ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία – Τι λένε τα δυο στρατόπεδα

Σήμερα στις 12:00 αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στον απόηχο των αντιδράσεων που υπήρξαν για το ερωτηματολόγιο που βρίσκεται αναρτημένο στο iSYRIZA και περιλαμβάνει ερωτήσεις μεταξύ άλλων για το όνομα, το λογότυπο και την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης από το Λονδίνο όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της προγραμματισμένης από την προηγούμενη εβδομάδα επίσκεψής του. Υπενθυμίζεται ότι τη σύγκληση της ΠΓ ζήτησαν χτες 17 μέλη από τα 24 του οργάνου με σχετική τους επιστολή.

Ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του στα social media απάντησε στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται «για δημοσκοπήσεις σε δελτία ειδήσεων αλλά για μία διαδικασία εσωκομματικής δημοκρατίας».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημείωσε ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζομαι, ο Πρόεδρος και τα Όργανα πρώτα ακούν τη βάση και μετά αποφασίζουν, λαμβάνοντάς την υπόψη.

Γνωρίζω ότι είναι κάτι ασυνήθιστο για την πολιτική σκηνή στη χώρα μας, αλλά για να μιλήσουμε ξανά στην κοινωνία πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να ακούσουμε την κοινωνία. Το να δώσουμε φωνή στα μέλη ήταν βασική μου δέσμευση από την πρώτη στιγμή, όταν έθεσα υποψηφιότητα για Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε, ο προοδευτικός κόσμος από το 2019 μάς φωνάζει «αλλάξτε τα όλα». Παροτρύνω όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο στο https://www.isyriza.gr/preconference_survey_form. Οι απαντήσεις σας θα είναι αρωγός και για εμένα και για τα Όργανα του κόμματος στις αποφάσεις μας. Δε μιλάμε εδώ για δημοσκοπήσεις σε δελτία ειδήσεων αλλά για μία διαδικασία εσωκομματικής δημοκρατίας.

Καλώ όλους τους προοδευτικούς πολίτες να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, να ενισχύσουν τη μόνη εναλλακτική στην κυβερνητική δυστοπία, και να στηρίξουν την προσπάθειά μου».

Η παρέμβαση 17 μελών της Πολιτικής Γραμματείας

Την άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου ζήτησαν χτες 17 από τα 24 μέλη του οργάνου με επιστολή στον Στέφανο Κασσελάκη, τη Ράνια Σβίγκου και τον Γιώργο Βασιλειάδη, με αφορμή το ερωτηματολόγιο του iSYRIZA.

Την επιστολή δεν υπογράφουν μεταξύ άλλων οι δύο γραμματείς του κόμματος (Ράνια Σβίγκου, Γιώργος Βασιλειάδης), η τομεάρχης Εξωτερικών Ρένα Δούρου, η γραμματέας της ΚΟ Θεοδώρα Τζάκρη και ο γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος. Όπως έγινε γνωστό, η ΠΓ θα συνεδριάσει τη Δευτέρα στις 12:00.

Aναλυτικά τα 17 μέλη της ΠΓ που ζήτησαν άμεση σύγκληση του οργάνου:

1. ΑΡΑΠΗ-ΜΠΕΛΩΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
2. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ
3. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
4. ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
5. ΚΑΡΚΟΥΛΙΑ ΖΩΗ
6. ΚΟΥΒΕΛΗ ΜΑΡΙΑ
7. ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
8. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ
9. ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΣ
10. ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
11. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
12. ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΟΣ
13. ΣΚΟΡΙΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
14. ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
15. ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ
16. ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
17. ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

Όλγα Γεροβασίλη: Έκτακτη σύγκληση ΠΓ και ΚΕ για το ερωτηματολόγιο στο iSYRIZA

Η Όλγα Γεροβασίλη που συνυπογράφει το σχετικό αίτημα, είχε ζητήσει από χτες το πρωί την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής.

