“Ελλάδα 2021”: Τι ακριβώς θέλει να κάνει η κυβέρνηση με την 200ετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης; Αδράνεια και απόπειρα δημιουργίας κλοιού απομόνωσης της Γιάννας!

Του Γ. Λακόπουλου

Πρώτα τα καλά νέα: Η κυβέρνηση ξεκίνησε με το δεξί στην οργάνωση των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: ζήτησε από την θριαμβεύτρια του 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου να τεθεί επικεφαλής της Επιτροπής που συστήθηκε με νόμο γι’ αυτό το σκοπό.

Οι πάντες -είτε συμπαθούν τη Γιάννα είτε όχι- κατάλαβαν ότι, αν μη τι άλλο, η Αγγελοπούλου δεν θα επιτρέψει αποτυχία. Μέχρι εδώ καλά.

Μετά τα περίεργα νέα. Από την επόμενη όμως, και πριν το νομοσχέδιο με τη συναφή διάταξη ψηφιστεί, η κυβέρνηση τροποποίησε το σκοπό των εκδηλώσεων και της Επιτροπής. Από «η ανάπτυξη εθνικού αφηγήματος της Ελλάδας με σκοπό τη δημιουργία ενιαίας εικόνας και ταυτότητας της χώρας και των φορέων του ελληνικού κράτους», έγινε «η δημιουργία ενιαίας εικόνας branding της χώρας και των φορέων του ελληνικού κράτους».

Εκ παραλλήλου ο υπερ-υπουργός Επικράτειας Γ. Γεραπετρίτης πήγε στη Βουλή και …τροποποίησε και το ρόλο της Αγγελοπούλου. «Η επιτροπή αυτή δεν θα λάβει αποφάσεις που θα κινηθεί ο εορτασμός της χώρας… Είναι προφανές (!)  ότι πρόκειται για επιτροπή, συμβουλευτική του πρωθυπουργού, η οποία θα κάνει προτάσεις προς την κυβέρνηση για τις δράσεις που θα πρέπει να αναληφθούν. Είναι προφανές (σ.σ.: πάλι!) ότι η τελική κρίση ανήκει, κατά τον λόγο αρμοδιότητάς τους, στη Βουλή και στην κυβέρνηση».

Και ξανά: «Δεν υφίσταται κανένα ζήτημα να υπάρχει αποφασιστική λειτουργική αρμοδιότητα στην Επιτροπή».

Απίστευτο: Η «Επιτροπή Ελλάδα 2021» που συστήθηκε για να οργανώσει τις εκδηλώσεις για το 2021… μόνο συμβουλές θα δίνει. Η Γιάννα θα είναι σύμβουλος του Γεραπετρίτη και του Θεοδωρικάκου. Μάλλον λάθος πόρτα χτύπησαν. Τα καλά του Κοτζιά…

Και τέλος τα άσχημα νέα- που ίσως εξηγούν και τα προηγούμενα: Πριν καν εγκατασταθεί -στο Ιδρυμα Ελληνισμού ή αλλού -η άμισθη Επιτροπή, άρχισαν τα προσκόμματα στη συγκρότησή της και η υπονόμευση του έργου της. Το ακατανόητο είναι ότι προέρχονται από την κυβερνητική παράταξη.

Για παράδειγμα κυκλοφορεί ευρέως ότι υπουργοί και έτεροι κομματικοί Καππαδόκες , αποθαρρύνουν πανεπιστημιακούς και άλλους επωνύμους παράγοντες να μετάσχουν στην Επιτροπή. Και ταυτόχρονα ενθαρρύνουν άλλους φορείς να πάρουν πρωτοβουλίες αντίστοιχων εκδηλώσεων, υποσχόμενοι… χρηματοδότηση!

Εκ παραλλήλου, ούτε από την πλευρά της κυβέρνησης, ούτε από την πλευρά της Επιτροπής, έχει δοθεί ακόμη κάποια πρόγευση για το περιεχόμενο της επετείου. Σε ό,τι αφορά την Επιτροπή είναι ασφαλώς δικαιολογημένο, αφού δεν έχει συγκροτηθεί και παρουσιαστεί ακόμη. Για την ακρίβεια είναι στον αέρα, παρότι η επικεφαλής της έχει κάνει ήδη δουλειά υποδομής, σχέδια και προετοιμασίες.

Αλλά η κυβέρνηση φαίνεται ότι αδρανεί σκόπιμα. Έστω κάποια μέλη της προσπαθούν να περάσει ο χρόνος, ώστε οι προθεσμίες να είναι ασφυκτικές. Έτσι δεν θα ανοίξει καμία συζήτηση με τα άλλα κόμματα και άλλους φορείς, ούτε θα προλάβει η Γιάννα να ετοιμάσει… συμβουλές και θα προκύψει ως… αποτυχημένη επιλογή.

Επιπλέον θα θεωρηθούν δεδομένες και μη αναστρέψιμες οι παράλληλες δράσεις άλλων φορέων στους οποίους κλείνουν το μάτι οι υπουργοί της. Άρα ποια «Επιτροπή Ελλάδα 2021»; Για συνδιοργάνωση με άλλους θα πρόκειται…

Αυτή την περίοδο γινονται συζητήσεις -αλλά και πιέσεις από την πλευρά της προέδρου της Επιτροπής-για νέες νομοθετικές παρεμβάσεις, με Προεδρικά Διατάγματα κυρίως, για να καταστεί ευχερής η εκκίνηση των εργασιών της Επιτροπής με βιώσιμους όρους. Αλλά προβάλλονται ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις, υποκινούμενες από εξωθεσμικά κέντρα και κάποιους μιντιάρχες, όπως υποψιάζονται πολλοί.

Ακούγονται και πολλά για πολιτικές -ακόμη και επιχειρηματικές- σκοπιμότητες και για συναφείς ίντριγκες γύρω από αυτό το θέμα.  Ως κοινό παρονομαστή κάποιοι διακρίνουν συντονισμένη προσπάθεια να δημιουργηθεί κλοιός γύρω από την Επιτροπή Αγγελοπούλου, από ιδρύματα, τράπεζες και άλλους οργανισμούς, δημοσίους και ιδιωτικούς  -που θα την πνίξει.

Αν πρόκειται η κυβέρνηση να εξουδετερώσει το πιο ισχυρό όπλο της για την καλύτερη δυνατή οργάνωση στο εσωτερικό και παρουσίαση στο εξωτερικό της επετείου -που είναι η Γιάννα Αγγελοπούλου, τότε είναι περίεργο γιατί την επέλεξε.  Σα να μην ξέρουν ότι ως μάνατζερ η Γιάννα δεν μπαίνει υπό επιτροπεία…

ΥΓ. Έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές διακρίνουν ανάμεσα σε όσους προσπαθούν να απομονώσουν την Αγγελοπούλου και κάποιους από εκείνους που πρωταγωνίστησαν στην συκοφάντηση των επιτυχημένων Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και την εγκατάλειψη της  κληρονομιάς και των υποδομών τους -για να μην τα πιστωθεί η Γιάννα και από φόβο μην μπει στο πολιτικό παιχνίδι και τους εκτοπίσει!