Στο «κενό» το πρόγραμμα στέγασης νέων στην Αττική

Του Κωνσταντίνου Λάππα

Στο «κενό» φαίνεται πως πέφτουν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης σχετικά με το σχέδιο για τη στέγαση νέων. Το πρόγραμμα προβλέπει χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια έως 150.000 ευρώ για αγορά  πρώτης κατοικίας έως 120 τμ με έτος κατασκευής έως το 2007.

Ωστόσο η πραγματικότητα για τα νέα ζευγάρια στην Αττική, όπου διαμένει και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ακυρώνει το «φιλόδοξο» μέτρο. Η αναζήτηση κατοικιών από τους ενδιαφερόμενους στις περισσότερες περιοχές θα τους απογοητεύσει.

Βάσει προδιαγραφών, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ωφελούμενοι εκτιμάται πως θα είναι 10.000 νέοι ή ζευγάρια 25-39 ετών που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που ορίστηκαν (715€/μήνα άγαμος, 1.724€/μήνα ζευγάρι, 1.928€/μήνα με ένα παιδί).

«Από τα στοιχεία προκύπτει πως η αναζήτηση κατοικιών από 75τμ έως 120τμ με δυο τουλάχιστον υπνοδωμάτια άνω του 1ου ορόφου θα «δυσκολέψει» πολύ όσους ζουν στο νομό Αττικής και ιδιαίτερα αν η αναζήτηση αφορά περιοχές των Νότιων, Ανατολικών και Βορείων Προαστίων», σημειώνει στο Tvxs.gr o Θεμιστοκλής Μπάκας, Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Ε-Real Estates και συμπληρώνει:

«Αντιθέτως, όσοι νέοι ή ζευγάρια ζουν ή  σκέφτονται να αδράξουν την ευκαιρία και να μετακινηθούν στην επαρχία, κυρίως σε περιοχές που δεν καταγράφουν έντονη τουριστική δυναμική,  θα έχουν περισσότερες και ποιοτικότερες επιλογές ακινήτων.  Σε πολλές πόλεις της επαρχίας, το “διαθέσιμο” κεφάλαιο των 150.000€ για κατοικία 75τμ-120τμ, αφορά κατοικίες κατασκευής μετά το 1990-1995».

Τα δεδομένα από την αγορά ακινήτων, σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες κατοικιών προς πώληση σε ιστοσελίδες, για κατοικία από 75τμ έως 120τμ άνω του 1ου ορόφου, με έτος κατασκευής έως το 2007 και κόστος αγοράς έως 150.000€, στα Νότια, Βόρεια και Ανατολικά Προάστια δείχνουν σχεδόν μηδενική διαθεσιμότητα.

Συγκεκριμένα στα Βόρεια Προάστια μόλις το 1,2% των διαθέσιμων προς πώληση ακινήτων 75τμ-120τμ άνω του 1ου ορόφου με έτος κατασκευής έως το 2007, έχουν ζητούμενη τιμή πώλησης έως 150.000€, στα Νότια το 5,03% και στα Ανατολικά το 13,7%.

Διαθεσιμότητα καταγράφεται σε κάποιες περιοχές του κέντρου της Αθήνας – όχι όμως στις «καλές περιοχές» όπου και εκεί η διαθεσιμότητα είναι σχεδόν μηδενική. Συνολικά στο κέντρο το 36,6% των προς πώληση ακινήτων πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζονται από το πρόγραμμα, στα Δυτικά προάστια το 33,2% και στον Πειραιά το 28,5%. Δηλαδή, τις προϋποθέσεις του προγράμματος πληρούν περίπου τρεις στις δέκα κατοικίες στα Δυτικά προάστια, στο κέντρο και στον Πειραιά.

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο πρωθυπουργός στην εξαγγελία του είχε αναφερθεί σε περιοχές που διαθέτουν παλαιά ακίνητα, γεγονός που αποτυπώνεται και στους παρακάτω πίνακες. «Όσες περιοχές διαθέτουν ακίνητα βάσει προδιαγραφών του προγράμματος, στη πλειονότητα τους, αφορούν ακίνητα κατασκευής έως το 1980, δηλαδή ακίνητα τουλάχιστον 42ετών», υπογραμμίζει ο κ. Θεμιστοκλής Μπάκας.

Επιπλέον, συμπληρώνει, «αξίζει να αναφέρουμε ότι ανάλογα με τη συμμετοχή των δικαιούχων (10.000 συνολικά) τη στιγμή που το πρόγραμμα θα «ανοίξει», σύμφωνα με τις ανακοινώσεις το α΄τρίμηνο του 2023, θα καταγραφεί αύξηση της ζήτησης στις περιοχές που διαθέτουν τέτοιου είδους ακίνητα, και ενδεχομένως να  καταγραφεί αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης».

Αθήνα Κέντρο: Χαρτογράφηση των διαθέσιμων κατοικιών

Αναλυτικότερα, βάσει των στοιχείων που παρουσιάζει στο Tvxs.gr ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Ε-Real Estates:

Στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, μόλις τρεις στις δέκα κατοικίες (36,6%), από 75τμ έως 120τμ ,άνω του 1ου ορόφου, με 2Υ/Δ ,με έτος  κατασκευής έως το 2007, διατίθενται προς πώληση με ζητούμενη τιμή έως 150.000€. Το 90,8% των διαθέσιμων κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1980. Ενώ παράλληλα, το 67,22% των διαθέσιμων κατοικιών είναι επιφάνειας από 75τμ έως 95τμ.

Οι περιοχές του κέντρου που διαθέτουν τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα των άνωθεν προδιαγραφών είναι η Κυψέλη, τα Πατήσια, ο Άγιος Παντελεήμονας,  η Πλατεία Αμερικής, η Πλατεία Αττικής, ο Άγιος Ελευθέριος και ο Κολωνός. Στις άνωθεν περιοχές, μεγάλο μέρος των διαθέσιμων ακινήτων που είναι ολικώς ανακαινισμένα διατίθενται σε τιμές που αγγίζουν τις 2.000€ /τ.μ., ενώ υπάρχουν και λίγες επιλογές νεότερων ηλικιακά ακινήτων κατασκευής μετά το 2.000, σε περιοχές όπως τα Σεπόλια. 

Οι «καλές» περιοχές του κέντρου όπως Αμπελόκηποι, Παγκράτι, Γουδή, Μετς και Ιλίσια, καταγράφουν σχεδόν μηδενική διαθεσιμότητα. 

Δυτικά Προάστια: Χαρτογράφηση των διαθέσιμων κατοικιών

Η διαθεσιμότητα στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων είναι παρόμοια με το κέντρο της Αθήνας.

Εφόσον ο ενδιαφερόμενος βρει την κατοικία που πληροί τις προδιαγραφές του προγράμματος, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το 80,6% των διαθέσιμων κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1990, εκ των οποίων το 55% είναι κατασκευής έως το 1980. Ενώ παράλληλα, το 67,7% των διαθέσιμων κατοικιών είναι επιφάνειας από 75τμ έως 95τμ.

Οι περιοχές που διαθέτουν τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα των άνωθεν προδιαγραφών είναι οι Άγιοι Ανάργυροι, το Περιστέρι, το Ίλιον και Αχαρνές.

Μικρή διαθεσιμότητα καταγράφεται στο Χαϊδάρι, στο Γαλάτσι και στη Νέα Ιωνία. 

ΑΠΟ ΤΟ TVXS