάλυψης, προκειμένου να μην εξεταστούν ουσιώδεις μάρτυρες, πολιτικά πρόσωπα και υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά και στοιχεία που προκύπτουν συνεχώς από την έρευνα.

Συνιστά, όμως, και μια έμμεση ομολογία ύπαρξης ενδείξεων για την ενοχή του κ. Τριαντόπουλου, οδηγώντας την κυβερνητική πλειοψηφία να κάνει “την ανάγκη φιλοτιμία”. Αναδεικνύει, πάνω απ’ όλα, τον φόβο να στοιχειοθετηθούν ποινικές ευθύνες κι άλλων προσώπων, τόσο για την αλλοίωση του χώρου του εγκλήματος, όσο και για το κύριο έγκλημα, δηλαδή τη σύγκρουση των τρένων, αλλά και την έκρηξη».

Η επιστολή Τριαντόπουλου

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε και μέλη της Επιτροπής,

Όπως γνωρίζετε, μετά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής συστάθηκε η Επιτροπή σας, η οποία οφείλει να εξετάσει με ακεραιότητα και αμεροληψία την αποδιδόμενη σε εμένα κατηγορία, όπως αυτή οριοθετήθηκε από την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, πρόταση που υπερψήφισε, με δική μου προτροπή, η πλειοψηφία, ώστε να κριθεί εάν υπάρχουν οι απαιτούμενες απλές ενδείξεις, προς κίνηση σε βάρος μου ποινικής διώξεως για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Όπως εξ αρχής δήλωσα, είμαι απολύτως αθώος όσων η πρόταση τούτη μου αποδίδει, κάτι που προκύπτει από μια στοιχειώδη -πλην όμως ψύχραιμη- επισκόπηση και της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, και προς τούτο άλλωστε και ήμουν ο πρώτος που ζήτησε τη διερεύνηση της υπόθεσης, προκειμένου καμία σκιά να μην πλανάται ως προς την Αλήθεια.

Δυστυχώς, είναι εμφανές ότι διάγουμε μια περίοδο ακραίας πολιτικής πόλωσης όπου, κατά την άποψή μου, ένα τραγικό δυστύχημα που συγκλόνισε το πανελλήνιο έχει εργαλειοποιηθεί από την αντιπολίτευση, προς απόσπαση πρόσκαιρων πολιτικών ωφελημάτων.

Υπό αυτές τις συνθήκες, φοβούμαι πως το όποιο πόρισμα εκδώσει η Επιτροπή σας θα αποτελέσει αντικείμενο έντονης αμφισβήτησης και αντιπαράθεσης, η οποία μοιραία θα με ακολουθεί στο υπόλοιπο του δημόσιου και ιδιωτικού βίου μου. Και η ακεραιότητά μου, στα μάτια των συμπολιτών μου, είναι κάτι που δεν είναι, για εμένα τουλάχιστον, διαπραγματεύσιμο.

Επειδή λοιπόν δεν θα ήθελα η κρίση σας, επί της υποθέσεώς μου, να εκληφθεί ως ενδεχομένως εδραζόμενη στην πολιτική και κομματική ταυτότητα των μελών της Επιτροπής σας, επιθυμία μου είναι, όσο παράδοξο και εάν τούτο εκ πρώτης μπορεί να φαντάζει, να κριθώ από την τακτική Δικαιοσύνη, κατά τα προβλεπόμενα στο Σύνταγμα και στη νομοθεσία περί ευθύνης υπουργών, αφού οι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί διαθέτουν εγγυημένη ανεξαρτησία και αμεροληψία, αλλά και αυξημένες γνώσεις και κύρος.

Από την πρώτη στιγμή της εμπλοκής μου στην πολιτική, θεωρώ ακράδαντα και το ακολουθώ, πως η στάση, η πορεία και οι επιλογές ενός πολιτικού πρέπει να συνιστούν παράδειγμα για την κοινωνία και την πατρίδα που θέλουμε να έχουμε για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές.

Επαναλαμβάνω ότι δεν έχω τίποτα να κρύψω, ούτε να φοβηθώ. Έχω απόλυτη πίστη στην αθωότητά μου και τυφλή εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, η οποία και επιθυμώ να με κρίνει απευθείας, ως σας ζητώ δια της παρούσας να πράξετε, λαμβάνοντας σχετική απόφαση.»

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού

«Η πρωτοβουλία του Χρήστου Τριαντόπουλου να ζητήσει από την Προανακριτική Επιτροπή την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη αποτελεί ένα γενναίο βήμα που δεν έχει σύγχρονο προηγούμενο. Ένα βήμα που του επιτρέπει να κριθεί από τακτικούς δικαστές, οι οποίοι απολαμβάνουν των συνταγματικών εγγυήσεων λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας. Και μία ενέργεια που απεγκλωβίζει την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων από τις τοξικές μικροκομματικές διαμάχες. Αυτές στις οποίες εξακολουθούν να επιδίδονται, δυστυχώς, τα άλλα κόμματα.

Παρά τα πραγματικά στοιχεία, σύσσωμη η αντιπολίτευση είχε προεξοφλήσει τόσο τη δήθεν ενοχή του Χρήστου Τριαντόπουλου όσο και την τάχα κυβερνητική «συγκάλυψη». Έτσι όλες οι πτέρυγες της Βουλής τίθενται προ των ευθυνών τους: Θα συμφωνήσουν, άραγε, με την πρωτοβουλία του υπουργού; Ή, μήπως, θα κρυφτούν και πάλι πίσω από τεχνάσματα και υπεκφυγές για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα;

Η σημερινή εξέλιξη, ωστόσο, επιβεβαιώνει και κάτι ακόμη. Όπως έχω προαναγγείλει, πλησιάζει η ώρα για μια δραστική τομή στο άρθρο 86 του Συντάγματος. Ήδη, από το 2006, ως νεοεκλεγείς βουλευτής, μαζί με 7 συναδέλφους, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας, είχα προτείνει την αναθεώρηση της συγκεκριμένης διάταξης, ώστε να διακρίνεται το ποινικό στοιχείο της δίωξης των Υπουργών από τις κατά καιρούς πολιτικές αντιπαραθέσεις. Ενώ το 2019, αναθεωρήσαμε το Σύνταγμα, καταργώντας την ειδική αποσβεστική προθεσμία για τα αδικήματα των μελών της Κυβέρνησης και των Υφυπουργών.

Μάλιστα, αν και είναι αυτονόητο ότι το Σύνταγμα εφαρμόζεται άμεσα, με νομοθετική παρέμβαση στο επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, καταργείται και ρητά η αντίθετη πρόβλεψη του νόμου περί ευθύνης υπουργών, που έχει καταστεί ανενεργή ήδη από το 2019. Είναι καιρός με τη νέα αναθεώρηση του Συντάγματος να ενισχύσουμε πιο αποφασιστικά την εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς το πολιτικό σύστημα. Διευκολύνοντας την αναζήτηση της αλήθειας και περιορίζοντας ή και εξαλείφοντας την αρμοδιότητα και την εμπλοκή της Βουλής στην ποινική δίωξη υπουργών. Γιατί αποστολή του Κοινοβουλίου δεν είναι, ούτε να αθωώνει πολιτικούς φίλους, ούτε να καταδικάζει πολιτικούς αντιπάλους!».

Το σχόλιο της κυβέρνησης

Κυβερνητικά στελέχη, σχολιάζοντας το αίτημα του Χρήστου Τριαντόπουλου, αναφέρουν πως πρόκειται για «ένδειξη πολιτικής γενναιότητας και ευθιξίας», ενώ επιτίθενται και στην αντιπολίτευση που κατηγορούσε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, υποστηρίζοντας πως «τα επιχειρήματα περί δήθεν κομματικής “ασπίδας” καταρρέουν».

Αναλυτικά αναφέρουν:

«H απόφαση του κ. Χρήστου Τριαντόπουλου να καταθέσει αίτημα στην Προανακριτική Επιτροπή προκειμένου να κριθεί απευθείας από τον φυσικό δικαστή, συνάδει με το αίτημα της κοινωνίας αλλά και συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών για απόδοση δικαιοσύνης από την Δικαιοσύνη.

Η κίνηση αυτή του πρώην υφυπουργού, ως ένδειξη πολιτικής γενναιότητας και ευθιξίας, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή σκιά περί δήθεν κοινοβουλευτικής «συγκάλυψης» και να πέσει άπλετο φως από τη δικαιοσύνη, δημιουργεί νέα δεδομένα σε ο,τι αφορά τη διερεύνηση της τραγωδίας.

