Το εμπόριο του πατριωτισμού

Φωτό: Γιώργος Λάππας - Γεύμα στη Χλόη

Του Στέφανου Τζουμάκα

Η ακροδεξιά και η δεξιά βαθιά βουτηγμένες στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα, την υποτίμηση και τη φτωχοποίηση της Ελλάδας, μαζί με τον ακροδεξιό ΣΚΑΙ και τις εθνικιστικές  εξάρσεις και άλλων  καναλιών των εφοπλιστών, πλασάρουν συστηματικά  τις τελευταίες  μέρες την ΕΘΝΟΚΑΠΗΛΕΙΑ και τη  ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΕΙΑ, όχι μόνο για τα λούμπεν στοιχεία, αλλά και για εκλογική συσπείρωση.

Πρώτα ήταν το εμπόριο της FYROM  όπου η παράταξή τους είχε συμβιβαστεί με το διεθνές σύστημα    και στα πλαίσια του πολιτικού τυχοδιωκτισμού της καμόρα οικογένειας  βγήκαν στο… πατριωτικό αγώνα! Ποιοι; Οι κατ’ επάγγελμα και καθ’ έξιν ξεπουλημένοι.

Τώρα με αφορμή το φόνο από την Αλβανική Αστυνομία ενός ένοπλου πολίτη ελληνικής καταγωγής έπιασαν ξανά στασίδι  στο  εμπόριο του πατριωτισμού.

(Το 2011 η τότε κυβέρνηση και  η Τρόικα επέβαλαν  τη περικοπή των επιδομάτων στους Βορειοηπειρώτες. Τότε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, η οργάνωση μας ως Ηπειρωτών αποδήμων, οργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας   στο κέντρο της Αθήνας κατά της τροϊκανής απόφασης. Συγκεντρώθηκε κόσμος, έσκασαν μύτη και οι Νεοναζί  της Χρυσής Αυγής. Υπήρχε και ένας με μια σημαία -εμπόριο  που διαρκώς προκαλούσε επεισόδια για το θεαθήναι. Αναγκάστηκαν οι ίδιοι οι χρυσαυγίτες να τον μαζέψουν. Ποιος ήταν; O πρόσφατα φονευθείς Κατσίφας από την αλβανική αστυνομία).

Ασφαλώς οι Αλβανικές αρχές είναι  ΥΠΟΛΟΓΕΣ για το φόνο. Αλλά όχι και σε δόλιες προσπάθειες για την ηρωοποίηση σε  φασιστοειδή και σε τυχοδιωκτικά στοιχεία. Πολύ πολιτική φτώχεια στη φαρέτρα και της δεξιάς και των επαγγελματιών πατριωτών. Αυτών που ντρόπιασαν τη σημαία: Στη Μικρά Ασία, στη ΚΑΤΟΧΗ, στη ΧΟΥΝΤΑ, στη αιματοβαμμένη εξέγερση του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, στην ΚΥΠΡΟ.

Πώς η Βόρεια Ήπειρος παραχωρήθηκε στην Αλβανία

με αντάλλαγμα τα νησιά του Αιγαίου.

Πόσες φορές ο ελληνικός στρατός την απελευθέρωσε….

(ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ)

Η Βόρεια Ήπειρος δημιουργήθηκε πριν από περίπου έναν αιώνα μετά τη διχοτόμηση της Ηπείρου από της Μεγάλες Δυνάμεις. Όλα ξεκίνησαν με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας που υπογράφηκε στις 13 Φεβρουαρίου του 1914 στην ιταλική πόλη από τις Μεγάλες Δυνάμεις και με το οποίο χαράζονταν τα αλβανικά σύνορα. Η περιοχή της Βόρειας Ηπείρου παραχωρούνταν στην Αλβανία, η οποία είχε αναγνωριστεί επίσημα ως ανεξάρτητο κράτος με τη Συνθήκη του Λονδίνου. Σύμφωνα με την απόφαση το Αργυρόκαστρο, το Βουθρωτό, το Δέλβινο, η Κορυτσά, η Χειμάρα, οι Άγιοι Σαράντα και η νήσος Σάσων ήταν πλέον αλβανικά εδάφη…

