Του Νίκου Λακόπουλου
Mετά το πόρισμα για τις υποκλοπές η κυβερνητική πλειοψηφία στην ‘Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας’ έκλεισε το θέμα και έτσι ‘αναντίλεκτα’(!) δεν τελέστηκε καμιά αξιόποινη πράξη με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, στρατηγών, εισαγγελέων, δημοσιογράφων κ.λπ.,
Η ταυτόχρονη, από ΕΥΠ και κακόβουλο λογισμικό, παρακολούθηση 27 κορυφαίων προσώπων της χώρας μας ήταν σύμπτωση! Κάποιοι παρακολουθούσαν, υπήρχαν “ρυπαρά δίκτυα”, αλλά η κυβέρνηση που του απέδωσε εξ αρχής δεν καίγεται να μάθει λεπτομερειες.
Οι στόχοι του Predator δεν κλήθηκαν για κατάθεση, ούτε τα κινητά τους ελέγχθηκαν. Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αφού άργησε δεν ενόχλησε την ΑΔΑΕ, ούτε απευθύνθηκε στους τηλεφωνικούς παρόχους.
Μεταξύ των άλλων υπήρχε μια τσέχικη εταιρεία που δημιουργούσε για λογαριασμό της ελληνικής Intellexa το περιεχόμενο των ιστοσελίδων που χρησιμοποιούσαν τα link επιμόλυνσης, αλλά ο αντιεισαγγελέας δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει λεπτομέρειες.
Η έρευνα κατέληξε σε τέσσερις ιδιώτες -που η Δικαιοσύνη επιλέγει να διωχθούν για πλημμέλημα, αλλά δεν θα μάθουμε για ποιον εργάζονταν. Όπως αναρωτιέται από το Βήμα ο Βασίλης Λαμπρόπουλος:
“Ποιον λόγο θα είχαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα να παρακολουθούν με το εν λόγω σύστημα αυτά τα πρόσωπα -όταν μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν καμιά σχέση με τις όποιες δραστηριότητές τους και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους;”.
Σύμπτωση ότι αυτοί που κατηγορούνται για τη διαχείριση του Predator είχαν πολυετή γνωριμία με ορισμένα στελέχη του Μαξίμου, αλλά και με κρατικούς αξιωματούχους. Όπως σύμπτωση ότι υπήρχαν κοινοί στόχοι ΕΥΠ και Predator σε χρονικά διαστήματα που δείχνει ότι συνεργάζονταν.
Ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, κλήθηκε ως μάρτυρας ανέφερε ότι γνώριζε εδώ και 15 χρόνια έναν εκ των ιδιωτών που κατηγορούνται για το κατασκοπευτικό λογισμικό, αλλά δεν δέχθηκε καμιά ερώτηση για σειρά συναντήσεων που φέρεται να είχε μαζί του σε περιόδους… υπερ-δραστηριοποίησης του Predator.
Δεν ρωτήθηκε για το προσχέδιο μνημονίου συνεργασίας που επρόκειτο να υπογράψει η ΕΥΠ με την αρμόδια υπηρεσία της Βόρειας Μακεδονίας ,όπου βρέθηκαν ψηφιακά ίχνη των διορθώσεων που έκανε ο ισραηλινός εργαζόμενος της εταιρείας Intellexa που εμπλέκεται στη διαχείριση του Predator.
Δέκα αστυνομικοί που είχαν αποσπασθεί στην ΕΥΠ και υπήρχαν σαφείς υπόνοιες ότι συμμετείχαν στο σύστημα των από κοινού παρακολουθήσεων ΕΥΠ και Predator, δεν κλήθηκαν να καταθέσουν -πλην δύο που δήλωσαν άγνοια για το Predator.
Οι υπάλληλοι της εταιρείας που φαίνεται να πήγαν στα γραφεία της και αφαίρεσαν υπολογιστές και άλλο εξοπλισμό δεν κλήθηκαν καν για κατάθεση, όπως και δεκάδες άλλοι μάρτυρες.
Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Βασίλης Λαμπρόπουλος “το σκεπτικό περί… σύμπτωσης για την κοινή λίστα παρακολουθήσεων ΕΥΠ και Predator, που θεωρείται ο βασικός άξονας της δικογραφίας που ανάγει το Predator σε ιδιωτική υπόθεση δεν λαμβάνει υπόψη ότι στις περισσότερες από αυτές τις 28 περιπτώσεις κοινών παρακολουθήσεων υπάρχει «διαδοχή» των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων αρχικά από την ΕΥΠ και σε δεύτερη φάση – σε κοντινά χρονικά διαστήματα – από το Predator. Κάτι που μειώνει καθοριστικά την πιθανότητα να είναι συμπτωματικοί. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως όταν ένας δημοσιογράφος είχε απευθυνθεί στην ΑΔΑΕ για να πληροφορηθεί αν η ΕΥΠ του παρακολουθεί το τηλέφωνο, σταμάτησε η υποκλοπή των συνομιλιών του από τις μυστικές υπηρεσίες και ξεκίνησε με το… παράνομο λογισμικό.
Φαίνεται από τη δημοσιογραφική έρευνα πως με το Predator παρακολουθούσαν και πράκτορες της ΕΥΠ, ενώ “το πλέον καταλυτικό στοιχείο που ουσιαστικά καταρρίπτει την εκδοχή της τυχαίας παρακολούθησης των 28 από ΕΥΠ και Predator και δεν ερευνήθηκε είναι ότι οι επτά από αυτούς είχαν παγιδευτεί με παραπλανητικό SMS που αφορούσε τον εμβολιασμό τους κατά της COVID-19″.
“Ο μοναδικός τρόπος για να είχαν πληροφορηθεί τα σχετικά στοιχεία εμβολιασμού των υπό παρακολούθηση ατόμων ήταν να είχαν αντλήσει τα σχετικά στοιχεία από τη «γέφυρα» που φαίνεται ότι υπήρχε με την ΕΥΠ που παρακολουθούσε κι εκείνη τα κινητά τους και διευκόλυνε την παγίδευσή τους με το άλλο λογισμικό».
Οι ελληνικές Αρχές επέλεξαν να μην ερευνήσουν ποτέ ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτές τις εταιρείες. Οι εισαγγελικές αρχές δεν έλεγξαν ούτε τα πρόσωπα, τα οποία πλήρωναν τους servers που φιλοξενούσαν τους μολυσμένους συνδέσμους.
Με την αξιολόγηση πώς πρόκειται για πλημμέλημα οι δικαστικές αρχές αποκρύβουν ότι στον ΠΚ υπάρχουν αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος που θα έπρεπε να διερευνηθούν αυτεπάγγελτα από την Εισαγγελία, σημειώνει ο γνωστός δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης.
“Σαφέστατα θα έπρεπε να διερευνηθούν αυτεπάγγελτα από την Εισαγγελία και να αποδοθούν στους φερόμενους δράστες, με δεδομένο ότι στους στόχους του Predator ήταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας (τότε) Υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας και το μισό υπουργικό συμβούλιο, καθώς και βουλευτές, δημοσιογράφοι».
Ο Θανάσης Καμπαγιάννης παρουσιάζει τα σχετικά άρθρα και συγκεκριμένα: Το κακούργημα της κατασκοπείας, άρθρο 148 του Ποινικού Κώδικα. Το κακούργημα της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, άρθρο 146. Το κακούργημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων που προκαλεί κίνδυνο στην ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος ή την εθνική ασφάλεια, άρθρο 38 παρ. 5 του ν. 4624/2019. Το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης, άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα.
Ο Θανάσης Καμπαγιάννης σημειώνει ακόμα ότι η παραβίαση του τηλεφωνικού απορρήτου που συνεπάγεται παραβίαση στρατιωτικού ή διπλωματικού απορρήτου είναι κακούργημα είτε γιατί εφαρμόζονται απευθείας οι διατάξεις των άρθρων 146-148 του Ποινικού Κώδικα είτε γιατί η ποινή ορίζεται στο άρθρο 370Α ως τέτοια.