Για πρώτη φορά ένας πρώην υπουργός που ελέγχεται για υπόθεση που αφορά την άσκηση των καθηκόντων του, ζητάει την απευθείας κρίση του από τον φυσικό δικαστή, θεωρώντας ότι το όποιο πόρισμα εκδοθεί από την Προανακριτική Επιτροπή μπορεί να γίνει αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης και αμφισβήτησης, λόγω της κομματικής προέλευσης των μελών της.

Σημειώνεται ότι κατά την πρόσφατη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης προτίθεται να εισηγηθεί την αλλαγή του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, καλώντας τα κόμματα να συμφωνήσουν, όταν μάλιστα στο παρελθόν είχαν διατυπώσει αντίστοιχες θέσεις.  

Το αίτημα του κ. Τριαντόπουλου, ο οποίος όπως αναφέρει στην επιστολή του έχει απόλυτη πίστη στην αθωότητά του αλλά και τυφλή εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, θα εξετασθεί και θα κριθεί από την Προανακριτική Επιτροπή, που είναι το μοναδικό κυρίαρχο όργανο για τη λήψη της σχετικής απόφασης.

Εφόσον εγκριθεί το αίτημα του πρώην υφυπουργού, τότε η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, που αποτελείται από ανώτατους δικαστές και οι οποίοι θα ορίσουν έναν Αρεοπαγίτη μέλος του προκειμένου να διενεργήσει το ανακριτικό έργο, ώστε βάσει του πορίσματός του, το Συμβούλιο να καταλήξει σε βούλευμα για παραπομπή ή μη του πρώην υφυπουργού στο Ειδικό Δικαστήριο.  

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που μέχρι τώρα υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε τη συγκρότηση της Προανακριτικής επειδή διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, υπονοώντας ότι υπάρχει διάθεση «συγκάλυψης», οφείλουν να λάβουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στο αίτημα Τριαντόπουλου να απευθυνθεί στον φυσικό δικαστή.  

Σημειώνουμε ότι ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος είχε διατυπώσει μία ανάλογη κατ’ αποτέλεσμα πρόταση και απομένει να δούμε πως θα τοποθετηθεί το ΠΑΣΟΚ, που είχε προτείνει τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής.

Μετά την κίνηση του κ. Τριαντόπουλου, να ζητήσει να κριθεί από την Δικαιοσύνη, τα επιχειρήματα περί δήθεν κομματικής «ασπίδας» καταρρέουν, ήρθε η ώρα για την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί δημόσια και υπεύθυνα, εφόσον ισχύουν οι ισχυρισμοί της για απόδοση δικαιοσύνης».

ΠΑΣΟΚ: «Ας μην κάνουν τους τιμητές και τους γενναίους»

«Ας μην κάνουν τους τιμητές και τους γενναίους, εκείνοι που ύψωσαν τείχος προστασίας στον Κώστα Καραμανλή, απορρίπτοντας το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στη βάση του πορίσματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας», τονίζει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση του για τις ραγδαίες εξελίξεις σε σχέση με το αίτημα Τριαντόπουλου στην Προανακριτική Επιτροπή να κριθεί απευθείας από την Δικαιοσύνη και θέτει το ερώτημα στην κυβερνητική πλευρά: «Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας;».

Ειδικότερα, η Χαριλάου Τρικούπη στην ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Έτσι και αλλιώς, ο κ. Τριαντόπουλος θα παραπεμφθεί ενώπιον του φυσικού του δικαστή ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία θυμίζουμε ότι λοιδορήθηκε από την κυβέρνηση ως δήθεν εργαλειοποίηση. Πρέπει να παραπεμφθεί, όμως, με βάση τα όσα προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι, και όχι όπως βολεύει τη Νέα Δημοκρατία, τους πολιτικούς της σχεδιασμούς και την επικοινωνιακή διαχείριση του πολιτικού κόστους. Ας μην κάνουν τους τιμητές και τους γενναίους, εκείνοι που ύψωσαν τείχος προστασίας στον Κώστα Καραμανλή απορρίπτοντας το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη βάση του πορίσματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας;».

