Σκάνδαλο Novartis: Εξηγήσεις στους εισαγγελείς από πέντε μη πολιτικά πρόσωπα

Eξηγήσεις στους Εισαγγελείς Διαφθοράς έδωσαν τα πέντε μη πολιτικά πρόσωπα που κλήθηκαν ως ύποπτα διάπραξης αδικημάτων για το σκέλος της υπόθεσης της Novartis που αφορά την περίοδο 2011 -2012.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας εκ των πέντε, υπεύθυνος διαφημιστικής εταιρίας φέρεται, να κατονόμασε μεσαίο πρώην στέλεχος της Novartis με το οποίο, όπως ισχυρίζεται ο διαφημιστής, το 2009 συμφώνησαν να του επιστρέφει μεγάλο μέρος από τα ποσά που θα του εξασφάλιζε για διαφημίσεις της φαρμακοβιομηχανίας.

Οι ύποπτοι και η δικογραφία

Οι πέντε ερευνώμενοι, έδωσαν ανωμοτί καταθέσεις στους Εισαγγελείς που ερευνούν την εμπλοκή τους σε ύποπτες κινήσεις χρηματικών ποσών προς όφελος της φαρμακοβιομηχανίας και ειδικότερα για την προνομιακή τιμολόγηση και αντιμετώπιση συγκεκριμένων ακριβών σκευασμάτων της, ώστε να επικρατήσουν στην εγχώρια αγορά.

Πρόκειται για τέσσερα μέλη Επιτροπών Τιμολόγησης φαρμάκων, της επίμαχης περιόδου, που κλήθηκαν ως ύποπτοι για την διάπραξη του αδικήματος της απιστίας και τον υπεύθυνο διαφημιστικής εταιρείας που ελέγχεται για νομιμοποίηση παράνομων χρημάτων καθώς ερευνάται αν διευκόλυνε μέσω εικονικών τιμολογίων, ώστε «μαύρα» χρήματα της φαρμακοβιομηχανίας να καταλήγουν σε κρατικούς αξιωματούχους.

Μετά την παροχή εξηγήσεων και των πέντε μη πολιτικών προσώπων οι Εισαγγελείς μελετούν τα υπομνήματά τους και το επόμενο διάστημα αναμένεται να αποφανθούν για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση τους είτε με την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους είτε με αρχειοθέτηση του μέρους αυτού της δικογραφίας.

Τι κατέθεσε ο διαφημιστής

Η κλήση στον υπεύθυνο της διαφημιστικής εταιρίας στηρίχθηκε, πλην της σωρείας τιμολογίων κλπ που αξιολογούνται, σε δύο στοιχεία που οι Εισαγγελείς έκριναν πως χρήζουν εξονυχιστικής διερεύνησης.

Το πρώτο αφορά μαρτυρική κατάθεση προσώπου το οποίο υποστήριξε ότι το διάστημα 2006-2013 εκταμίευσε από εταιρικούς λογαριασμούς του διαφημιστή ποσό 1.160.000 ευρώ, χρήματα προερχόμενα από την Novartis, που «τα επέστρεφα στον ιδιοκτήτη της εταιρίας και τη σύζυγό του που είναι συνέταιροι», όπως κατέθεσε.

Το δεύτερο στοιχείο που κίνησε το ενδιαφέρον των Εισαγγελέων είναι ο εντοπισμός ιδιόχειρου σημειώματος του διαφημιστή που αναφέρει για τα έτη 2009, 2010, 2011, 2012 και 2014, «συνολική αξία τιμολογίων 1.049.160», με γραμμένη ακριβώς από κάτω την φράση «έλαβε συνολικά 433.000».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο διαφημιστής φέρεται, στο υπόμνημα που παρέδωσε στους Εισαγγελείς ο δικηγόρος του Απόστολος Λύτρας, να αρνείται πως εμπλέκεται σε έκδοση εικονικών ή υπερκοστολογημένων τιμολογίων.

