Του Βασίλη Βενιζέλου
Στα 600 εκατ. ευρώ έχουν ήδη φθάσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προς τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και τα ιδιωτικά εργαστήρια – μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), χρέη τα οποία χρονολογούνται, μάλιστα, από το 2008!
Αποτέλεσμα των συσωρρευμένων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τον κλάδο είναι ο ιδιωτικός τομέας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να οδεύει προς την ολοκληρωτική κατάρρευση, την στιγμή, μάλιστα, κατά την οποία υπολειτουργεί δραματικά ή δεν λειτουργεί η δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ιδιωτικός τομέας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην χώρα μας εξυπηρετεί το 95% των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ και το ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα, η πιο τρελή στρέβλωση του ιδιωτικού συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι το γεγονός ότι σε κάθε γειτονιά της Ελλάδας έχουν ξεφυτρώσει σαν μανιτάρια εδώ και δεκαετίες από ένα ή δύο ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.
Δεν είναι να απορεί, λοιπόν, κανείς για το γεγονός ότι η απαίτηση του κουαρτέτου για μείωση της τάξης του 40% στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους του ΠΑΣΙΔΙΚ.
Πράγματι, οι τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων μπορούν να μειωθούν και θα μπορούσαν κάλλιστα να μειωθούν ακόμη και κατά 40%, εάν η Ελλάδα δεν ήταν η χώρα με το πιο πυκνό δίκτυο ιδιωτικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε όλη την Ευρώπη.
Με την έως σήμερα διαμορφωμένη πυκνότητα των ιδιωτικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην χώρα μας είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι με την απαίτηση του κουαρτέτου για μείωση τιμών ακόμη και κατά 40% θα είναι πολλά εκείνα τα μικρά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια σε όλη τη χώρα, τα οποία θα βάλουν αμέσως λουκέτο. Το ερώτημα προκύπτει αβίαστα: Είναι κακό αυτό;
Την εποχή του πάρτι στην Υγεία, ο δημόσιος κορβανάς μπορούσε να «θρέψει» τόσα πολλά ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια. Το ερώτημα προκύπτει επίσης αβίαστα: Μπορεί σήμερα να διατηρηθεί αυτός ο δυσθεώρητος αριθμός ιδιωτικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας;
Εάν οι απαντήσεις στις δύο ως άνω ερωτήσεις είναι «όχι», τότε πολύ κακώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθυστερεί ήδη από την περασμένη Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου να εκδώσει την υπουργική απόφαση με τις μειώσεις στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ.
Εάν, όμως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας απαντά και στις δύο ως άνω ερωτήσεις με «ναι» – κάτι υποψιάζομαι… -, τι γίνεται τότε; Τότε, πολύ απλά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει καταλάβει τίποτε για τον ρόλο τον οποίο διαδραματίζει στην χώρα μας ο κρατικοδίαιτος και, εν πολλοίς, παρασιτικός ιδιωτικός τομέας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ, το κυριότερο, δεν αντιλαμβάνεται καν τις δυνατότητες τις οποίες θα μπορούσε να έχει ένα νέο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθιας φροντίδας υγείας, σε συνεργασία με έναν υγιή και αρκετά πιο συρρικνωμένο ιδιωτικό τομέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.