ΣΥΡΙΖΑ: «Προανακριτική της μίας ημέρας»

Πάντως, σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει για τις εξελίξεις σε σχέση με την προανακριτική πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύτηκε να είναι η φωνή της κοινωνίας και της Δικαιοσύνης για το έγκλημα των Τεμπών, ο ενορχηστρωτής της συγκάλυψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει Προανακριτική της μίας ημέρας για να αποφύγει να εμφανιστεί ως μάρτυρας καθώς ήξερε ότι θα τον καλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. να απολογηθεί, όπως και στο μπάζωμα ο Τριαντόπουλος εκτελεί τις εντολές του».

Εν συνεχεία, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την ολοκληρωμένη διεξαγωγή της Προανακριτικής Επιτροπής, προκειμένου να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές των διαπραχθέντων εγκλημάτων. Η Ν.Δ. Θέλει να αποφύγει την προανάκριση. Οι πολίτες είτε είναι υπουργοί είτε όχι, δεν επιλέγουν τους εισαγγελείς και δικαστές ενώπιον των οποίων θα λογοδοτήσουν. Αυτό καθορίζεται από το Σύνταγμα, τους ποινικούς νόμους και τον κώδικα ποινικής δικονομίας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε να φιμωθούν οι βουλευτές και τα κόμματα. Πρώτα έλεγχος από τη Βουλή. Να απολογηθούν και να λογοδοτήσουν. Όχι νέα συγκάλυψη».

ΚΚΕ: «Διαφαινόμενη μεθόδευση από τη Ν.Δ.»

Για »διαφαινόμενη μεθόδευση εσπευσμένου τερματισμού των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής που προωθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Ν.Δ. πριν καν αυτές ξεκινήσουν», κάνει λόγο το ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ επισημαίνει: «Είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στην επιχείρηση συγκάλυψης, προκειμένου να μην εξεταστούν ουσιώδεις μάρτυρες, πολιτικά πρόσωπα και υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά και στοιχεία που προκύπτουν συνεχώς από την έρευνα. Συνιστά, όμως, και μια έμμεση ομολογία ύπαρξης ενδείξεων για την ενοχή του κ. Τριαντόπουλου, οδηγώντας την κυβερνητική πλειοψηφία να κάνει “την ανάγκη φιλοτιμία”. Αναδεικνύει, πάνω απ’ όλα, τον φόβο να στοιχειοθετηθούν ποινικές ευθύνες κι άλλων προσώπων, τόσο για την αλλοίωση του χώρου του εγκλήματος, όσο και για το κύριο έγκλημα, δηλαδή τη σύγκρουση των τρένων, αλλά και την έκρηξη».

Επίσης, το ΚΚΕ αναφέρει: «Ο ισχυρισμός που δικαιολογεί το διαφαινόμενο κλείσιμο των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής στο όνομα της “παραπομπής στον φυσικό δικαστή” είναι προσχηματικός, αφού από τη στιγμή που αυτή συγκροτείται, οφείλει να ολοκληρώσει το έργο της, χωρίς πολιτικά παιχνίδια και μεθοδεύσεις».

Νέα Αριστερά: Γιατί πανηγυρίζει ο κ. Μητσοτάκης;

«Τι ακριβώς εννοεί ο κ. Τριαντόπουλος; Γιατί πανηγυρίζει ο κος Μητσοτάκης;», σχολιάζει από την πλευρά της Νέας Αριστεράς ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σχετικά με τις ραγδαίες εξελίξεις στην προανακριτική επιτροπή.

«Ο κ. Τριαντόπουλος σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, η οποία είδε προ ολίγου το φως της δημοσιότητας, ζητά να κριθεί από την τακτική δικαιοσύνη κατά τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα και τη νομοθεσία περί ευθύνης Υπουργών. Τι μπορεί όμως να σημαίνει αυτό; Διότι το Σύνταγμα και ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών καλώς ή κακώς προβλέπουν ότι:

α) η απόφαση για την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης λαμβάνεται από τη Βουλή με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών,

β) η σχετική απόφαση της Βουλής πρέπει να καθορίζει και να εξειδικεύει την αξιόποινη πράξη και την ποινική διάταξη που την προβλέπει

γ) στη βάση αιτιολογημένου πορίσματος το οποίο πρέπει να περιέχει ιδίως τα πραγματικά περιστατικά και τα αποδεικτικά μέσα που οδηγούν σε αυτά, όπως προέκυψαν κατά την προκαταρκτική εξέταση, την υπαγωγή των πραγματικών περιστατικών στις εφαρμοζόμενες ποινικές διατάξεις και σαφή πρόταση για την άσκηση ή μη της ποινικής δίωξης.

