Κυριάκος Μητσοτάκης: Αντι- σταρ

Του Γ. Λακόπουλου

Όπως έγινε γνωστό ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται για μια ακόμη εμφάνιση στη τηλεόραση. Για ένα ακόμη «διάγγελμα». που δεν είναι διάγγελμα. Αυτό μπορεί να το απευθύνει μόνο η Πρόεδρος της   Δημοκρατίας. Δηλώσεις, χωρίς αντίλογο είναι. Και συχνά τηλεοπτική εμφάνιση χωρίς αιτία.

Εντάξει, πολιτικός είναι, τη θέλει τη δημοσιότητα.  Αλλά έχουμε χάσει το λογαριασμό με τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του για την πανδημία, ή άλλο λόγο. 

Κάποιος που δεν ξέρει θα νομίζει ότι δουλεύει στην τηλεόραση και τον βάζουν βάρδια κάθε μέρα.

Αυτή η διαρκής καταπόνηση του τηλεοπτικού κοινού οδηγεί σε ένα ερώτημα. Γιατί το κάνει;  Ποιος ακριβώς νομίζει ότι είναι ώστε να αισθάνεται την ανάγκη να απευθύνει κάθε τόσο έναν δεκάρικο στους πολίτες;

Είναι ασφαλώς ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας. Αλλά δεν του είπαν οι συνεργάτες του ότι κανείς ομόλογος του δεν ξημεροβραδιάζεται μπροστά στο ωτο-κιού; Ο Σουηδός πρωθυπουργός βγήκε μια φορά στην τηλεόραση το Μάιο και μια τώρα

Δεν υπάρχουν υπουργοί να κάνουν τις ανακοινώσεις  στον τομέα του ο  καθένας που ξέρουν και καλύτερα το θέμα; 

Μια χαρά τα λέει ο Κικίλιας.  Και ειναι και ανθρώπινος. Με τον Χαρχαλία και κανέναν λοιμωξολόγο από δίπλα, αρκεί. . Γατί πρέπει να λειτουργεί ως πορτ- παρόλ τους ο Πρωθυπουργός;

Μήπως γιατί έτσι το κυβερνητικό  μήνυμα περνάει καλύτερα; Το αντίθετο. Αν δεν θα έβρισκε κάπου ποτέ δουλειά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η τηλεόραση. Με επικοινωνιακά κριτήρια, πώς να το κάνουμε, είναι κάκιστος. Με τα μέτρα της  τηλεόρασης δεν «γράφει». Γενικά με όρους θεάματος δεν κάνει για σταρ. Αντι-σταρ είναι.

Μιλάει με εκνευριστικές αποχρώσεις φωνής, οι κινήσεις του είναι αδέξιες, το βλέμμα του απειλητικό, ο λόγος του -έστω γραμμένος από άλλους-  ρηχός, ανούσιος και διόλου πειστικός. Γενικά η σκηνική παρουσία του είναι χάλια. Δεν  είναι κακό. Και άλλοι πολιτικοί το έχουν. Γιατί η επιμονή να εκθέτει τον εαυτό του στη δημοσιότητα με τόση συχνότητα;

Μήπως γιατί το θεωρεί καθήκον του ως αρχηγός του κράτους; Μα δεν είναι αρχηγός του  κράτους. Είναι εκλεγμένος Πρωθυπουργός, του οποίου  η αποστολή είναι να εφαρμόζει την πολιτική για την οποία ψηφίσθηκε και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν, με τους υπουργούς του. Καλή ώρα.

Δεν προκύπτει από πουθενά, ότι κάθε τόσο πρέπει να απευθύνεται στο έθνος με  στόμφο.  Όταν χρειαστεί θα βγει στην τηλεόραση, να πει αυτό που πρέπει στους « συμπολίτες του» ,ως επικεφαλής της  κυβερνώσας πλειοψηφίας. Αλλά όχι κάθε μέρα. Δεν είναι για χόρταση.

Τέλος, άραγε του περνάει από το μυαλό  ότι κάθε φορά  που βγαίνει στο γυαλί, τον βλέπει ο κορονοϊός και κάνει πίσω; Λίγο  χλωμό, με τον καλπασμό που έχει πάρει. Περισσότερο τον τραβάει, παρά τον διώχνει.Ή έχει βάλει στοίχημα να ξεπεράσει σε τηλεοπτικές εμφανίσεις τον Άδωνι; Θεέ του, τι άλλο να πούμε. Έλεος.

Και οι πέτρες ξέρουν πως όταν ενέσκηψε ο κορονοϊός η ανομολόγητη επιδίωξη του πρωθυπουργού δεν ήταν να τον αναχαιτίσει, αλλά να επωφεληθεί πολιτικά από την αναχαίτιση. Πανεύκολο τότε, καθώς οι  εκτιμήσεις πρόβλεπαν ότι η χώρα δεν θα δοκιμαστεί ιδιαίτερα. Με την ανταπόκριση στης κοινωνίας στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, οχυρώθηκε.

Τότε, στήθηκε ολόκληρη επικοινωνιακή φάμπρικα «ηγετοποίησής»  του και του βγήκε.  Εμφανίσθηκε ως κάποιος σχεδόν βιονικός,  που νίκησε την  επιδημία. Δικαίως ή όχι, όλοι του το πίστωσαν.

Αλλά στο δεύτερο κύμα γιατί το κάνει; Δεν του λενε ότι τα πράγματα αλλάξαν και τώρα κάθε φορά που εμφανίζεται υπενθυμίζει ότι είναι αυτός  που δημιούργησε το πρόβλημα;

Οι πανάκριβοι ίματζ μέικερς που τον σκηνοθετούν δεν κατάλαβαν ότι θα ήταν καλύτερα σήμερα, αν δεν τον είχαν στείλει στο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης; Δεν καταλαβαίνουν ότι προστατεύει τον Πρωθυπουργό η αραίωση της εμφανίσεων του στην τηλεόραση;

 Το νέο «διάγγελμα» θα είναι μία από τα ίδια. Η μάχη κατά της πανδημίας δεν γίνεται με επαναληπτικές πρωθυπουργικές εμφανίσεις. Γίνεται με πολιτική και πόρους.

Την προηγούμενη  φορά βγήκε στην τηλεόραση για να ανακοινώσει την καραντίνα,  για την οποία  ήδη ξέραμε , αφού την είχε αναγγείλει επισήμως την προηγουμένη ο υπουργός Υγείας.

Τώρα γιατί θα βγει; Θα ανακοινώσει την παράταση της καραντίνας που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση με μια απλή ανακοίνωση ή έστω με έναν υπουργό;

Αν το κάνει γιατί θεωρεί ότι κερδίζει πολιτικά, οι άνθρωποί του έχουν χάσει επεισόδια. Αν αυτό-επιστρατεύεται γιατί φέρνει επικοινωνιακό αποτέλεσμα, κάποιος να του πει το μυστικό: πράγματι, αλλά υπέρ του αντιπάλου του.