Προσυπογράφοντας την αριστερή ιδεολογική ταυτότητα του Κόμματος

Της Αιμιλίας Λυμπεράκη-Besson

Ενόψει του Προσυνεδριακού διαλόγου του Κόμματος

«Η δημοκρατία στην εξουσία». Αυτή είναι η καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εν όψει του Συνεδρίου του. Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του Κόμματος δημιουργείται ένας νέος τρόπος οργάνωσης, λειτουργίας και εσωκομματικής Δημοκρατίας πρωτοφανής για τα Ελληνικά, αλλά και τα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Αντιστρέφοντας τη Δυτική αντίληψη που αντιλαμβάνεται τη Δημοκρατία σαν ένα εργαλείο διαβούλευσης αντιπροσώπων για λογαριασμό του λαού για την άσκηση του νομοθετικού και συμβουλευτικού έργου ως προς την εξουσία που είναι η Κυβέρνηση, όμως χωρίς τους πολίτες, δίνουμε δύναμη στους ίδιους τους πολίτες μέσα από την ενεργή συμμετοχή τους και την λογοδοσία να γίνει πραγματικότητα όλες οι αναγκαίες πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές.

Με αυτόν τον τρόπο, δυναμώνει η φωνή της Αριστεράς, της Προόδου, της Δημοκρατίας. Δεν μπορεί να υπάρξει κομματική επανεκκίνηση, χωρίς κοινωνική γείωση και ιδεολογική αποδοχή. Η δημοκρατία γίνεται τρόπος ζωής και επεκτείνεται από την κεντρική πολιτική σκηνή στην οικονομική, κοινωνική και προσωπική καθημερινότητα.

Μετά από την 10ετή οικονομική κρίση και τα μνημόνια, έχει διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός, η κοινωνία νιώθει φόβο και ανασφάλεια, οι συλλογικές και κοινωνικές δράσεις έχουν εξασθενίσει, δίνοντας τη θέση τους στον ατομισμό. Έχει αλλάξει η εργασιακή και κοινωνική οργάνωση τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ο καπιταλισμός της ελεύθερης αγοράς έχει οδηγήσει στις πιο τραγικές ανισότητες. Όσα κόμματα δεν προσαρμόστηκαν στο νέο τρόπο εργασίας και κοινωνικής δικτύωσης παράκμασαν. Όσα δεν αφουγκράστηκαν τις ανάγκες των πολιτών για κοινωνική ασφάλεια και καλυτέρευση ζωής, καταδικάστηκαν στην συνείδηση του κόσμου.

Η Αριστερά οργανώνει την κοινωνία, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία! Οι πολίτες του 21ου αιώνα δεν θέλουν να αντιπροσωπεύονται, αλλά να είναι παρόντες στη λήψη αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν. To Κόμμα μας οφείλει να γίνει εργαστήρι δομών, ιδεών, μεθόδων, ενεργούς παρέμβασης στα τοπικά και τα εθνικά θέματα, ζύμωσης με την κοινωνία. Η διεύρυνση του Κόμματος δεν είναι αντίθετη με τον ριζοσπαστικό του χαρακτήρα. Το αντίθετο, η ταλαιπωρημένη κοινωνία μας χρειάζεται ένα μεγάλο ριζοσπαστικά αριστερό Κόμμα, με ενεργά όμως μέλη και δημόσιο λόγο.

Για να πείσουμε και να νικήσουμε, οφείλουμε να γνωστοποιήσουμε τον ταξικό μας στόχο. Να περιγράψουμε με τη μέγιστη δυνατή σαφήνεια το ριζοσπαστικό μας Όραμα για Σοσιαλισμό με Δημοκρατία και Ελευθερία, αναδεικνύοντας και κάνοντας πράξη τις αξίες της αριστεράς. Να επιδείξουμε τη φυσιογνωμία της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Αριστεράς του 21ου αιώνα, στην οποία ο φόβος δεν θα χωρά και η σιωπή δεν θα είναι αρετή. Αυτό είναι το εργαλείο και οι αξίες μας για ν’ αποκαταστήσουμε με ειλικρίνεια την αξιοπιστία μας στην κοινωνία.

Το διακύβευμα της επομένης περιόδου σε μια αντιφατική κοινωνία που αναζητά ένα πιο δίκαιο μέλλον, είναι ο ριζοσπαστικός χαρακτήρας της ταυτότητας του Κόμματος και η εφαρμογή της Δημοκρατίας στην λειτουργία του, προκειμένου να επιτελεστεί η κοινωνική συνοχή. Εδώ βρίσκεται η πάλη των ιδεών και η αριστερή προοπτική που θα διαμορφώσει συνθήκες υπέρβασης του χθες και του σήμερα, όχι στην διατήρηση παραδόσεων και προνομίων. Η γνώση είναι δύναμη και προστασία γι’ αυτόν που την κατέχει. Η ανιδιοτέλεια όμως και η ενσυναίσθηση είναι το κλειδί και η προϋπόθεση της έντιμης άσκησης του λειτουργήματος.

To στίγμα μας είναι η ιδεολογία μας, η κριτική που ασκούμε, το ήθος μας, αυτό είναι το εργαλείο μας, με αυτό πείθουμε! Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Με πρόταγμά μας τη Δικαιοσύνη στη ζωή, βάζουμε την ατζέντα της ενίσχυσης της δημοκρατίας και της συλλογικότητας του Κόμματος, βασισμένη στις πανανθρώπινες αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ελευθερίας. Η έμπρακτη κατάδειξη του ταξικού ριζοσπαστικού αριστερού χαρακτήρα του Κόμματος θα αναδείξει την ανταγωνιστική διάσταση των ταξικών σχέσεων και θα συμβάλει στην γεφύρωση των ανισοτήτων για μια κοινωνία με δίκαιο πρόσημο.

Η αυτοπεποίθηση που μπορεί να είναι ανατρεπτική, προέρχεται ακριβώς από την σταθερή στράτευσή μας σε αυτές τις ιδέες. Είμαι πάντα εδώ, λέω πάντα τα ίδια, γιατί αυτά πρέπει να νικήσουν, γιατί αυτή είναι η αντίληψή μας για μια δίκαιη κοινωνία χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.. Και κλείνοντας, Θα ήθελα να τονίσω αυτό που προσπάθησα να κάνω πράξη ως Αριστερή, διαβάζοντας Καζαντζάκη στην Ασκητική ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΣΟΥ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΝΑ ΣΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΣΑΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΣΕΝΑ.