Βασ. Πλιώτας: Υπάρχει εισαγγελέας στον Άρειο Πάγο

Του Γ. Λακόπουλου

Και οι πέτρες ξέρουν ότι η προσπάθεια να εξαερωθεί το σκάνδαλο  Novartis- όχι μόνο για τα ενδεχομένως  εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, αλλά και τους  γιατρούς «βαποράκια, όπως υπέδειξε ο Φρουζής- διανύει το δεύτερο στάδιο.

Το πρώτο ήταν οι ανοίκειες επιθέσεις στους εισαγγελείς Διαφθοράς που ερευνούν την υπόθεση, με άθλιους χαρακτηριστικούς εναντίον τους από τους ερευνώμενους και τη χορωδία περί «σκευωρίας» από τη ΝΔ και ΜΜΕ.

Το δεύτερο στάδιο άρχισε με την παραπομπή Παπαγγελόπουλου σε  μια προανακριτική επιτροπή που μόνο σε βάρος του πρώην υπουργού δεν εξελίσσεται ως τώρα.

Αντίθετα έγινε μπούμερανγκ και στην ουσία όσα κατατίθενται -όχι όσα δημοσιεύονται, ως διαρροές-  δεν επιβαρύνουν τον παραπεμφθέντα,  αλλά τους παραπέμποντες και όσους θέλουν να προστατεύσουν.

Το τρίτο στάδιο θα ήταν το απεχθέστερο: να πάρουν τη δικογραφία από την εισαγγελέα Τουλουπάκη -που μάχεται με τα θηρία για να βρει την αλήθεια – και με το πρόσχημα του «συντονισμού» να  ανατεθεί σε εφέτη.

Και ο αρχάγγελος Γαβριήλ να ήταν, θα χρειαζόταν δυο χρόνια για ενημέρωση και επανεκκίνηση. ΈτσΙ, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες συνταγματικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, θα προέκυπτε μια ωραία παραγραφή- και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Το τελευταίο διάστημα τα μάτια ήταν στραμμένα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα -στην πρόσφατη ανάδειξη του οποίου στο αξίωμα επενδύθηκαν πολλές ελπίδες για εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης.

 Εκ τυπικού καθήκοντος έστειλε  στην Ολομέλεια Εφετών το ερώτημα αφαίρεσης  της  δικογραφίας από την Ελένη Τουλουπάκη. Αλλά ολόκληρο το δικαστικό σώμα  και ο νομικός  κόσμος της χώρας γνωρίζουν ότι επειδή είναι ο πιο ισχυρός παράγοντας της Ελληνικής Δικαιοσύνης, τα πράγματά κινούνται με βάση την πραγματική βούλησή του και όχι τις τυπικές ενέργειές του.

Όσοι θέλουν να καταλάβουν καταλαβαίνουν: οι Εφέτες απέρριψαν αίτημα και η δικογραφία παραμείνει στην Τουλουπάκη και τους συνεργάτες της

 Πρακτικά ο κορμός της ελληνικής Δικαιοσύνης αποδοκίμασε τις πιέσεις και τις μεθοδεύσεις για το κουκούλωμα της υπόθεσης.

Η  απόφαση της  Ολομέλειας Εφετών, με ευρεία πλειοψηφία, να μην αναλάβει εφέτης ειδικός ανακριτής το σύνολο των δικογραφιών της Novartis, θεμελιώνει ότι οι δικαστικοί λειτουργοί που τη χειρίζονται είναι  ικανότατοι και επαρκείς. Αυτοί γνωρίζουν την υπόθεση, αυτοί θα την πάνε ως το τέλος.

Οι παροικούντες  γνωρίζουν ότι  η απόρριψη  του αιτήματος του Εισαγγελέα του Αρείου δεν συνιστά αποδοκιμασία για τον ίδιο. Αντίθετα, με την  εξέλιξη που βάζει στο ράφι το τρίτο στάδιο -των απαλλακτικών μεθοδεύσεων- πριν καν προχωρήσει, το κύρος του Βασ. Πλιώτα στο δικαστικό σώμα και την κοινωνία ενισχύεται.

Δεν είναι μόνο ακέραιος, αλλά και ευφυής δικαστικός λειτουργός. Κι εδώ όσοι θέλουν να καταλάβουν καταλαβαίνουν. Από μόνη της αυτή η απόφαση αποτελεί ηθική επιβράβευση για την Τουλουπάκη και της λύνει τα χέρια χέρια σε πολλά μέτωπα. 

Αν οι βυσσοδομούντες εναντίον της στραφούν τώρα κατά του Βασίλη Πλιώτα, απλώς θα αποκαλυφθούν περισσότερο. Για τους πολίτες πάντως συνιστά ανακούφιση ότι υπάρχει εισαγγελέας στον Άρειο Πάγο.