«Το ελάχιστο που υποχρεούμαι να πράξω μετά απ’ όλα αυτά, είναι να ζητήσω άμεσα την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, πριν τη σύγκληση του Συνεδρίου. Πριν δηλαδή αυτό εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης» είχε αναφέρει μεταξύ άλλων η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και δ’ αντιπρόεδρος της Βουλής.

Αναλυτικά η δήλωσή της:

«Με μεγάλη έκπληξη διάβασα στον ιστότοπο του iSYRIZA την πρωτοβουλία του Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει τη γνώμη των μελών του κόμματος για θέματα που αφορούν στη δομή, στην ονομασία, στο λογότυπο, καθώς και στην πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Πέντε ημέρες πριν το συνέδριο, επιλέγονται και τίθενται, εν είδει ερωτηματολογίου δημοσκόπησης, ζητήματα ταυτοτικά, που αποτελούν συνεδριακές αποφάσεις και καταστατικές θέσεις του κόμματός μας. Ζητήματα κομβικά, κρίσιμα και σημαντικά δεν τίθενται στη δημόσια σφαίρα από τη στιγμή που δεν έχουν τεθεί ούτε στις θέσεις, ούτε στον δημόσιο, αλλά ούτε και στον εσωκομματικό διάλογο των μελών του κόμματος.

Θα περίμενα, επομένως, από τον Πρόεδρο, πριν θέσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αυτά τα ταυτοτικά ερωτήματα για το κόμμα μας στα μέλη μας, να μας πει τι ακριβώς προτείνει ο ίδιος, ποια είναι δηλαδή η δική του θέση για τα παραπάνω.

Το ελάχιστο που υποχρεούμαι να πράξω μετά απ’ όλα αυτά, είναι να ζητήσω άμεσα την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, πριν τη σύγκληση του Συνεδρίου. Πριν δηλαδή αυτό εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Θεοδώρα Τζάκρη στο avgi.gr: Οι καιροί ου μενετοί

Την προσπάθεια της αναζωογόνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα διστάσουμε να καινοτομήσουμε, να καταρρίψουμε δόγματα, να αλλάξουμε οι ίδιοι, να ανατρέψουμε ιεραρχίες, να καταβάλουμε το κόστος, να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων γιατί ποτέ δεν επαρκούσε στην ιστορία  η απλή εναλλαγή προσώπων». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, με δήλωσή της στο avgi.gr η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεοδώρα Τζάκρη, απευθύνοντας επιπλέον έκκληση να μην εμποδίσει κανείς τη συζήτηση να μπει στην ουσία.

«Δεν υπάρχουν βλάσφημα ερωτήματα που εξαιρούνται» ανέφερε επιπλέον η Θ. Τζάκρη στη δήλωσή της και κατέληγε: «Δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις ούτε χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων».

Αναλυτικά η δήλωση της Θ. Τζάκρη στο avgi.gr

«Δεν έχουν περάσει ούτε έξι (6) μήνες από την εντολή των πολλών κι απλών στις 24 Σεπτεμβρίου 2023: “ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΟΛΑ!”.

Η επιταγή αυτή μορφοποίησε το βοών αίτημα ενός χώρου περήφανου που πάντοτε επωμίστηκε  τη σωτηρία του λαού και της πατρίδας.

Ενός χώρου που συχνά αντιμετώπισε την εχθρότητα του πλέον οπισθοδρομικού κατεστημένου με προσπάθειες εξόντωσης.

Μιλώ για την δημοκρατική παράταξη και τη δεξιά!

Εμείς που μάθαμε τον τελευταίο μισό αιώνα να θεωρούμε φυσική θέση της δεξιάς το χρονοντούλαπο, βρίσκουμε τελείως αφύσικο το σημερινό τοπίο δεξιάς κυριαρχίας, απότοκο μιας διαδρομής συνεχούς επταετούς πτώσης.

Στην προσπάθεια της αναζωογόνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα διστάσουμε να καινοτομήσουμε, να καταρρίψουμε δόγματα, να αλλάξουμε οι ίδιοι, να ανατρέψουμε ιεραρχίες, να καταβάλουμε το κόστος, να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων γιατί ποτέ δεν επαρκούσε στην ιστορία  η απλή εναλλαγή προσώπων.

Κάνω λοιπόν έκκληση προς όλες κι όλους:

Ας μην εμποδίζουμε τη συζήτηση να μπει στην ουσία. Δεν υπάρχουν βλάσφημα ερωτήματα που εξαιρούνται. Δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις ούτε χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων».

Νίκος Παππάς: Το καταστατικό μάς δεσμεύει από τον πρώτο έως τον τελευταίο

Οι αλλαγές του καταστατικού στο συνέδριο το 2022 επιτρέπουν και υποβάλλουν τη συμμετοχή των μελών στη λήψη αποφάσεων», σημείωσε ο Νίκος Παππάς με δήλωση του στο efsyn.gr.

Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συμπλήρωσε ότι «γι’ αυτό άλλωστε και η ηγεσία μας και η Κεντρική Επιτροπή έχουν εκλεγεί από τη βάση».

«Αυτό προβλέπει το καταστατικό, το οποίο μας δεσμεύει όλους, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο», κατέληξε ο ίδιος.

Ραλλία Χρηστίδου στο avgi.gr:  Τα ερωτήματα στοχεύουν στην σωστή κατεύθυνση

Για να γίνει η αξία της συνδιαμόρφωσης πράξη στο κόμμα μας εάν θέλετε απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο του iSYRIZA», σημείωσε με παρέμβασή της στο avgi.gr η Ραλλία Χρηστίδου, καθώς «τα ερωτήματα στοχεύουν στην σωστή κατεύθυνση».

Η βουλεύτρια Β3 Νοτίου Τομέα και αναπληρώτρια τομεάρχης Εσωτερικών και Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δήλωσε πως οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο «θα δώσουν κατεύθυνση στα κρίσιμα ζητήματα που ταλανίζουν το χώρο για χρόνια. Μόνο που τώρα είναι ιστορικό μας καθήκον να είμαστε τολμηροί, θαρραλέοι και πάνω απ’ όλα ειλικρινείς».

Αναλυτικά η δήλωσή της στο avgi.gr

Για να γίνει η αξία της συνδιαμόρφωσης πράξη στο κόμμα μας εάν θέλετε απαντήστε στο ερωτηματολόγιο του I SYRIZA.

Οι απαντήσεις θα δώσουν κατεύθυνση στα κρίσιμα ζητήματα που ταλανίζουν το χώρο για χρόνια. Μόνο που τώρα είναι ιστορικό μας καθήκον να είμαστε τολμηροί, θαρραλέοι και πάνω απ’ όλα ειλικρινείς.

Τα ερωτήματα στοχεύουν στην σωστή κατεύθυνση.

Διότι το σημαντικότερο ίσως εμπόδιο το οποίο καλείται να υπερπηδήσει ένας οργανισμός, εν προκειμένω ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, είναι οι αλλαγές στην Οργανωσιακή του κουλτούρα που καθορίζεται τόσο από τις αξίες και τα οράματα όσο και από τις παραδόσεις και τις νοοτροπίες που δημιουργούν την συλλογική του συμπεριφορά.

Η οργανωσιακή κουλτούρα είναι εκείνη που καθορίζει την συμπεριφορά στελεχών όλων των βαθμίδων, τις προσδοκίες τους από την οργάνωση, την μεταξύ τους σχέση, την αντίληψη των καθηκόντων και των δικαιωμάτων τους αλλά και την οπτική τους προς τους πολίτες και εν δυνάμει ψηφοφόρους.

Οι δύο εκλογικές ήττες έδειξαν ότι οι πολίτες στις εκλογές του 2019 ζήτησαν αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Ο.Κ του, οι οποίες επικυρώθηκαν πανηγυρικά στο Συνέδριο του 2022, που όμως δεν έγιναν μέχρι σήμερα.

Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της «Οργανωσιακής αδράνειας» βάσει του οποίου τα στελέχη μιας οργάνωσης αντιστέκονται σε οποιαδήποτε αλλαγή προκειμένου να συντηρηθεί η υπάρχουσα συλλογική συμπεριφορά; Ή θέλουμε Οργανωσιακή κουλτούρα προσανατολισμένη στις αλλαγές ως εν δυνάμει κόμμα εξουσίας, δίνοντας την προοπτική να ανταπεξέλθει με αξιώσεις σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον που αλλάζει διαρκώς;

Θέλουμε να διατηρήσουμε την οργανωσιακή μας παραδοσιακή κουλτούρα με το σύνδρομο του πολυτιμότερου παίκτη; (most valuable player- MVP syndrome); Τσίπρα- Κασσελάκη περιμένοντας ως εκ θαύματος να λύσουν όλα τα ζητήματα ταλαντούχα στελέχη στην κορυφή της ηγεσίας χωρίς να προκρίνεται η δημιουργική σκέψη για λύση των ζητημάτων από όλους;

Θέλουμε δηλαδή την οργανωσιακή αστάθεια; Την αρνητική παρακίνηση; Την απροθυμία για δημιουργική σκέψη από τη βάση της οργανωσιακής πυραμίδας; Η θέλουμε κάτι άλλο;

Μπορεί ένας οργανισμός αποτελούμενος από άτομα προερχόμενα από διαφορετικά υπόβαθρα να υιοθετήσουν ρεαλιστικά ένα σύνολο κοινών οργανωσιακών αξιών; Η απάντηση είναι «ναι». Διότι ακόμα και στα πλέον διαφορετικά περιβάλλοντα οι άνθρωποι συνεχίζουν να επιθυμούν να αντιμετωπίζονται με ειλικρίνεια, ακεραιότητα και αξιοπρέπεια, αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη για την συλλογική επιβίωση που εμπεριέχει και την ατομική. Όσο δύσκολο κι αν είναι να ξεπεραστεί ένα αντιπαραγωγικό και αναποτελεσματικό μοντέλο μπορούμε να υπερνικήσουμε το παρελθόν. Όλοι μαζί.

Νίνα Κασιμάτη: Το κόμμα και ο λόγος ανήκει πρώτα στα μέλη

«Το κόμμα πρέπει να επανιδρυθεί και ο Πρόεδρος σ.Στέφανος Κασσελάκης δικαιούται να προσκαλεί τα μέλη να συμμετάσχουν ουσιαστικά σε αυτή την πορεία και μέσω iSYRIZA».

Το παραπάνω υπογράμμισε η βουλεύτρια Β’ Πειραιά, Νίνα Κασιμάτη καθώς, όπως τόνισε σε ανάρτησή της, «το το κόμμα και ο λόγος ανήκει πρώτα στα Μέλη —όχι στη συλλογική ηγεσία που δεν ανέλαβε καμία ευθύνη μέχρι σήμερα και, προκειμένου για τη διατήρηση του εσωκομματικού status quo, θέλει να επαναλαμβάνεται επίμονα η πεπατημένη που μας οδήγησε στο 17% και παρακάτω…».

«Ο Πρόεδρος τώρα και ενόψει του 4ου Συνεδρίου απευθύνει νέο ανοιχτό κάλεσμα στην κοινωνία, τα μέλη μας αλλά και όσους θέλουν να γίνουν μέλη, να διαμορφώσουμε από κοινού, από τα κάτω, με τρόπο διαφανή, δημοκρατικό, συντεταγμένο και συλλογικό, τον νέο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα που θα εκφράσει πλειοψηφικά και γνήσια τις ζωντανές δυνάμεις του τόπου, τις ελπίδες και την προοπτική του ελληνικού λαού», δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Κασιμάτη.

