
Γράφει ο Στέλιος Κούλογλου
Στη Ρουμανία, πρώτα ακύρωσαν τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, γιατί μπορεί να εκλεγόταν ο ακροδεξιός Καλίν Γκεοργκέσκου, που είχε κερδίσει τον πρώτο. Τώρα, επειδή προηγείτο στις δημοσκοπήσεις, οι ρουμανικές αρχές απλά του απαγόρευσαν να πάρει μέρος. Στις Βρυξέλλες, η Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει την απαγόρευση γιατί είναι «εθνική αρμοδιότητα». Τότε γιατί οι Βρυξέλλες έχουν καταδικάσει 100 φορές τις εκλογές στη Βενεζουέλα ή μας έλεγαν το 2015 τι να ψηφίσουμε στην Ελλάδα;
Aς πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Στις 24 Νοεμβρίου 2024, η Ρουμανία έγινε μάρτυρας μιας απρόσμενης πολιτικής ανατροπής, όταν ο ακροδεξιός λαϊκιστής υποψήφιος Γκεοργκέσκου κατέκτησε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με ποσοστό 23%. Η νίκη του αποτέλεσε σοκ για το πολιτικό κατεστημένο της χώρας, καθώς ο άγνωστος Γκεοργκέσκου είχε ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία με μονοψήφια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.
Στις 4 Δεκεμβρίου, το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας της Ρουμανίας (CSAT) δημοσιοποίησε διαβαθμισμένα έγγραφα της υπηρεσίας πληροφοριών. Τα έγγραφα αυτά περιέγραφαν μια φερόμενη εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βασικά στο TikTok, υποστηριζόμενη από το Κρεμλίνο, που είχε ως στόχο την προώθηση του Γκεοργκέσκου κατά παράβαση της εκλογικής νομοθεσίας.
Η αποκάλυψη αυτή πυροδότησε μια αλυσίδα γεγονότων που οδήγησε στην πρωτοφανή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρουμανίας να ακυρώσει ολόκληρη την εκλογική διαδικασία στις 6 Δεκεμβρίου. Η απόφαση αυτή κατέστησε τη Ρουμανία το πρώτο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προχώρησε στην ακύρωση εθνικών εκλογών.
Η υπόθεση πήρε κωμικοτραγική τροπή, όταν αποκαλύφθηκε ότι η εκστρατεία στο TikTok, που αρχικά είχε αποδοθεί σε ρωσική παρέμβαση, είχε στην πραγματικότητα χρηματοδοτηθεί από το φιλοδυτικό Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) της Ρουμανίας, που έχει κυβερνήσει τη χώρα πολλές φορές. Η αποκάλυψη αυτή ήρθε στο φως μέσω έρευνας της ρουμανικής ερευνητικής ιστοσελίδας Snoop.
Η εταιρεία επικοινωνίας Kensington, σε συνεργασία με την πλατφόρμα influencer marketing FameUp, είχε διανείμει περίπου 500.000 lei (περίπου 100.000 δολάρια) σε δημιουργούς περιεχομένου στο TikTok για να δημιουργήσουν “ενημερωτικό” περιεχόμενο σχετικά με τις εκλογές. Αυτή η καμπάνια, που υποτίθεται ότι στόχευε στην αύξηση της εκλογικής συμμετοχής, κατέληξε να λειτουργήσει ως όχημα προώθησης για τον Γκεοργκέσκου . Αλλά η Μόσχα δεν είχε καμία σχέση..
Οι σοβαροί άνθρωποι στη Ρουμανία προειδοποίησαν ότι η ακροδεξιά δεν αντιμετωπίζεται με πραξικοπήματα. Η φιλελεύθερη Έλενα Λασκόνι, που θα αντιμετώπιζε τον Γκεοργκέσκου αν διεξαγόταν ο δεύτερος γύρος, έκανε μία προφητική δήλωση:
«Η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου είναι παράνομη, ανήθικη και συνθλίβει την ίδια την ουσία της δημοκρατίας.. Είτε μας αρέσει είτε όχι, από νομική και νόμιμη άποψη, 9 εκατομμύρια Ρουμάνοι πολίτες, τόσο στη χώρα όσο και στη διασπορά, εξέφρασαν την προτίμησή τους για έναν συγκεκριμένο υποψήφιο μέσω της ψήφου τους..η παράνομη απόφαση του ρουμανικού κράτους οδηγεί τη χώρα στην αναρχία».
Όπως είχε προβλέψει η κυρία Λασκόνι, η ματαίωση των εκλογών έκανε τον αντίπαλο της ήρωα. Ενόψει τον εκλογών του Μαΐου, ο Γκεοργκέσκου, με την υποστήριξη πλέον όλης της ρουμανικής ακροδεξιάς, έφτασε στις δημοσκοπήσεις στο 38%, από το 22% που είχε κερδίσει στον πρώτο γύρο τον Νοέμβριο.
