Τα έγγραφα του FBI για το «ξέπλυμα» της Novartis

Toυ Θοδωρή Καραγιαννίδη

Eγγραφα του FBI  που καταρρίπτουν τη θεωρία της «σκευωρίας» αλλά ταυτόχρονα επιβεβαιώνουν την εμπλοκή των υπουργών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παρουσιάστηκαν την τρίτη μέρα της κατάθεσης Αγγελή στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεσ, «ανεβάζοντας» το πολιτικό θερμόμετρο. Νωρίτερα ο πρώην επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής αναφέρθηκε σε δύο φόνους που σχετίζονται με την υπόθεση Novartis.

Πιο αναλυτικά, ξεκινώντας την κατάθεσή του ανέφερε  «Συζητούσαμε οι Εισαγγελείς για τους 2 φόνους, που ενδεχομένως σχετίζονται με την υπόθεση Novartis. Του Μαυρίκου και ενός άλλου, του επονομαζόμενου ‘ντελιβερά’», είπε προκαλώντας αίσθηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Παναγιώτης Μαυρίκος, που σκοτώθηκε το 2016 όταν το τζιπ που οδηγούσε ανεφλέγη ανεξήγητα στην Αττική Οδό, έχει κατονομαστεί από προστατευόμενους μάρτυρες ως ένας από τους ανθρώπους που αναλάμβαναν να «ξεπλένουν» βρόμικο χρήμα στο πλαίσιο του σκανδάλου novartis.

Ως προς το «ντελιβερά», πρόκειται για το Γιώργο Χατζηδάκη, που θεωρείται ότι ενεπλάκη άθελά του σε υποθέσεις μεταφοράς μαύρου χρήματος ως οδηγός του πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Παπαδημητρίου, που σκοτώθηκε σε αντίστοιχα περίεργο ατύχημα, όταν η μοτοσικλέτα BMW, την οποία οδηγούσε, ανεφλέγη ανεξήγητα στην παραλιακή το 2010.

Πότε  και πώς ερευνήθηκαν οι ευθύνες πολιτικών προσώπων

Σε κρίσιμο σημείο της κατάθεσης ο Ι. Αγγελής σημειώνει: «Κανείς δεν αποκλείει ευθύνες πολιτικών αλλά το ζήτημα είναι πως διερευνήθηκαν. Είμαι ξεκάθαρος σε αυτό;» με το βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρη Μπιάγκη, να διαφωνεί. «Τότε, με βάση τα στοιχεία που είχα εν γνώσει μου (το έγγραφο του FBI είναι Αύγουστος του 2017) δεν προέκυπταν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Αν προκύπτουν νέα στοιχεία τώρα τότε είναι ερευνητέες οι ευθύνες», συνέχισε ο Αγγελής. Υπενθυμίζεται πως ο Αγγελής παραδέχτηκε κατά την κατάθεσή του τις προηγούμενες ημέρες πως αρνήθηκε να παραλάβει από τις αμερικανικές αρχές στοιχεία για ύποπτο λογαριασμό πολιτικού προσώπου στην Ελβετία, που εμπλέκεται στο σκάνδαλο Novartis και όπως αποκάλυψε πρόκειται για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο

Οι αναφορές του στα στοιχεία που υπήρχαν, προκάλεσαν ερωτήματα από την αντιπολίτευση με τη Δ. Αυγέρη να συγκρίνει τον διαφορετικό τρόπο χειρισμού των στοιχείων που έφτασαν στον ίδιο και στην Ε. Τουλουπάκη. Σύμφωνα με το επίσημο αντίγραφο εγγράφου του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών/ Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2018 το οποίο κατατέθηκε στην προανακριτική και αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερα σημαντικό από τον Αγγελή, αναφέρονται τα εξής:

«Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο Υπουργός Υγείας πληρώνονταν για την εγγραφή (εισαγωγή) νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία έναντι ελάττωσης τιμών. Το 2011-2012 η φαρμακευτική βιομηχανία είχε μεγάλες μειώσεις τιμών. Η Novartis δεν είχε τέτοια μείωση στα φάρμακα ογκολογίας και πολύ μικρές μειώσεις σε άλλα φάρμακα. Το πρώτο τρίμηνο του 2012 , ο Φρουζής είχε μια συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας στο γραφείο του. Ο Φρουζής παρακολουθούσε συναντήσεις εβδομαδιαίας πρόσβασης στην αγορά που καθόριζαν την καμπάνια. Ο Φρουζής συμβούλευε ώστε το τμήμα να καθορίζει, προϋπολογίζει και καθορίζει την καμπάνια.  Ο GS έδωσε την τελική έγκριση για την καμπάνια. Η θέση της εταιρείας ήταν ότι μια επένδυση της τάξης των 150.000 ευρώ σε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο, είχε τη δυνατότητα να σώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ (που θα χανόντουσαν ) για την Novartis. O Φρουζής έλαβε 120.000 ευρώ και 30.000 ευρώ πήγαν στην ψευδή καμπάνια».

ΣΥΡΙΖΑ: Επιβεβαιώνεται η εμπλοκή τους

Καθώς το έγγραφο  καταρρίπτει για άλλη μια φορά το σενάριο της «σκευωρίας» και επιβεβαιώνει την εμπλοκή των πρώην Υπουργών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ,  κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν στο Tvxs.gr: «Μετά τις χτεσινές συγκλονιστικές αποκαλύψεις ότι ο πρώην υπουργός της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος κατέθετε χρήματα σε λογαριασμό του γιου του στην Αμερική μέσω τροφοδότη λογαριασμού στην Ελβετία, στοιχεία που όπως ο ίδιος ο κ. Αγγελής αποκάλυψε, του τα έδωσε το FBI στη συνάντηση που είχαν με τους εισαγγελείς διαφθοράς στην Βιέννη Δεκέμβριο του 2018, αλλά και μετά την σημερινή δήλωση του κ. Αγγελή ότι δύο φόνοι πιθανότατα σχετίζονται με τη δήθεν σκευωρία Novartis, αναμέναμε τον αντιπερισπασμό.

Έτσι σήμερα παρουσιάστηκε ένα έγγραφο του Αυγούστου του 2017 το οποίο η πλειοψηφία ΝΔ-ΚΙΝΑΛ έκαναν σημαία ισχυριζόμενοι ότι καταρρέει η δήθεν σκευωρία περί εμπλοκής πολιτικών προσώπων.   Για κακή τους τύχη όμως η έρευνα συνεχίστηκε και μετά τον Αύγουστο του 2017 και όπως ενημερωθήκαμε από επίσημο έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2018, το οποίο κατατέθηκε πριν λίγο στην προανακριτική επιβεβαιώνεται η εμπλοκή πρώην υπουργών της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ στο σκάνδαλο Novartis, έγγραφο το οποίο πριν λίγο ο κ. Αγγελής δεν αμφισβήτησε και μάλιστα συμπλήρωσε ότι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έγγραφο».

Η συνάντηση με τον Αμερικανό Πρέσβη και ο πράκτορας του FBI

Στη άλλο σημείο της τρίτης μέρας της κατάθεσης Αγγελή ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Μπούγας ανέφερε προς τον εισαγγελέα: «Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ο κ. Κοντονής σε συνέντευξή του σήμερα στην ιστοσελίδα enikos διαψεύδει το διάλογο που μας είπατε ότι έγινε μεταξύ του ιδίου και του Αμερικανού πρέσβη κ. Πάιατ. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;». «Αν ο πράκτορας του FBI στην Αθήνα μου τα μετέφερε ψευδώς τότε και εγώ σας μετέφερα ψευδώς το διάλογο αυτό», απάντησε ο Αγγελής. Στο σημείο αυτό παρεμβαίνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη η οποία αναφέρει: «Καταλαβαίνετε κ. Αγγελή ότι με την επιπολαιότητά σας μπορείτε να δημιουργήσετε μέχρι και διπλωματικό επεισόδιο; Είναι δυνατόν να μεταφέρετε το διάλογο ενός Έλληνα Υπουργού και ενός Αμερικανού Πρέσβη χωρίς να γνωρίζετε αν αυτός είναι αληθινός;». Ο Ι. Αγγελής παρέμεινε σιωπηλός.

ΑΠΟ ΤΟ TVXS