Αναλυτικά η ανάρτησή της

Το κόμμα πρέπει να επανιδρυθεί και ο Πρόεδρος σ. Στέφανος Κασσελάκης δικαιούται να προσκαλεί τα Μέλη να συμμετάσχουν ουσιαστικά σε αυτήν την πορεία και μέσω #iSYRIZA. Γιατί το κόμμα και ο λόγος ανήκει πρώτα στα Μέλη —όχι στη συλλογική ηγεσία που δεν ανέλαβε καμία ευθύνη μέχρι σήμερα και, προκειμένου για τη διατήρηση του εσωκομματικού status quo, θέλει να επαναλαμβάνεται επίμονα η πεπατημένη που μας οδήγησε στο 17% και παρακάτω…

Επειδή λοιπόν οι απόψεις είναι ελεύθερες, αλλά τα γεγονότα ιερά, αυτά συνοπτικά έχουν ως εξής:

1. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σ. Στέφανος Κασσελάκης έλαβε εντολή ηγεσίας του κόμματος από τα χιλιάδες μέλη. Από τους πολίτες δηλαδή, που πείστηκαν από την υποψηφιότητά του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια χαμένη υπόθεση, και τελικά προσήλθαν στην κάλπη για να τον υπερψηφίσουν ως νέο και αξιόπιστο πρόσωπο και για να ανατάξουμε μαζί τους, όπως ο ίδιος είχε δεσμευθεί, ένα κόμμα σε μεγάλη πτωτική φορά ήδη τον Σεπτέμβριο ‘23, αφού προηγουμένως είχε αποδοκιμαστεί ηχηρά σε βαθμό case study χάνοντας το 1/2 της εκλογικής του δύναμης από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

2. Ο σ. Αλέξης Τσίπρας δεν «παρέδωσε στον διάδοχό του». Με στάση αξιοπρέπειας παραιτήθηκε τον Ιούνιο ‘23 στην Εκτελεστική Γραμματεία και στη συνέχεια, ολομόναχος, μέσα από μια παγωμένη αίθουσα στο Ζάππειο μίλησε στο πανελλήνιο, καθώς και στα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για έναν ιστορικό κύκλο του κόμματος «που έχει πια κλείσει», μεταξύ άλλων καλώντας μας: «να μην επιτρέψουμε να χαθεί ούτε μία μέρα τόσο στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και στην αντιπαράθεση με τις δικές μας αδυναμίες, παθογένειες και προβλήματα. Μια διαδικασία βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης, που θα αγκαλιάζει όλα τα μέλη του κόμματος, αλλά και τους φίλους και τις κοινωνικές ομάδες που θέλουμε να εκπροσωπούμε είναι άμεση προτεραιότητα. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι άμεση προτεραιότητα».

3. Τα ενδιάμεσα καθοδηγητικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή, από τον Ιούλιο του 2023 α ρ ν ή θ η κ α ν κατά πλειοψηφία την άμεση σύγκληση του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου, του Συνεδρίου, και τον εσωκομματικό διάλογο για τα αίτια της ήττας, που θα λειτουργούσε ως γνώμων και θα επέτρεπε την εξαγωγή χρήσιμων και ασφαλών συλλογικών συμπερασμάτων για τον ιδεολογικοπολιτικό επανακαθορισμό της πορείας και της ταυτότητας του νέου ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι προτάχθηκαν ξανά οι φατριασμοί αντί της Πολιτικής.

Ο Πρόεδρος τώρα και ενόψει του 4ου Συνεδρίου απευθύνει νέο ανοιχτό κάλεσμα στην κοινωνία, τα μέλη μας αλλά και όσους θέλουν να γίνουν μέλη, να διαμορφώσουμε από κοινού, από τα κάτω, με τρόπο διαφανή, δημοκρατικό, συντεταγμένο και συλλογικό, τον νέο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα που θα εκφράσει πλειοψηφικά και γνήσια τις ζωντανές δυνάμεις του τόπου, τις ελπίδες και την προοπτική του ελληνικού λαού.