Τα ερωτήματα λοιπόν που προκύπτουν είναι τα εξής:

Είναι δυνατόν να παρακαμφθεί το αρμόδιο κατά το Σύνταγμα όργανο για την άσκηση της ποινικής δίωξης;

Πώς θα προσδιοριστούν τα πραγματικά περιστατικά, πώς θα γίνει υπαγωγή των πραγματικών περιστατικών στις εφαρμοζόμενες ποινικές διατάξεις και ποιος τελικά θα ασκήσει τη δίωξη και για ποιο αδίκημα αν η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης δεν ασκήσει την κατά το Σύνταγμα αρμοδιότητα της;

Αν η θεσμική ακροβασία οδηγήσει τελικά σε αθώωση του κ. Τριαντόπουλου με ευθύνη της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης δεν θα πρόκειται εδώ, ακόμη και για περίπτωση κατάχρησης εξουσίας από τα μέλη της επιτροπής;

Συμπερασματικά:

Η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης πρέπει να προχωρήσει κανονικά στη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, να εξετάσει μάρτυρες, να προσδιορίσει τα ενδεχόμενα αδικήματα και στη βάση αιτιολογημένου πορίσματος να προτείνει σαφώς την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης. Κάθε άλλη επιλογή κινείται εκτός του πλαισίου της έννομης τάξης και θα αποτελεί νέα μεθόδευση συγκάλυψης» καταλήγει στη δήλωση του ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς και μέλος της προανακριτικής επιτροπής».

Παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με δήλωση του τονίζει πως μπορεί να ασκηθεί δίωξη και σε δεύτερο υπουργό μετά τον Τριαντόπουλο:

«Θέλω να κάνω μία δήλωση. Είναι πάρα πολύ πιθανό να τεθεί αίτημα άσκησης δίωξης κατά υπουργού. Πέραν του πλημμελήματος του επικουρικού μάλιστα εγκλήματος της παράβασης καθήκοντος για την οποία ήδη έχει κινηθεί διαδικασία για τον κ. Τριαντόπουλο.

Αναφέρομαι σε άλλα πρόσωπα και σε άλλα αδικήματα. Εφόσον λοιπόν τίθεται τέτοιο ζήτημα πρέπει να σταθμίσουμε και να συμφιλιώσουμε δύο στόχους. Ο ένας στόχος είναι να φανεί την υστάτη στιγμή στοιχειωδώς αξιόπιστο το θεσμικό μας σύστημα. Δηλαδή αν ασκηθεί μία ποινική δίωξη η οποία θα κριθεί από το δικαστήριο ότι προσκρούει σε εξάλειψη του αξιοποίνου νομίζω ότι η κρίση αξιοπιστίας θα είναι κολοσσιαία.

Από την άλλη μεριά ό,τι κάνουμε πρέπει να το κάνουμε σεβόμενοι το ποινικό δόγμα, την τυποποίηση του ποινικού φαινομένου, της εγγύησης του ποινικού φιλελευθερισμού και μία θεμελιώδης εγγύηση είναι η απαγόρευση της αναδρομικής ισχύος των δυσμενών ποινικών νόμων. Και τα ζητήματα παραγραφής και αποσβεστικής προθεσμίας στην Ελλάδα είναι ζητήματα ουσιαστικού ποινικού δικαίου επί των οποίων δεν χωρεί εφαρμογή δυσμενέστερου ποινικού νόμου.

Η νομολογία επίσης του συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου δεν μας βοηθάει δυστυχώς γιατί έχουν ειπωθεί αντιφατικά πράγματα την τελευταία 15ετία ως προς την παραγραφή. Δηλαδη, για την επίπτωση που έχει η διάλυση της Βουλής πριν ολοκληρωθεί η πρώτη Σύνοδος και η σύγκληση νέας Βουλής, η οποία αρχίζει τη δική της πρώτη σύνοδο.