Μέσα σε μια νύχτα οι ελληνικοί πληθυσμοί της περιοχή ανήκαν σε διαφορετικό έθνος. Αρχικά ο Ελευθέριος Βενιζέλος αρνήθηκε να παραχωρήσει την περιοχή, καθώς εκεί ο ελληνικός στρατός μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τους Οθωμανούς (21 Φεβρουαρίου 1913) είχε απελευθερώσει και όλες πόλεις της Βορείου Ηπείρου. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 1914 οι Μεγάλες Δυνάμεις έστειλαν υπόμνημα στο ελληνικό κράτος στο οποίο διαμήνυαν ότι αν δεν αποχωρούσαν οι ελληνικές δυνάμεις δεν θα γινόταν αναγνώριση των νησιών του Αιγαίου.

Τελικά, η Ελλάδα έκανε πίσω όμως σύντομα ξέσπασαν αναταραχές ανάμεσα στους Βορειοηπειρώτες και τους Αλβανούς.

Ακολούθησε το πρωτόκολλο της Κέρκυρας, με το οποίο η Βόρεια Ήπειρος αναγνωρίστηκε ως αυτόνομη περιοχή υπό αλβανική κυριαρχία.

Όμως η κατάσταση άλλαξε όταν ξεκίνησε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Στις 14 Οκτωβρίου 1914 ο ελληνικός στρατός προήλασε για δεύτερη φορά στη Βόρεια Ήπειρο, όμως πάλι με τη λήξη του πολέμου οι Σύμμαχοι επιδίκασαν τα εδάφη στην Αλβανία, με αποτέλεσμα πολλά ελληνικά σχολεία να κλείσουν και η ελληνική μειονότητα να περιοριστεί από το αλβανικό κράτος

. Οι Έλληνες κατάφεραν για τρίτη φορά να καταλάβουν ξανά τα εδάφη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν αντεπιτέθηκαν στον ιταλικό στρατό και μπήκαν θριαμβευτές στα ελληνικά χωριά της Β. Ηπείρου. Ωστόσο, μετά την επίθεση των Γερμανών, ο Ελληνικός Στρατός εγκατέλειψε και πάλι την περιοχή.

Τα χρόνια της κατοχής η αγγλική κυβέρνηση προέβη σε ευνοϊκές δηλώσεις για το βορειοηπειρωτικό ζήτημα στη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά η κατάσταση παρέμεινε ίδια. Όταν ο πόλεμος τελείωσε, ο στρατηγός Ν. Ζέρβας εισηγήθηκε να ενσωματωθεί η Βόρειος Ήπειρος στην Ελλάδα. Στις 19 Οκτωβρίου 1944 ο Γεώργιος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός, διακήρυξε ότι η Βόρειος Ήπειρος είναι αναπόσπαστο τμήμα της Ελληνικής επικράτειας.

Ωστόσο, το 1945 ο Ενβέρ Χότζα ανέλαβε την εξουσία και υπήρξαν αντιδράσεις από τους σοβιετικούς αξιωματούχους. Οι Βορειοηπειρώτες υπέστησαν καταπίεση και πολλοί αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στα αστικά κέντρα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία μόνο όσοι κατοικούσαν στη μειονοτική ζώνη θεωρούνταν Έλληνες. Εκείνο το διάστημα η ελληνική γλώσσα απαγορεύτηκε και ο πληθυσμός διδάσκονταν πλέον την αλβανική ιστορία….

Τον Μάρτιο του 1984 ο ΟΗΕ εξέδωσε απόφαση με την οποία καταδικαζόταν διεθνώς η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Αλβανία, σε βάρος των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Τα επόμενα χρόνια οι σχέσεις των δύο χωρών άρχισαν να βελτιώνονται, αν και κατά καιρούς υπήρξαν επεισόδια που καλλιέργησαν εθνικιστικοί κύκλοι….