Πώς μία σκανδαλώδης δικαστική απόφαση κρατά όλη την τετραετία τους Σπαρτιάτες στη Βουλή

Του Βασίλη Σκουρή

Στα πρόθυρα της αρνησιδικίας η απόφαση του Εκλογοδικείου- Συνταγματολόγοι που πρωταγωνίστησαν στο νομοθετικό πλαίσιο που θεσπίστηκε προεκλογικά από την κυβέρνηση είναι έκθετοι μαζί της και οφείλουν συγγνώμη – Υπάρχουν δικαστές που κινούνται βάση του πολιτικού σχεδιασμού της κυβέρνησης;

Οι Σπαρτιάτες φεύγουν αλλά… μένουν τελικά στη Βουλή και μάλιστα μέχρι το τέλος της τετραετίας. Η προδικαστική απόφαση του Εκλογοδικείου να αναμένει την απόφαση του ποινικού δικαστηρίου της 19ης Ιουνίου σημαίνει ότι οι Σπαρτιάτες θα παραμείνουν στη Βουλή καθόλη την τετραετία, καθώς προφανέστατα η απόφαση θα προσβληθεί και θα χρειαστούν αποφάσεις του Εφετείου και πιθανότητα του Αρείου Πάγου!

Ως εκ τούτου η εν λόγω προδικαστική απόφαση γεννά σειρά τεράστιων ερωτηματικών:

Γιατί θυμήθηκαν τώρα ότι χρειάζεται απόφαση του ποινικού δικαστηρίου, που σύμφωνα με αξιόλογους νομικούς, που δεν θέτουν τις σκοπιμότητες πάνω από την επιστήμη, δεν χρειάζεται!

Στο ποινικό δικαστήριο οι κατηγορούμενοι Σπαρτιάτες βουλευτές θα δικαστούν για το αδίκημα της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος. Αν, δηλαδή, αθωωθούν τι θα γίνει;

Και δεν μπορεί μην έχουν εξαπατήσει την κοινή γνώμη αλλά να έχουν πραγματικό αρχηγό τον έγκλειστο στις φυλακές Δομοκού Κασιδιάρη, αρχικά καταδικασμένο για συμμετοχή στην ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή;
Και πώς χρειάζεται απόφαση του ποινικού δικαστηρίου για το εάν θα μείνουν στην Ελληνική Βουλή, αλλά όχι η ίδια απόφαση για να μην συμμετάσχουν στις επικείμενες ευρωεκλογές;

Στη χώρα συνέβησαν με το πρόβλημα των Σπαρτιατών τα εξής πράγματα που καθιστούν την υπόθεση σκάνδαλο, που πληγώνει την ίδια τη δημοκρατία:

-Απαγορεύτηκε η κάθοδος του κόμματος «Έλληνες» του Κασιδιάρη στις εκλογές Μαΐου και Ιουλίου, καθώς ο επικεφαλής του καταδικάστηκε πρωτοδίκως ως ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής.

-Αντιθέτως, επιτράπηκε η κάθοδος του κόμματος «Σπαρτιάτες», καθώς το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου δεν κατάλαβε πως ήταν κόμμα που το έστησε ο Κασιδιάρης για να ξεγελάσει τις αρχές! Είναι δε εντυπωσιακό ότι δεν το κατάλαβαν ούτε η διεύθυνση και τα στελέχη της φυλακής Δομοκού όπου κρατούνταν φυλακισμένος ο Κασιδιάρης!

-Την ύπαρξη του «σκιώδη αρχηγού» αποκάλυψε στη Βουλή ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Στίγκας (κάποιοι λένε σε συνεννόηση με μέρος των αρχών), γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να κινηθεί η δικαιοσύνη.

-Το Εκλογοδικείο απαγόρευσε την κάθοδο των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές με το επιχείρημα ότι είχε ως σκιώδη αρχηγό τον Κασιδιάρη. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ως ανεξάρτητος, ο Κασιδιάρης είχε το δικαίωμα να είναι ο ίδιος υποψήφιος(!) αφού ο νόμος ίσχυε μόνο στις εθνικές εκλογές, αλλά δεν ήρθε για ψήφιση και για τις ευρωεκλογές!

Καθίσταται λοιπόν σαφές πως το Εκλογοδικείο πως δεν μπορούσε να εφαρμόσει το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, γιατί θα έπρεπε να υποκαταστήσει τη λαϊκή βούληση αναδιανέμοντας τις έδρες, όπως εγκαίρως είχαν προειδοποιήσει ανερχόμενοι έντιμοι καθηγητές όπως ο Γιώργος Σωτηρέλης και ο Ξενοφών Κοντιάδης, αλλά και ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος!

Ως εκ τούτου, μήπως οι εισηγητές συνταγματολόγοι οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη από τους πολίτες, καθώς μεταξύ άλλων, η εξέλιξη με τους Σπαρτιάτες εκτός από ανατριχιαστική αποτελεί και σκάνδαλο μεγίστου βαθμού;

Είναι δε χαρακτηριστικό πως νομικοί κύκλοι, αναφερόμενοι στην απόφαση του Εκλογοδικείου να αναμένει την απόφαση του ποινικού δικαστηρίου, επιτρέποντας στους Σπαρτιάτες να παραμείνουν στη Βουλή καθόλη τη διάρκεια της τετραετίας, αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας!

ΥΓ: Στις 30 Ιουνίου αλλάζει η σύνθεση του Εκλογοδικείου, γεγονός που, ακόμα και αν δεν ίσχυαν τα προηγούμενα, θα απαιτούσε από την αρχή την εξέταση της υπόθεσης.

ΑΠΟ ΤΟ DNEWS