Κατερίνα Νοτοπούλου: Οι εξελίξεις επιβάλλουν την άμεση σύγκληση της ΠΓ, της ΚΕ, της ΚΟΕΣ

«Πολλές φορές η σιωπή είναι χρυσός, αλλά στην πολιτική τις περισσότερες φορές είναι απλά βολική», σημείωσε η Κατερίνα Νοτοπούλου, μιλώντας Στο Κόκκινο.

Η βουλεύτρια Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συμπλήρωσε: «σήμερα, ως μέλος της ΠΓ, αισθάνομαι την ευθύνη απέναντι στα χιλιάδες μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που από τις εκλογές και μετά τους έχουμε δημιουργήσει ένα παρατεταμένο πολιτικό vertigo, να τοποθετηθώ».

«Είναι η ευθύνη για την ενότητα του πολιτικού μας χώρου και την πολιτική μας ομοψυχία. Μετά τις εθνικές εκλογές περάσαμε σε δίνη πολιτικών αναταράξεων. Σήμερα φοβάμαι ότι πέφτουμε σε πολιτικό κενό», υποστήριξε η ίδια.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «ο Πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, ανέλαβε με εντολή από τη βάση να διαφυλάξει την ενότητα, να διασφαλίσει τη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να προχωρήσουμε στην επανεκκίνηση του νέου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην βάση των συνεδριακών αποφάσεων και των καταστατικών μας θέσεων για να ανταποκριθούμε στην ανάγκη του ελληνικού λαού για προοδευτική διέξοδο στην κρίση».

«Το συνέδριο αποτελεί το ανώτατο όργανο του κόμματος», είπε, «καμία διαδικασία όσο σοβαρά θέματα και εάν εισάγει, δε μπορεί να το υποκαταστήσει. Το καταστατικό ενός κόμματος είναι το «Σύνταγμα» του κόμματος».

«Μόλις 5 ημέρες πριν τη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου, με τη χθεσινή πρωτοβουλία του προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, επιχειρείται να εισαχθούν θέματα καταστατικού/ταυτοτικού χαρακτήρα -θέματα που δεν αφορούν το επερχόμενο συνέδριο- με αποτέλεσμα να ναρκοθετείται το κλίμα συσπείρωσης και ενότητας που είναι απαραίτητο για την επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», δήλωσε η Κατερίνα Νοτοπούλου για να συμπληρώσει:

«Η καταστρατήγηση της αρχής της συλλογικής πολιτικής λειτουργίας και η εργαλειοποίηση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-έξω από συντεταγμένες πολιτικές διαδικασίες που δίνουν πραγματική φωνή στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και συνιστούν χώρο πραγματικού διαλόγου και ουσιαστικής συμμετοχής- συνιστά αμφισβήτηση της ύπαρξης του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα των μελών».

«Αυτήν την κρίσιμη ώρα, με το βλέμμα στραμμένο στην ενότητα του κόμματος και στην ανάγκη του ελληνικού λαού για προοδευτική διέξοδο απέναντι στην συντηρητική παράταξη, οι εξελίξεις επιβάλλουν την άμεση σύγκληση της ΠΓ, της ΚΕ, της ΚΟΕΣ», σημείωσε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια.

Πάνος Ρήγας: Ο πρόεδρος οφείλει άμεσα να πάρει πρωτοβουλία για συνεννόηση.

«Η εμφάνιση ενός ερωτηματολόγιο για ταυτοτικά ζητήματα που αποτελούν θέματα  συνεδρίου χωρίς να γνωρίζω ως μέλος της Π.Γ την ανάγκη και σκοπιμότητα, αυτοβούλως από τον πρόεδρο, δεν συμβάλλει στην συλλογική μάχη που έχουμε να δώσουμε» ανέφερε από την πλευρά του ο Πάνος Ρήγας.

«Ο πρόεδρος οφείλει άμεσα να πάρει πρωτοβουλία για συνεννόηση.