Φέρεται επίσης να κατονόμασε μεσαίο πρώην στέλεχος της Novartis (όπως τόνισε αυτό το πρόσωπο δεν ήταν ο Κωνσταντίνος Φρουζής) με το οποίο, όπως ισχυρίζεται ο διαφημιστής, το 2009 συμφώνησαν να του επιστρέφει μεγάλο μέρος από τα ποσά που θα του εξασφάλιζε για διαφημίσεις της φαρμακοβιομηχανίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο διαφημιστής ισχυρίζεται πως σε ένα διάστημα πέντε ετών, από το 2009 έως και το 2014, παρέδωσε στο συγκεκριμένο στέλεχος της Novartis ποσό περίπου 400.000 ευρώ και επισημαίνει ότι αυτή η μεταξύ τους συναλλαγή γινόταν εν αγνοία της εταιρείας.

«Του τα επέστρεφα»

Σύμφωνα με πληροφορίες o διαφημιστής αναφέρει πως το συγκεκριμένο πρόσωπο το οποίο είχε ρόλο στη διανομή του διαφημιστικού «πακέτου» της Novartis, το 2009 του είπε πως θα του δίνει διαφήμιση από την εταιρία αλλά θα επιστρέφει ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων στον ίδιο.

Όπως φέρεται να καταθέτει μάλιστα ο διαφημιστής διαπίστωσε ότι θα χρήματα θα κατέληγαν στο στέλεχος, εν αγνοία της εταιρείας, και ισχυρίζεται μάλιστα πως ουδέποτε του μεταφέρθηκε οτιδήποτε για πολιτικά πρόσωπα. Υπολόγισε μάλιστα το ποσό που επέστρεψε μέσα σε μια – περίπου- πενταετία στις 400.000 ευρώ. Δεν υπάρχει καμία υπερτιμολόγηση στις συναλλαγές και τις διαφημίσεις της Novartis. Πως οι χρεώσεις της Novartis ήταν αντίστοιχες με τις χρεώσεις των άλλων εταιρειών. Πως δεν υφίσταται εικονικότητα στις συναλλαγές. Πως όλα τα τιμολόγια αντιστοιχούν σε υπηρεσίες που παρείχε στη Novartis.

Φέρεται μάλιστα να τα προσκόμισε. Κατέθεσε δε πως μπήκε σε αυτή τη διαδικασία για να εξασφαλίσει περισσότερη δουλειά για την εταιρεία του. Όσον αφορά στον Κ. Φρουζή φέρεται να κατέθεσε πως ουδέποτε ήρθε σε επαφή ή συναλλαγή μαζί του.

Γιατί κλήθηκε

Ο συγκεκριμένος διαφημιστής κλήθηκε ως ύποπτος καθώς ερευνάται αν ξέπλενε βρώμικο χρήμα για την Novartis , ώστε να πραγματοποιούνται παράνομες πληρωμές σε πολιτικά πρόσωπα.

Η κλήση του στηρίχθηκε σε δυο γεγονότα:

Πως ένας γνωστός του (που λέει πως δεν είχε υπαλληλική σχέση μαζί του) σήκωσε σύμφωνα με τα στοιχεία τη δικογραφίας από το 2006-2013 ποσό 1.160.000 ευρώ, «και τα επέστρεφα στον ιδιοκτήτη της εταιρίας και τη σύζυγό του που είναι συνέταιροι», όπως κατέθεσε. Δηλαδή τα χρήματα έμπαιναν – από την Novartis σε λογαριασμό του διαφημιστή και ο φίλος του πήγαινε και τα σήκωνε και του τα επέστρεφε στο χέρι.

Πως βρέθηκε ιδιόχειρο σημείωμά του (του διαφημιστή) που αναφέρει πως για τα έτη 2009,2010, 2011, 2012 και 2014 , «συνολική αξία τιμολογίων 1.049.160» και από κάτω «έλαβε συνολικά 433.000».

Με υπόμνημά του λοιπόν κατονομάζει τον αποδέκτη των 433.000 ευρώ, ο οποίος θεωρείται πρόσωπο που βρίσκεται πολύ κοντά στην έρευνα πλέον και στο παρελθόν ήταν στέλεχος της εταιρείας.

ΤVXS – Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, dikastiko.gr