Πρόγραμμα Γιάννας Αγγελοπούλου: Δεκαπέντε Έλληνες στο Κέιμπριτζ

Σεμινάριο υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων

Ολοκληρώθηκε η επιλογή των συμμετεχόντων στο σεμινάριο υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δεκαπέντε (15) Έλληνες υπότροφοι του Προγράμματος Γιάννας Αγγελοπούλου για τις Επιστήμες, την Τεχνολογία και την Καινοτομία.

Η υπολογιστική υψηλών επιδόσεων ή υπερυπολογιστική, χρησιμοποιείται σήμερα για να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της εποχής — από την υγεία, την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή, μέχρι τον σχεδιασμό νέων αεροσκαφών, προηγμένων υλικών και έξυπνων πόλεων.

Το ετήσιο εκπαιδευτικό σεμινάριο δύο εβδομάδων του Κέντρου Επιστημονικών Υπολογισμών (Centre for Scientific Computing) του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ επιχειρεί να εφοδιάσει φοιτητές, ερευνητές και επιχειρηματίες με εργαλεία υπερυπολογιστικής ώστε να λύσουν προβλήματα στον τομέα τους και να εξελίξουν την έρευνα και τις εταιρίες τους. Μεταξύ 2-13 Σεπτεμβρίου 2019 οι συνολικά 25 συμμετέχοντες αυτού του σεμιναρίου, θα γίνουν ενεργά μέλη της κοινότητας του Πανεπιστημίου και θα ζήσουν από κοντά τη δυναμική αυτού του μοναδικού οικοσυστήματος καινοτομίας, έρευνας και επιχειρηματικότητας.

Οι υποτροφίες για τους Έλληνες συμμετέχοντες στο σεμινάριο αποτελoύν την πρώτη δράση μιας σημαντικής πτυχής του Προγράμματος Γιάννας Αγγελοπούλου για τις Επιστήμες, την Τεχνολογία και την Καινοτομία (GAPSTI). Ονομάζεται Impact for Greece, και θα συμβάλει «στη σύνδεση των Ελλήνων ερευνητών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων, χτίζοντας δεσμούς που θα δημιουργήσουν ευκαιρίες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στην τελετή έναρξη του Προγράμματος που έγινε στις αρχές του 2019.

Πιο συγκεκριμένα, σκοπός του Impact for Greece, με πολλές ακόμα δράσεις μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, είναι να προωθήσει την ανταλλαγή ιδεών, γνώσεων και ανθρώπινου δυναμικού μεταξύ του Προγράμματος GAPSTI και της Ελλάδας, και να ενισχύσει τη συνεργασία επιχειρήσεων, εκπαιδευτικών και ερευνητικών φορέων με αμοιβαίο όφελος για τους Έλληνες συμμετέχοντες και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. «Για να διασφαλίσουμε αυτό το αμοιβαίο όφελος, έχουμε κάνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους για να μοιραστούν τις ιδέες τους σχετικά με το πώς μπορεί το GAPSTI να αποτελέσει καταλύτη συνεργασίας και αλληλεπίδρασης Ελλάδας και Κέιμπριτζ», εξηγεί ο Δρ. Νίκος Νικηφοράκης, διευθυντής Ακαδημαϊκών Προγραμμάτων στο Centre for Scientific Computing του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ και διευθυντής του Προγράμματος Γιάννας Αγγελοπούλου.

Δηλώσεις συμμετοχής στο φετινό σεμινάριο κατέθεσαν συνολικά 35 Έλληνες, από τους οποίους επιλέχθηκαν  15 προκειμένου να συμμετέχουν. Ανάμεσά τους είναι διδακτορικοί φοιτητές, ερευνητές και εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις με ισχυρές γνώσεις προγραμματισμού και επιστημονικό υπόβαθρο στην επιστήμη δεδομένων, τις τηλεπικοινωνίες, τη μηχανική ή την αεροναυπηγική, μεταξύ άλλων ειδικοτήτων.

Βασικό στοιχείο του συνολικού Πρoγράμματος Γιάννας Αγγελοπούλου για τις Επιστήμες, την Τεχνολογία και την Καινοτομία του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ αποτελεί η παροχή υποτροφιών για την ολοκλήρωση διδακτορικών σπουδών και η υποστήριξη τεσσάρων ακαδημαϊκών θέσεων, στους τομείς της υπολογιστικής φυσικής και των ενεργειακών υλικών.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους συντονιστές του προγράμματος μέσω email στο: [email protected]