Σήμερα μάλιστα που η πολιτική της ΝΔ καταστρέφει την κοινωνία, που με αυταρχικές μεθόδους αντιμετωπίζει αγρότες και φοιτητές , που παραβιάζει το κράτος δικαίου και το Σύνταγμα» συμπλήρωσε ο Πάνος Ρήγας.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Πέντε ημέρες πριν την κορυφαία διαδικασία του 4ου Συνεδρίου του κόμματος μας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ εμφανίζονται πρωτόγνωρες καταστάσεις και διαδικασίες. Είναι αλήθεια πως μετά την αποχώρηση από την ηγεσία του κόμματος, του Αλέξη Τσίπρα, κάποιοι μη σεβόμενοι δημοκρατικές διαδικασίες αποχώρησαν λοιδωρώντας τον πρόεδρο Στέφανο Κασελάκη. Άλλοι λίγες μέρες πριν το συνέδριο ανοίγουν συζήτηση για συμμαχίες και θέματα στρατηγικής που θα έπρεπε να τεθούν στο συνέδριο.

Ο πρόεδρος θα έπρεπε να διαμορφώσει συνθήκες σύνθεσης και συλλογικής λειτουργίας. Η εμφάνιση ενός ερωτηματολόγιο για ταυτοτικά ζητήματα που αποτελούν θέματα  συνεδρίου χωρίς να γνωρίζω ως μέλος της Π.Γ την ανάγκη και σκοπιμότητα, αυτοβούλως από τον πρόεδρο, δεν συμβάλλει στην συλλογική μάχη που έχουμε να δώσουμε.

Ο πρόεδρος οφείλει άμεσα να πάρει πρωτοβουλία για συνεννόηση.

Σήμερα μάλιστα που η πολιτική της ΝΔ καταστρέφει την κοινωνία, που με αυταρχικές μεθόδους αντιμετωπίζει αγρότες και φοιτητές , που παραβιάζει το κράτος δικαίου και το Σύνταγμα.

ΥΓ. Είμαι από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ το 1989.

Όπως πάντα έτσι και τώρα θα στηρίξω την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και τις αγωνίες των χιλιάδων  συντρόφων μακριά από προσωπικές στρατηγικές».

Χρήστος Σπίρτζης: Oφείλουμε όλοι να τηρούμε και να γνωρίζουμε το καταστατικό

«Θα θυμόμαστε όλοι όσοι συμμετείχαμε στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τις μάχες που δώσαμε και κερδήθηκαν για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε κόμμα των μελών, στην αυθεντική έκφραση της γνώμης τους και στην συμμετοχή μελών και φίλων του κόμματος μας στην διαμόρφωση των θέσεων, της πολιτικής αλλά και της λειτουργίας.

Κατανοώ να μην γνωρίζουν οι πολίτες το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του κόμματος μας.

Είναι όμως ασυνήθιστο και ταυτόχρονα τραγικό για την πολιτική σκηνή στη χώρα μας να μην το γνωρίζουν τα μέλη των καθοδηγητικών οργάνων και μάλιστα με διακριτό ρόλο» υπογράμμισε το μέλος της ΠΓ Χρήστος Σπίρτζης και προσέθεσε:

«Να μην γνωρίζουν τις διαδικασίες αλλά και ότι τα ίδια τα μέλη μπορούν να θέτουν τα ζητήματα που εκείνα θέλουν και να αποφασίζουν γι’ αυτά, μέσα από έναν δημοκρατικότατο διάλογο και θεσμοθετημένες διαδικασίες απόφασης και όχι δημοσκοπικής καταγραφής.

Για να δώσουμε λοιπόν φωνή στα μέλη μας αλλά και στους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναδημοσιεύω τα αντίστοιχα άρθρα του καταστατικού μας, που οφείλουμε όλοι να τηρούμε και να γνωρίζουμε, υπερβαίνοντας τους εαυτούς μας…

Διαφορετικά συμβάλουμε σε ένα οργανωτικό χάος, στην αποσυσπείρωση και σε μια περαιτέρω φθίνουσα πορεία, χωρίς σοβαρότητα».