Το  ελληνικό πάθος

Του Γιάννη Πανούση

Έχω το πλεονέκτημα να βλέπω όχι μόνον εις ευθείαν γραμμήν

αλλά και εις γραμμήν τεθλασμένην

Ελευθέριος Βενιζέλος

Αναζητούμε επειγόντως μία Ανορθωτική  Εποχή. Ούτε παλινορθωτική, ούτε απλώς διορθωτική.

Ανορθωτική σε όλα τα επίπεδα: εθνικό, αναπτυξιακό, οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, αξιακό.

Μία Εποχή με πάθος Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης, Ελευθερίας, Δημιουργίας.

Με λογική ,ηθική, αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια, ευδαιμονία όλου του λαού χωρίς κονιορτοποίηση οποιασδήποτε τάξης,με έμφαση στο δημόσιο συμφέρον.

Δίχως ήθος και ύφος,δίχως ελληνικό ρυθμό και κoσμοείδωλο ελληνικότητας δεν λειτουργεί η θεσμοθετημένη  μνήμη κι έτσι δεν μπορεί να σωθεί η Πατρίδα.

Σήμερα κατ’επάγγελμα αριστεροί [όπως είχε γράψει ο αείμνηστος Γιάννης Κακουλίδης] και κατά διαλείμματα “δημόσιοι  αξιωματούχοι” θεωρούν ως εθνική κληρονομιά όχι τη γλώσσα, την ιστορία ,την παιδεία, τους ήρωες, τους ηγέτες αλλά δύο μπροσούρες και τρία τσιτάτα κάποιων τάχατες φιλελλήνων και δήθεν εξεγερμένων. Δεν αναζητούν την ψυχή και το ελληνικό πάθος στον πολιτισμό, τις παραδόσεις, τις τέχνες, στα μουσεία, στ’ αρχαία, στα μνημεία, στις αγιογραφίες, αλλά πιστεύουν ότι οι σύγχρονοι διαμορφωτές της ελληνικής ιστορίας ρίχνουν μολότωφ, γράφουν συνθήματα στ’ αγάλματα και προπηλακίζουν όποιον δεν γουστάρουν.

Εξερευνητές του βάθους και του σκότους της ιδεοληψίας τους κι όχι του εύρους του ελληνικού φωτός.

Υπάρχουν βέβαια και οι άλλοι. Οι πολιτικοί business-men, οι οποίοι  καθώς βλέπουν το κράτος-λάφυρο να φεύγει από τα χέρια τους, ψάχνουν ανεκτές[;]εκτροπές[;] για να ξαναβρούν τα μεγαλεία τους.

Η πτώση των [όποιων] τειχών [εντός/εκτός της χώρας] δεν θα σημάνει και την άνοδο των ένθεν/κακείθεν ρηχών,των αντιγράφων παλαιών μοτίβων που δεν βρίσκουν ιστορικό καμβά για να “κεντήσουν” τις καρικατούρες του αντιαισθητικού ατομικισμού ή της “επαναστατικότητας” του τσαμπουκά. Άμα ξύσεις την επιδερμική ρητορική και παρα-ιδεολογία πολλών απ’αυτούς θα βρείς ένα λεξιλόγιο  εκατό φθόγγων κι εκφράσεων και κυρίως θα συναντήσεις σκληρά προσωπικά και οικονομικά συμφέροντα [αδήλωτα,κάτι σαν πολιτικο-κομματική λίστα Λαγκάρντ]

Η  Ελλάδα χόρτασε από λόγια και παραμύθια.

Η ώρα της αλήθειας και του πάθους Ανόρθωσης έφτασε. Η Ιστορία περιμένει [όχι όμως για πάντα]