ΣΥΡΙΖΑ: Αστακοί και καραβίδες, έκαναν το κόμμα βίδες – Στοιχεία από Δελαπατρίδη, Καματερό και Σώρρα στη δημόσια παρουσία Κασσελάκη

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Είναι φαινόμενο-αρνητικό εννοείται. Με κάθε δημόσια εμφάνισή του ο Στέφανος Κασσελάκης προσθέτει κάτι ακομη πιο αρνητικό στο κόμμα που τον διάλεξε για αρχηγό -και συνεχίζει να τον ανέχεται. Αν μπορεί να θεωρηθεί ανοχή ότι μόλις το 10%  όσων πήγαν στις κάλπες κατά την εκλογή του μετείχαν στις εσωκομματικές διεργασίες για ενδιάμεσα όργανα.

Η τελευταία συνέντευξη – περιβόλι του Κασσελάκη ήταν στο πρωινάδικο του ΑΝΤ-1 και ανάμεσα στα ευτράπελα απαντήσεών  του- έφερε ο ίδιος την κουβέντα στα -διαβόητα πλέον- «αστακοκάραβα» για να αποδείξει το επιχειρηματικό του δαιμόνιο που τον έκανε στα  35 του να «μην χρειάζεται να ξαναδουλέψει για να ξαναζήσει».

Χωρίς να εξηγήσει ως τώρα πώς έβγαλε τόσα λεφτά, πού βρίσκονται, ποιος τα  διαχειρίζεται και όλα τα συναφή και αναγκαία για την διαφάνεια που πρέπει να συνοδεύει έναν πολιτικό.

Όταν ετέθη το θέμα για μια άλλη εταιρεία του σε φορολογικό παράδεισο, από την οποία χρηματοδότησε, υποτίθεται τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν έχει δηλώσει και κατέχει παράνομα, αντέδρασε με τη γνωστή του μέθοδο: πουλάει τρέλα.

«Θα ενημερωθώ άμεσα από τους δικηγόρους μου αν ο νόμος αφορά και σ’ εμένα, θα πουλήσω τις εταιρείες που έχω στο εξωτερικό».  Σα να είναι δικαιολογία η άγνοια νόμου, ή να επαφίεται η εφαρμογή του στη διακριτική του ευχέρεια και τη γνώμη των… δικηγόρων του.

Ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή

Όταν ρωτήθηκε την 1η Μαρτίου, για  αστακοκάραβα, δεν απάντησε. «Δεν είναι ανάγκη να πούμε τι έχω». Τώρα που ζορίσθηκε όμως δήλωσε ότι έχει αποχωρήσει από τον Μάρτη του 2023. Πώς ακριβώς δεν το διευκρινίζει. Ούτε ποιες ακόμη εταιρείες έχει, πού και γιατί εξακολουθεί να τις έχει.

Η υποχρέωσή του όταν έθεσε υποψηφιότητα, και πολύ περισσότερο όταν αναδείχθηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, να καταθέσει το πόθεν έσχες του με λεπτομέρειεw δεν εκπληρώθηκε ποτέ. Κανείς δεν γνωρίζει τίποτε για την περιουσιακή του κατάσταση.

Ακόμη και τώρα αντί να δώσει εξηγήσεις, με παραστατικά και με πειστήρια στους αρμόδιους θεσμούς, αρχής γενομένης από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει απλώς.. δηλώσεις. Κανείς δεν του εξήγησε ότι δεν είναι  υπεράνω ελέγχου. Ούτε τον σώζει η σύγκριση με τον Μητσοτάκη. Οι οικογενειακές οφσόρ του Πρωθυπουργού δεν είναι αντιστάθμισμα στις δικές του.

Με το θέμα της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στο παρελθόν να βρίσκεται πάλι στο προσκήνιο, ξανανοίγει- με συγκεκριμένο τρόπο- ο Κασσελάκης γίνεται ακόμη μεγαλύτερο βαρίδι για τον ΣΥΡΙΖΑ.  Ο ίδιος όμως συνεχίζει το χαβά του: «πάμε καλά». Επαναλαμβάνει ότι θα… γίνει Πρωθυπουργός και έχασε ήδη τον μισό κόμμα που παρέλαβε.

Στο πρωινάδικο του Γ. Λιάγκα έλεγε πάλι κουφά. Ακόμη και το στρατό στον οποίο θα υπηρετήσει 15 μέρες θα κατακτήσει: «Μην εκπλαγείς αν το στρατόπεδο γίνει όλο ΣΥΡΙΖΑ. Πέρα από τη γοητεία, έχω τη σωστή πολιτική πρόταση». Ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή.

Ακόμη και το χώρο των παιδικών του χρόνων μπερδεύει. Απο την Εκάλη, τώρα λέει ότι μεγάλωσε στην Αθήνα. Και βεβαιο δεν λείπουν οι αναφορές στον Τάιλερ και τις συνήθειές τους: «Μας αρέσει και η τεκίλα, η καλή τεκίλα».

Ανάμεσα στον Δελαπατρίδη και τον Καματερό

Εννιά μήνες από τότε που εμφανίσθηκε ο Κασσελάκης και έξι από τότε που οι Συριζαίοι τον ανέδειξαν στην ηγεσία τους, το παρόν του είναι αλλοπρόσαλλο, εξωφρενικό και παράλογο και το παρελθόν το παραμένει στη γκρίζα ζώνη.

Για ό,τι λέει δεν έχει καμιά  τεκμηρίωση, με στοιχεία, παραστατικά και  στοιχεία που το επαληθεύουν. Είναι απλώς ισχυρισμοί του  που διαρκώς αλλάζουν όσο πλησιάζουν τον πυρήνα της διαδρομής του. Οταν δεν ειναι εμφανή ψεύδη.

Ποιος είναι ο Κασσελάκης και τι θέλει από εμάς παραμένει αδιευκρίνιστο και όσο περνάει ο καιρός οι απαντήσεις στο ερώτημα της ταυτότητάς του για πολλούς πρέπει να αναζητηθεί ανάμεσα στον θρυλικό Δελαπατρίδη, τον Καματερό και τον Σώρρα- καθώς η δημόσια παρουσία του περιέχει στοιχεία της συμπεριφοράς του.

Το παράδοξο δεν είναι πλέον Κασσελάκης, αλλά όσοι τον ακολουθούν -ακόμη. Τι δεν καταλαβαίνουν;