Το εντυπωσιακό come back του Αλέξη- Από την περιφέρεια κυκλώνει το κέντρο

Του Βασίλη Σκουρή

    

Πού στοχεύει η Διεθνής Διάσκεψη του «Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα» και του «Ιδρύματος Ζόραν Ζάεφ»- Το ηγετικό κύρος και η μεγάλη εμβέλεια του τέως πρωθυπουργού στη διεθνή σκηνή- «Λίγοι και καλοί» οι Έλληνες προσκεκλημένοι.

Με εντυπωσιακό τρόπο επανέρχεται στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, με νέο ρόλο σε σχέση με αυτό που γνωρίζαμε έως την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Διεθνής Διάσκεψη που διοργανώνουν το «Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα» και το «Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ» (ΕΔΩ) στις 17 και 18 Ιουνίου στην Αθήνα αποτελεί ένα εντυπωσιακό come back για τον τέως πρωθυπουργό, συντομότερο και εντυπωσιακότερο του αναμενομένου.

Ο Αλέξης Τσίπρας:

-Αποδεικνύει (και θα το καταδείξουν και οι συμμετοχές των προσκεκλημένων όταν ανακοινωθούν) πως διαθέτει ηγετικό κύρος και μεγάλη εμβέλεια στην Ευρώπη, ιδίως στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και της ευρύτερης αριστεράς, αλλά και σε τμήμα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

-Η θεματολογία της Διάσκεψης καλείται ουσιαστικά να απαντήσει ποιος ο ρόλος της Ευρώπης, των διεθνών οργανισμών αλλά και της Ελλάδας στις μεγάλες προκλήσεις όπως οι δυο μεγάλοι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, η κατάσταση στα Βαλκάνια, ποια οικονομία και για ποιον στη νέα δύσκολη εποχή που ξεκινά.

-Πώς θα επιδράσουν όλα αυτά στη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών.

-Ποιο ρόλο θα πρέπει να επιλέξει η Ελλάδα για τον εαυτό της μέσα στις διεθνείς της συμμαχίες.

-Πώς θα αντιμετωπιστούν οι εθνικισμοί στην περιοχή μας.

-Πώς θα καταπολεμηθεί η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και στη χώρα μας.

-Πώς θα αντιμετωπιστούν στ΄ αλήθεια οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να διαμορφώσει μια πολιτική πλατφόρμα, απαντώντας πρωτίστως σε στρατηγικά ερωτήματα, καθώς βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη ιστορική καμπή που μπαίνουν ενώπιον της χώρας αλλά και της προοδευτικής παράταξης κεφαλαιώδη ερωτήματα.

Και οι απαντήσεις στα ερωτήματα, οι συμμαχίες, τα πρόσωπα, πιθανότατα θα αποτελέσουν τη μαγιά για την ολοκλήρωση του come back σε (λιγότερο ή μεγαλύτερο) βάθος χρόνου. Το γράψαμε και άλλη φορά, ο τέως πρωθυπουργός δείχνει να επιλέγει την τακτική του …Μάο, από την περιφέρεια …κυκλώνει το κέντρο!

ΥΓ1: Το ίδιο ενδιαφέρον με την παρουσία ξένων προσωπικοτήτων και εν ενεργεία πρωθυπουργών, ιδίως από τα Βαλκάνια, θα παίξουν και οι Έλληνες προσκεκλημένοι- κρατήστε το αυτό. Έλληνες προσκεκλημένοι που, όπως μαθαίνουμε, θα είναι …λίγοι και καλοί!

ΥΓ2: Στη Διεθνή Διάσκεψη δεν θα κληθούν υπουργοί.

ΥΓ3: Μην προσπεράσετε ότι η Διεθνής Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί ελάχιστες ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, όταν στο χώρο της προοδευτικής παράταξης τα κόμματα θα συζητούν τα αποτελέσματα, θα διαμορφώνουν στρατηγικές και θα ξεκινούν οι ζυμώσεις!

ΑΠΟ ΤΟ DNEWS