Συνωμοσιολόγοι και επιφυλακτικοί

Toυ Νίκου Καραχάλιου

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μας, ο μοναδικός ίσως στον κόσμο που έκανε κάτι τέτοιο, κατηγόρησε ένα (απροσδιόριστο) κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας ως «ψεκασμένο». Χρησιμοποίησε μάλιστα αυτόν τον μη πολιτικά ορθό όρο δύο φορές. Και σε διάγγελμά του (το μοιραίο γι’ αυτόν 13ο, όπου εξήγγειλε το 2ο lockdown) και σε ομιλία που διάβαζε στη Βουλή. Η επιλογή αυτή είναι και λάθος και επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία. Θα εξηγήσουμε το γιατί.

Πώς έγιναν οι «ψεκασμένοι» και επισήμως μέρος της πολιτικής μας καθημερινότητας; Γιατί επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βάλει απέναντί του έναν στους τρεις Έλληνες; Δεν μίλησε καν για «συνωμοσιολόγους» ή «αρνητές». Ο μεν πρώτος όρος είναι ευρύτερος και διαχρονικότερος, ο δε δεύτερος δεν εμπεριέχει άμεση μομφή. Μπορεί για κάποιους να είναι ακόμη και τίτλος τιμής, π.χ. ένα μέλος της ΘΥΡΑΣ 7 να νοιώθει υπερήφανο που είναι «αρνητής του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ».

Έρχεται όμως η ναυαρχίδα του νεομητσοτακικού φιλελευθερισμού και κάνει με πρωτοσέλιδό της διάκριση μεταξύ «συνωμοσιολόγων» και «επιφυλακτικών» (ΤΑ ΝΕΑ, Σάββατο 20/11). Βάζει δηλαδή λίγο νερό στην ακραία Πρωθυπουργική ρήση και προσπαθεί (με βάση δημοσκοπικά δεδομένα) να αναλύσει το «φαινόμενο», διευκρινίζοντάς το με ημιεπιστημονικά, κοινωνιοδημοσκοπικά στοιχεία.

Προς τί αυτή η υποχώρηση;

Γιατί το καλόπιασμα;

Προφανώς κατόπιν ανάγνωσης των αριθμών.

Τί δείχνουν;

Πώς από 1 στους 3 Έλληνες εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν και κατά πόσο πρέπει να εμβολιαστούν αν και όταν έρθει το «ζωογόνο» εμβόλιο. 1 στους 2 αμφισβητεί την εγκυρότητα των στοιχείων που ανακοινώνονται καθημερινά για τα επιδημιολογικά δεδομένα και 1 στους 4 θεωρεί πως ο Covid-19 είναι μία απλή γρίπη.

Με απλά λόγια 3 έως 5,5 εκατομμύρια Έλληνες δεν πείθονται από το κυβερνητικό αφήγημα. Η επικοινωνιακή αποτυχία είναι παταγώδης. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Πολιτικά το λάθος είναι εξίσου σημαντικό. Γιατί όσο ισχυρός και αν αισθάνεται (άραγε αισθάνεται ακόμη μετά το μακελειό της Θεσσαλονίκης;), κανείς Πρωθυπουργός δεν επιτρέπεται να κουνά το δάκτυλο στους πολίτες. Δεν βάζεις ποτέ τη μισή κοινωνία απέναντί σου. Ο τελευταίος «Πατερούλης του Έθνους» ήταν ο Στάλιν και το Σιδηρούν Παραπέτασμα κατέρρευσε πριν από 30+ χρόνια.

Το χειρότερο σφάλμα όμως γίνεται επί της ουσίας. Γιατί όταν απειλούνται οι ζωές μας, ποιός νοιάζεται για τα κόμματα;

Είναι τεράστιο λάθος να θεωρείς «αντιπάλους» ή να αντιμετωπίζεις ως «κοινωνικούς παρίες» όλους όσοι δεν πείθονται (κακώς) για ένα θέμα δημόσιας υγείας. Γιατί αν το όποιο εμβόλιο είναι η «λύση», και 3,5 εκατομμύρια Έλληνες δεν το κάνουν, είτε γιατί τους απομόνωσες, είτε γιατί δεν τους έπεισες, τότε καθίστασαι και εσύ συνυπεύθυνος. Δεν είναι μόνο δική τους ατομική ευθύνη να καταλάβουν ή να δεχθούν την αλήθεια της Pfizer και της Astra Zeneka. Είναι κυρίως δική σου ατομική και πολιτική ευθύνη να καταβάλεις κάθε προσπάθεια να τους αλλάξεις τη γνώμη. Εκτός αν σκέφτεσαι να τους εμβολιάσεις υποχρεωτικά, κάτι που εμμέσως δεν απέκλεισε στην τελευταία ενημέρωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Κάτι (ένα νέο taboo ετοιμάζεται να σκάσει) για το οποίο μίλησε ανοιχτά ο Κινέζος Πρόεδρος στην τελευταία τηλε-Σύνοδο των G-20!

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως «τα εμβόλια δεν σώζουν ζωές. Τα προγράμματα εμβολιασμού «σώζουν». (Dr. Ντέϊβιντ Πάλτιελ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου YALE).

Ο κρίσιμος παράγοντας που θα καθορίσει την πραγματική αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα είναι ποιο ποσοστό του πληθυσμού θα το κάνει. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι  ακόμη και ένα εμβόλιο με 20% αποτελεσματικότητα στις δοκιμές, μπορεί να μην κάνει ουσιαστική διαφορά στον κόσμο, αν δεν εμβολιαστούν αρκετοί άνθρωποι.

Σκεφθείτε το κακό που θα γίνει στη χώρα αν 1 στους 3 δεν εμβολιαστεί. Αναλογιστείτε τη ζημιά που θα προκαλέσουν στους εαυτούς τους, αλλά και στα υπόλοιπα 7,5 εκατομμύρια συμπολίτες τους.

Τότε το πρόβλημα δεν θα είναι η δεδομένη καταψήφιση του Πρωθυπουργού όποτε γίνουν εκλογές, αλλά η εκατόμβη των θυμάτων που θα έχει προκαλέσει με την πατερναλιστική του στάση. Ως Πρωθυπουργός έχει την ευθύνη για τις ζωές όλων των Ελλήνων, όχι μόνο όσων τον ψήφισαν στις 7 Ιουλίου του ’19, ούτε όσων τον πιστεύουν ακόμη.

Ξανασκεφθείτε το λοιπόν κύριε Μητσοτάκη και αναθεωρείστε τη στάση σας πριν είναι πολύ αργά…

ΥΓ. Μια τελευταία “out of the box” σκέψη, που μου μετέφεραν 2 φίλοι γιατροί. Το ονομάζω «το φαινόμενο του Iron Man», ένα πρόβλημα πολυτελείας. Είναι ο χαρούμενος συμπολίτης μας, που αφού έκανε το εμβόλιο αισθάνεται άτρωτος. Αυτό δεν επενεργεί πριν περάσουν 3 εβδομάδες. Έως τότε κινείται παντού σαν μπιζιμπόντης με turbo ώθηση από τον πολύμηνο εγκλεισμό και ως «κακιά μέλισσα» σκορπάει τον Covid στο πέρασμά του, αμέριμνος… Ξεχνάει όμως επάνω στον ενθουσιασμό του πως επικονιάζει την κοινωνία με θάνατο. Πολλαπλασιάστε τους χαρούμενους Iron Men επί 100.000 και σκεφθείτε την εικόνα…

*Πρόεδρος FORUM2020.GR