Του Γ. Λακόπουλου
Η σταδιακή ανατροπή του κλίματος που είχαν δημιουργήσει οι δημοσκοπικές εταιρίες υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν από όλα φτάνει στα κομματικά επιτελεία, που προετοιμάζονται αναλόγως.
Π.χ. στη ΝΔ είναι ολοφάνερο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπεριφέρεται ως απειλούμενος με αποπομπή και οι προετοιμασίες των ενδιαφερομένων να πάρουν τη θέση του το επιβεβαιώνουν.
Αντίθετα στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, όπου έτσι κι αλλιώς υπήρχε το δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα υπάρχει και την Δευτέρα με οποιοδήποτε αποτέλεσμα, κάνουν άλλες προετοιμασίες. Σ’ αυτές συγκαταλέγεται η κατάληξη στο πρόσωπο που θα προτείνουν για μέλος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Καθώς έτσι κι αλλιώς ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτός που θα επιλέξει ποιος θα εγκατασταθεί στο Μπερλεμόντ εκ μέρους της Ελλάδας η αναζήτηση είναι στοχευμένη και έχει διαμορφωθεί ήδη “σολ λίστ”.
Η τελική απόφαση θα ληφθεί σε σχέση με το μετεκλογικό κλίμα στην Ευρώπη και το χαρτοφυλάκιο που θα μπορεί να διεκδικήσει ο Έλληνας επίτροπος από τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν -στην επιλογή του οποίου μετέχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Πάντως ότι διάδοχος του Βέμπερ δεν θεία είναι ο Μάνφρεντ Βέμπερ το κατάλαβε ακόμη και ο Κυριάκος και δεν το αναφέρει πλέον ως προσωπικό του αβαντάζ -περιοριζόμενος σε αναφορές στη σχέση του με τη “μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου”.
Από κυβερνητικής πλευράς -μετά την άρνηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου να συζητήσει την υπερορία του- το προβάδισμα φαίνεται να έχει η Λούκα Κατσέλη που διαθέτει το πολιτικό, αλλά και το επιστημονικό προφίλ, ως πρώην υπουργός και τραπεζίτης και ως οικονομολόγος. Ότι είναι γυναίκα ενισχύει την υποψηφιότητα της.
Στα ονόματα που εξετάζονται και θα προταθούν ο Πρωθυπουργός κάνει χρήση του δικαιώματός του να προτείνει τρία πρόσωπα στον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, βρίσκεται επίσης ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, που έχει καλό προφίλ στις Βρυξέλλες και ενισχύθηκε με τη υπουργοποίηση του.
Η λίστα κλείνει με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο που επίσης έχει αποδεκτό προφίλ. Ο Γιώργος Χουλιαράκης που επίσης έχει προϋποθέσεις δεν δείχνει να ενδιαφέρεται και κατά καιρούς έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να εγκαταλείψει την πολιτική υπέρ της ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας του.
Από εκεί και πέρα ενδιαφέρον αποδίδεται στον Δημ. Παπαδημούλη παρότι το προφιλ του είναι πολύ χαμηλό. Επίσης πρόσωπα προσκείμενα στον Γιώργο Παπανδρέου διακινούν την υποψηφιότητα του πρώην Πρωθυπουργού.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η προοπτική της επιλογής επιτρόπου αποκλείει τα σενάρια -που αποδίδονται σε εξομολογήσεις του Πρωθυπουργού- ότι σε περίπτωση ικανοποιητικού αποτελέσματος στις Ευρωεκλογές εξετάζεται το ενδεχόμενο προώρων εκλογών στα τέλη Ιουνίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα ρισκάρει να μην ορίσει ο ίδιος τον επίτροπο -ο ρόλος του οποίου θα είναι σημαντικός ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση. Επίσης δεν έχει κανένα λόγο να ρισκάρει να μην είναι Πρωθυπουργός όταν θα ληφθεί η απόφαση για το Νόμπελ Ειρήνης- για οποίο είναι επισήμως υποψήφιος μαζί με τον Βορειομακεδόνα συνάδελφο του Ζόραν Ζάεφ.
Εν τω μεταξύ μια αιφνίδια παρέμβαση του νυν επίτροπου Δημ. Αβραμόπουλου προεξόφλησε ότι δεν θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτός που θα αποφασίσει για τον επίτροπο, ώστε να διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας του.
Η δήλωση του ότι “σε αυτή τη φάση” στηρίζει τον Μητσοτάκη και με την επιστροφή του στην Ελλάδα θα “τεθεί στη διάθεση των γεγονότων”– διατύπωση που χρησιμοποιεί συχνά- προσέθεσε έναν ακόμη κρίκο στην τροχιοδεικτική αλυσίδα που οδηγεί το τέλος του σημερινού προέδρου της ΝΔ.
Ο Αβραμόπουλος, ως έμπειρος και προσεκτικός πολιτικός, που μετράει μέχρι και τα κόμματα στις δημόσιες παρεμβάσεις του, δεν θα έκανε μια τέτοια δήλωση αν διέκρινε πιθανότητες επικράτησης του Μητσοτάκη- τον οποίο κατά την εκλογή του στήριξε.