Την άνοδο του βοήθησε η υποστήριξη που δέχθηκε από τον Ελον Μασκ και κυρίως τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς, ο οποίος στη διαβόητη ομιλία του στο Μόναχο, όπου μάλωσε την ευρωπαϊκή ηγεσία, την κατηγόρησε και για τη ματαίωση των εκλογών.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, επτά στους δέκα Ρουμάνους πιστεύουν ότι η εκλογή του Τραμπ είναι κάτι καλό για τους πολίτες των ΗΠΑ, ενώ το 64% τη θεωρεί θετική για τους Ρουμάνους. Μόνο δύο στους δέκα Ρουμάνους δήλωσαν ότι εμπιστεύονται την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ο Γκεοργκέσκου αξιοποίησε την αντισυστημική διάθεση των ψηφοφόρων, λόγω της φτώχειας και της ενδημικής διαφθοράς των κατεστημένων κομμάτων, όπως επίσης τον σκεπτικισμό σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον αυξανόμενο ρόλο του ΝΑΤΟ. «Δεν υπάρχει Ανατολή, δεν υπάρχει Δύση, υπάρχει μόνο η Ρουμανία», ήταν κεντρικό σύνθημα του, διανθισμένο με ακροδεξιές θεωρίες συνωμοσίας και θετικές ιστορικές αναφορές για το φασιστικό παρελθόν της χώρας, την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η ευρωπαϊκή και ρουμανική ηγεσία θα έπρεπε να δουν τις πραγματικές αιτίες ανόδου της αντισυστημικής, ακροδεξιάς ψήφου. «Όπου κι αν κοιτάξουμε -υγεία, εκπαίδευση, μεταφορές, περιβάλλον, δικαιοσύνη- βλέπουμε μεγάλα προβλήματα σε κάθε τομέα», δήλωσε η Νικολέττα Φωτιάδη, πρόεδρος της Mediawise Society με έδρα το Βουκουρέστι. «Αν κατηγορούμε μόνο το TikTok και τους Ρώσους για τα αποτελέσματα των εκλογών, σημαίνει ότι δεν έχουμε καταλάβει τίποτα»
Πράγματι, ούτε η ρουμανική ελίτ ούτε οι Βρυξέλλες έχουν καταλάβει τίποτα. Τελικώς οι ρουμανικές αρχές απαγόρευσαν στον Γκεοργκέσκου να συμμετάσχει στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Μαΐου λόγω της «μη συμμόρφωσής του με τους εκλογικούς κανονισμούς», προκαλώντας βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών του και της αστυνομίας στο Βουκουρέστι.
Πρόκειται για τις πρώτες σκηνές της «αναρχίας» που είχε ορθώς προβλέψει η φιλελεύθερη αντίπαλος του Γκεοργκέσκου. Αλλά η ζημιά για τη Δημοκρατία θα αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερη. Ο επόμενος ακροδεξιός που θα υποβάλλει υποψηφιότητα, θα μαζέψει όλη την οργή και τη δυσαρέσκεια των οπαδών του Γκεοργκέσκου. Εκτός και αν οι ..δημοκράτες του Βουκουρεστίου απαγορεύσουν εντελώς όλες τις εκλογές, πράγμα που μάλλον δεν θα ανησυχούσε τις Βρυξέλλες.
Γιατί η Κομισιόν της κυρίας φον ντερ Λάιεν αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση των ρουμανικών αρχών: «Ας είμαστε πολύ σαφείς εδώ: οι εκλογές είναι εθνική αρμοδιότητα και η Επιτροπή δεν σχολιάζει τη ρουμανική εκλογική διαδικασία, η οποία είναι θέμα των ρουμανικών αρχών και, τελικά, του ρουμανικού λαού», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Όμως μία πρόχειρη έρευνα, δείχνει ότι η Κομισιόν παρεμβαίνει όταν δεν συμφωνεί με τις διαδικασίες και το αποτέλεσμα. Ορισμένες μόνο αυτές:
Γεωργία (2024): Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέδωσαν κοινή δήλωση σχετικά με τις βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία, επισημαίνοντας παρατυπίες και καλώντας τις αρχές να τις διερευνήσουν άμεσα και ανεξάρτητα.
Λευκορωσία (2020): Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναγνώρισε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών λόγω καταγγελιών για νοθεία και καταστολή διαδηλώσεων.
Αιθιοπία (2021): Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε ανησυχίες για την αναβολή των εκλογών και την πολιτική κατάσταση στη χώρα.
Στην περίπτωση της Βενεζουέλας, τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και η Κομισιόν, όχι μόνο δεν αναγνωρίσαν το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά κατά καιρούς ανακηρύττουν τους εκλεκτούς της Ουάσιγκτον νόμιμους και δημοκρατικά εκλεγμένους προέδρους της Βενεζουέλας.
Με αυτή την κυνική, αλλοπρόσαλλη ηγεσία, η ΕΕ καλείται να αντιμετωπίσει τις νέες παγκόσμιες προκλήσεις. ..