Είναι άλλη στάση του Ειδικού Δικαστηρίου στην υπόθεση Βατοπεδίου και άλλη στάση στην υπόθεση Novartis, Παπακωνσταντίνου. Άρα η μόνη λύση, η οποία τα συμφιλιώνει όλα αυτά και η οποία πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμοστεί είναι ότι πρέπει να εξαντληθεί το κοινοβουλευτικό μέρος του άρθρου 86 εντός της παρούσας και τρέχουσας δευτέρας Συνόδου της Κ (όπως αριθμείται) κοινοβουλευτικής περιόδου της προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Η Β Σύνοδος τελειώνει την Κυριακή πριν από την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, γιατί τότε αρχίζει κατά το Σύνταγμα η επόμενη Σύνοδος και ταυτοχρόνως πρέπει να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Αυτά τα δύο πράγματα συμβαίνουν την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Άρα, η παρούσα Σύνοδος δεν πρέπει να διακοπεί νωρίτερα, είτε επειδή θα δημοσιευθεί διάταγμα λήξης, είτε επειδή θα διαλυθεί η Βουλή. Ως εκ τούτου πρέπει να διατηρηθεί εν λειτουργία η παρούσα Β Τακτική Σύνοδος μέχρι την Κυριακή από την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου και πρέπει ό,τι είναι να γίνει κοινοβουλευτικά, να γίνει μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, είναι αυτό που σας είπα, δεν δικαιολογείται κανένα λάθος».

Μαρία Καρυστιανού: “Μας θεωρούν χαζούς”

Η κ. Καρυστιανού στην ανάρτησή της κάνει λόγο για «κίνηση δειλίας» και προσθέτει πως «είναι τόσος ο τρόμος και ο φόβος του αν αποκαλυφθεί η αλήθεια, που θέλουν να παρακάμψουν ακόμη και αυτήν την αποδυναμωμένη Προανακριτική, ώστε να μην γίνει η διαδικασία συλλογής αποδείξεων και κλήτευσης μαρτύρων, που θα βγάλει στο φως έστω και μέρος της αλήθειας».

Χαρακτήρισε «ιθύνοντα νου» της «δόλιας» σκέψης «να πει ο κ. Τριαντόπουλος στην Προανακριτή, δηλαδή στον οιονεί Εισαγγελέα: Άσκησε μου δίωξη χωρίς να με ψάξεις καν και στείλε με στην αγκαλιά του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου», τον Πρωθυπουργό, ενώ σε άλλο σημείο της ανάρτησής της η μάνα-σύμβολο των Τεμπών απευθύνεται στα μέλη της Προανακριτικής και στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο:

«Άραγε θα διαπράξουν κατάχρηση εξουσίας, συμμορφούμενα στην υπόδειξη του κ. Τριαντόπουλου να του ασκήσουν δίωξη ΧΩΡΙΣ να εκτελέσουν το καθήκον τους για διενέργεια προκαταρκτικής (όπερ σημαίνει μάρτυρες, συλλογή εγγράφων κλπ.); Ή θα τα παρακάμψουν όλα αυτά για να πέσει ο κατά τα άλλα «γενναίος» κ. Τραιντόπουλος στα μαλακά; Και το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο θα επιληφθεί για κατηγορούμενο, σε βάρος του οποίου δεν διενεργήθηκε καν προκαταρκτική;»

Για την κ.Καρυστιανού ο φόβος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι πολύ μεγάλος και γι΄αυτό γίνεται «σε συνεννόηση» τέτοια «κατάλυση του Συντάγματος, του Νόμου και του Κράτους Δικαίου». Γιατί αυτό σημαίνει «ότι δεν φοβούνται απλά, αλλά φοβούνται πολύ. Και φοβάται πολύ αυτός που έχει διαπράξει πολλά και βαριά. Θα τους το επιτρέψουμε; ΟΧΙ! Φτάνει πια η ασυδοσία, φτάνει ο εμπαιγμός!»

