Του Νίκου Λακόπουλου
Mε τα γήπεδα να γεμίζουν πανό όπως “δεν ήταν ατύχημα ήταν δολοφονία”, «χώρα εκτροχιασμένη, μες στο αίμα βουτηγμένη» ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με κύμα λαϊκής οργής λίγο πριν τις εκλογές και αντιδρά σπασμωδικά με κινήσεις πανικού που επιτείνουν την καθολική οργή.
Η συγγνώμη -που μάλλον δεν γίνεται δεκτή- αποτελεί μια πρόκληση όπως η παραίτηση του υπουργού Μεταφορών -που ωστόσο θα είναι και πάλι υποψήφιος -αποκαλύπτοντας την υποκρισία, τα ψεύτικα δάκρυα και την προβαρισμένη συντριβή του αξύριστου Πρωθυπουργού -που φαίνεται πως την ώρα της τραγωδίας δοκίμαζε τι ζακέτα θα φορέσει.
Το πένθος κράτησε πολύ λίγο κι ο συντετριμένος πρωθυπουργός αφού ζήτησε και πάλι μια πολυφορεμένη συγγνώμη συνήλθε και συμμετέχει σε συσκέψεις για τις εκλογές με θέμα συζήτησης πώς θα μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες για την εικόνα του Πρωθυπουργού -κι όχι για την τραγωδία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν περιμένει το πόρισμα για το τι και πώς συνέβη -που έχει ανακοινώσει ήδη, αλλά τις δημοσκοπήσεις. Μπορεί το δυστύχημα να δημιουργεί ερωτηματικά για την λειτουργία του ελληνικού κράτους, αλλά η κυβέρνηση αντί να αναλάβει τις ευθύνες επιχειρεί να τις ρίξει στις προηγούμενες κυβερνήσεις με πρώτη και καλύτερη την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!
Αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδωσε το δυστύχημα «σε ένα τραγικό ανθρώπινο λάθος», αλλά τελικά παραδέχτηκε πως «δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο λάθος». Και προχώρησε σε ένα ακόμα λάθος: να συγκροτήσει βιαστικά μια “υπερκομματική επιτροπή” που όμως θα ορίσει ο ίδιος για να ελέγξει την κυβέρνηση.
Τελικά άλλαξε απόφαση και ανακοίνωσε μια επιτροπή ειδικών, αλλά μετά τις εκλογές κι όταν ούτε αυτό έπεισε, έστειλε επιστολή τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με κατευθύνσεις για το τι… πρέπει να κάνει.
Η επιστολή υποδεικνύει την ανάγκη για άμεση διαλεύκανση «όλων των ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη» και την προτεραιοποίησή τους.
Ζητά την ανάθεση των υποθέσεων «στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο» και τον… ενημερώνει ότι το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει οριστεί θα κοινοποιηθεί στις εισαγγελικές αρχές «για να καταστεί μέρος της δικογραφίας»!
Όταν ο Πρωθυπουργός διορίζει επιτροπές για να τον ελέγξουν
Η παρέμβαση αυτή στην Δικαιοσύνη είναι πρωτοφανής και αποτελεί παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών», αλλά κυρίως αποκαλύπτει την αίσθηση του Μητσοτάκη πως είναι ένας μονάρχης που παραγγέλει δικαστικές αποφάσεις και διορίζει τις επιτροπές που θα τον ελέγξουν.
Όπως θα παρατηρήσει η πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου “η συγκρότηση και ενεργοποίηση οποιασδήποτε Επιτροπής και η σύνταξη πορίσματος για την υπόθεση αυτή παραβιάζει το Σύνταγμα και συνιστά καταφανή προσπάθεια επηρεασμού της δικαστικής κρίσης”.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συγκροτεί μόνο μια επιτροπή για να βγάλει το πόρισμα, αλλά υποδεικνύει στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σε ποιον να αναθέσει την υπόθεση και να μην ξεχάσει να περιλάβει το δικό του πόρισμα στην δικογραφία.
Έξι μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων θα αντιδράσουν αμέσως:
” ότι η ως άνω επιστολή του Πρωθυπουργού συνιστά ευθεία παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών και έμμεση υπονόμευση του κύρους της Δικαιοσύνης καθώς: α) η αναφορά του πρωθυπουργού σε πλήθος ποινικών υποθέσεων, εύλογα δημιουργεί την εντύπωση, ότι αποτελεί έμμεση πρόταση προς τον Εισαγγελέα του ΑΠ να διατάξει το χωρισμό της υπόθεσης του σιδηροδρομικού δυστυχήματος σε επιμέρους περισσότερες,
β) το αίτημα για ανάθεση των υποθέσεων στο υψηλότερο ανακριτικό επίπεδο, συνιστά έμμεσο αίτημα διορισμού ειδικού εφέτη ανακριτή από τον Εισαγγελέα του ΑΠ, αρμοδιότητα η οποία ανήκει όμως στην ολομέλεια του αρμόδιου Εφετείου κατ΄ άρθρο 28 ΚΠΔ
γ) η υπόμνηση ότι το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να αποτελέσει μέρος της ποινικής δικογραφίας, συνιστά προκαταβολική παρέμβαση στο έργο και την ταχύτητα διενέργειας της εκκρεμούς κύριας ανάκρισης.
Η αρμοδιότητα του Υπουργού Δικαιοσύνης -ποτέ του Πρωθυπουργού- να μπορεί “να ζητήσει από τον Εισαγγελέα του ΑΠ να παραγγείλει τη διενέργεια ανάκρισης και την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο κατ` απόλυτη προτεραιότητα” έχει ωστόσο καταργηθεί.
Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα έπρεπε να στείλει πίσω την επιστολή με την απάντησης πως η Δικαιοσύνη δεν δέχεται τις υποδείξεις. Η απάντηση του Ισίδωρου Ντογιάκου ανακοινώθηκε αμέσως:
«Με αφορμή την επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, διατάχθηκε ξεχωριστή έρευνα της Δικαιοσύνης για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου με έλεγχο των συμβάσεων, γιατί δεν προχώρησαν, πόσα χρήματα δαπανήθηκαν, γιατί δεν τηρήθηκαν χρονοδιαγράμματα και ποιοι ευθύνονται για όλα αυτά. Η έρευνα ανατέθηκε στον Οικονομικό Εισαγγελέα».
Ο Εισαγγελέας δηλαδή προσδιορίζει το αντικείμενο της έρευνας σε άλλες εποχές και συμβάσεις άλλων κυβερνήσεων με θέμα με έλεγχο των συμβάσεων, γιατί δεν προχώρησαν, πόσα χρήματα δαπανήθηκαν -και προεξοφλώντας το αποτέλεσμα της έρευνας- γιατί δεν τηρήθηκαν χρονοδιαγράμματα και ποιοι ευθύνονται για όλα αυτά.
Ωστόσο η υπόθεση που θα διερευνηθεί από την Οικονομική Εισαγγελία είχε αρχειοθετηθεί πριν από μερικούς μήνες -για την υπόθεση που αφορούσε την μη υλοποίηση της σύμβασης 717, η οποία προέβλεπε την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού δικτύου.
Ο Πρωθυπουργός κατευθύνει τον Ανώτατο Εισαγγελέα
Ο Πρωθυπουργός υπαγορεύει στον Ανώτατο Εισαγγελέα κι αυτός στον Οικονομικό Εισαγγελέα να ανασύρει μια υπόθεση που έχει αρχειοθετηθεί και προεξοφλεί πως υπάρχουν υπεύθυνοι για τα χρονοδιαγράμματα και τα χρήματα που δαπανήθηκαν.
Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός όμως σχετίζεται με την κυβέρνηση η οποία τον διόρισε στη θέση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και ο γιος του ήταν στο γραφείο του υπουργού -που ανήκει στους ελεγχόμενους.
Ο υιός Ντογιάκος, δικηγόρος, τοποθετήθηκε στο γραφείο του υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή το 2019 ως μετακλητός. Ο παραιτηθείς υπουργός Μεταφορών ανήκει στους ελεγχόμενους για την υπόθεση που ζητά να ερευνηθεί ο Πρωθυπουργός, αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει ανακοινώσει πως θα είναι ξανά υποψήφιος με την Νέα Δημοκρατία.
Μόνο ένας δικηγόρος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος, ζήτησε την παραίτηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αφού δεν είναι δυνατόν να διερευνηθεί από τον ίδιο η υπόθεση του τραγικού δυστυχήματος, λόγω των πολιτικών του σχέσεων με την οικογένεια Καραμανλή.
«Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου οφείλει να κάνει το αυτονόητο, όπως έκανε και ο υπουργός Υποδομών στον οποίο υπηρετούσε ως μετακλητός σύμβουλος ο γιος του. Όταν διατάσσει εισαγγελική παραγγελία για διερεύνηση ποινικών ευθυνών, όσο ψηλά και αν είναι, όπως ανέφερε για την τραγωδία που ζούμε, που υπάρχει ενδεχόμενο πέρα από πολιτικών και ποινικών ευθυνών σε στελέχη πολιτικά ή μη του υπουργείου Υποδομών, η σχέση που είχε το συγγενικό του πρόσωπο με τον εν λόγω υπουργό (σχέση μετακλητού του) δίνει λαβές για σχόλια και κρίσεις που δεν συνάδουν με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και ενδεχομένως να δημιουργούν στους πολίτες αμφιβολίες σχετικά με την πορεία της ποινικής διερεύνησης στην οποία έχει εκ της θέσεώς του και την ανώτατη εποπτεία».
“Αν ο Ντογιάκος ερευνήσει τα Τέμπη όπως τις υποκλοπές, ζήτω που καήκαμε…” θα γράψει ο Γιώργος Καρελιάς στο News 24 7. Mια ανεξάρτητη Επιτροπή Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων που κάπου υπάρχει δεν την σκέφτηκε κανείς.
Μια άλλη η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων μπούκαρε ξαφνικά, αλλά μάλλον αργά, στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ αναζητώντας στοιχεία για την τραγωδία προκειμένου ναα καταρτίσει το δικό της πόρισμα.
Έχουμε ήδη τέσσερα- πέντε πορίσματα -μαζί με την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που φαίνεται ότι θα συνεδριάσει κι αυτή. «Είναι η ώρα της Δικαιοσύνης», προκειμένου να εντοπιστούν οι υπαίτιοι, «όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν ανήκουν, από όπου και αν προέρχονται, ό,τι κι αν εκπροσωπούν» αναφέρει ο κ. Ντογιάκος στο έγγραφο του στον επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας.
Η φράση “όπου ανήκουν, από όπου κι αν προέρχονται” μην πάει το μυαλό μας στην κυβέρνηση. Κάπου αλλού κρύβονται οι υπεύθυνοι κι ο κουμπάρος του Κώστα Καραμανλή θα τους ξετρυπώσει. Όπως στην υπόθεση Novartis.