Τελικά όχι μόνο δεν σέβονται στο ελάχιστο τα εκατομμύρια πολιτών που κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, αλλά δείχνουν σε όλους μας πόσο χαζούς μας θεωρούν.
Πόση αλαζονεία πια για να νομίζουν ότι δεν έχουμε τον στοιχειώδη νου;

Ποιά άραγε σατανικά πονηρά μυαλά συνέλαβαν την προσχηματική και παραπλανητική δήλωση του κ. Τριαντόπουλου ότι δεν θέλει να γίνει προανακριτική, αλλά θέλει να δικαστεί από το Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου;
Ναι! Να δικαστεί από το Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, την ηγεσία του οποίου διόρισε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Αφού λοιπόν ο κ. Τριαντόπουλος δηλώνει ο ίδιος αθώος, αλλά θέλει να παρακάμψει την προανακριτική, και να εξεταστεί ειδικά μόνο από αυτό το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, προφανώς και είναι παραπάνω από σίγουρος ότι η τύχη θα του χαμογελάσει και εκεί.

Τι δείχνει η κίνηση αυτή δειλίας και όχι βέβαια μεγαλοψυχίας;
Είναι τόσο ο τρόμος και ο φόβος του αν αποκαλυφθεί η αλήθεια, που θέλουν να παρακάμψουν ακόμη και αυτήν την αποδυναμωμένη Προανακριτική, ώστε να μην γίνει η διαδικασία συλλογής αποδείξεων και κλήτευσης μαρτύρων, που θα βγάλει στο φως έστω και μέρος της αλήθειας.

Οπότε έντρομοι σκέφτηκαν δόλια με ιθύνοντα νου τον Πρωθυπουργό, να πει ο κ. Τριαντόπουλος στην Προανακριτή, δηλαδή στον οιονεί Εισαγγελέα: Άσκησε μου δίωξη χωρίς να με ψάξεις καν και στείλε με στην αγκαλιά του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου.

Και βέβαια ακόμη και αυτή η κίνηση υπέρτατης δειλίας, συνοδεύεται από τη ρητή διευκρίνηση ότι μιλάμε πάντα για «την αποδιδόμενη σε εμένα κατηγορία, όπως αυτή οριοθετήθηκε από την πρόταση του ΠΑΣΟΚ».
Ναι ναι, από την αγωνία του το διευκρινίζει ρητά!!!
Δεν μιλάμε για ΟΛΑ τα κακουργήματα που διέπραξα, αλλά για τις αποδυναμωμένες κατηγορίες που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ, απομονώνοντας κάποιες πράξεις μου…

Δεν έχει ψήγμα γενναιότητας ψυχής – οι λέξεις άλλωστε άγνωστες για τον κ. Τριαντόπουλο και για όλη την Κυβέρνηση- αλλά ούτε το στοιχειώδες φιλότιμο να βγάλει από τα συρτάρια της Βουλής όλες τις σε βάρος του μηνύσεις, που έθαψε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας, αλλά και αρνείται να μας αποκαλύψει και ο νυν, κ. Καλαμάνης, και να θέσει εαυτόν στη διάθεση της τακτικής δικαιοσύνης, ώστε να ερευνηθεί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ και όχι προσχηματικά για ΟΛΑ τα εγκλήματα που του αποδίδονται από τον αληθινό φυσικό δικαστή. Αυτόν που δικάζει κάθε Έλληνα Πολίτη.

Και όσον αφορά τα Μέλη της Προανακριτικής.
Ακόμη και τα ανήκοντα στη ΝΔ.
Άραγε θα διαπράξουν κατάχρηση εξουσίας, συμμορφούμενα στην υπόδειξη του κ. Τριαντόπουλου να του ασκήσουν δίωξη ΧΩΡΙΣ να εκτελέσουν το καθήκον τους για διενέργεια προκαταρκτικής (όπερ σημαίνει μάρτυρες, συλλογή εγγράφων κλπ.)
Ή θα τα παρακάμψουν όλα αυτά για να πέσει ο κατά τα άλλα «γενναίος» κ. Τραιντόπουλος στα μαλακά;
Και το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο θα επιληφθεί για κατηγορούμενο, σε βάρος του οποίου δεν διενεργήθηκε καν προκαταρκτική;;;

Για να γίνεται σε συνεννόηση τέτοια ΚΑΤΑΛΥΣΗ του Συντάγματος, του Νόμου και του Κράτους Δικαίου, σημαίνει ότι δεν φοβούνται απλά, αλλά φοβούνται πολύ.
Και φοβάται πολύ αυτός που έχει διαπράξει πολλά και βαριά.

Θα τους το επιτρέψουμε;
ΟΧΙ ! Φτάνει πιά η ασυδοσία, φτάνει ο εμπαιγμός!