Το κατηγορώ της Ελένης Τουλουπάκη

Καταπέλτης η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, μιλώντας στο Euractiv για τη δίωξή της για την υπόθεση Novartis:

«Στη χώρα μου, δυστυχώς, όταν ο εισαγγελέας, ο οποίος έχει διοριστεί ειδικά για διαφθορά, αγγίζει πολιτικούς, διώκεται, απελαύνεται και, φυσικά, απολύεται» είπε.

«Όταν, ως επικεφαλής της Εισαγγελίας διαφθοράς στην Ελλάδα, οι συνάδελφοί μου και εγώ ασχοληθήκαμε με την υπόθεση Novartis, αυτό το διεθνές σκάνδαλο διαφθοράς, ανακαλύψαμε κάποια πολύ σοβαρά γεγονότα και αγγίξαμε ένα πολιτικο-οικονομικό σύστημα με ισχυρές δομές.

Το σύστημα αυτό κινητοποιήθηκε άμεσα εναντίον μας για να εξουδετερώσει την έρευνα και να τιμωρήσει εμένα και τους συναδέλφους μου εισαγγελείς, καθώς και δημοσιογράφους που ερευνούσαν την υπόθεση. Οι πολιτικοί που ερευνήθηκαν, από την πρώτη στιγμή που έγιναν μέρος της έρευνάς μας για τη Novartis, κατέθεσαν μια σειρά μηνύσεων και πειθαρχικών αναφορών εναντίον μας, ενώ παράλληλα απειλούσαν δημόσια ότι στο τέλος, θα λογοδοτήσουμε για την έρευνά μας».

«Παρόλο που όλες οι αγωγές και οι πειθαρχικές αναφορές εναντίον μας διερευνήθηκαν από την τακτική δικαστική εξουσία και κατατέθηκαν χωρίς περαιτέρω ενέργειες, δυστυχώς, η πορεία των γεγονότων επιβεβαίωσε πλήρως τις απειλές εναντίον μας. Μέσα από μια επιτροπή βουλευτών που συστάθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το 2019, μέλη του σημερινού κυβερνώντος κόμματος και με τις εξουσίες ενός «οιονεί» Εισαγγελέα, ενώ εμείς οι εισαγγελείς διαφθοράς συνεχίζαμε την έρευνα κατά της Novartis και των υπό έρευνα πολιτικών, γίναμε αντικείμενο έρευνας από αυτήν την Επιτροπή, για τις ενέργειές μας στην υπόθεση Novartis.

Αυτά τα μέλη του Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των υπό έρευνα πολιτικών, ψήφισαν στη συνέχεια σε όλες τις διαδικασίες ψηφοφορίας εναντίον μας, χωρίς να κληθούμε με κανέναν τρόπο να καταθέσουμε τις απόψεις μας σε αυτήν τη διαδικασία, την οποία παρακολουθήσαμε ως απλοί θεατές μέσω των μέσων ενημέρωσης. Αυτή η σχιζοφρενική κατάσταση, στην οποία το νομοθετικό σώμα παρενέβη ψυχρά, αφοπλίζοντας το δικαστικό σώμα, είχε ως αποτέλεσμα μια άνευ προηγουμένου δίωξη εναντίον μας, κατηγορούμενοι για κατάχρηση εξουσίας και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Φυσικά, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή δεν είχε δικαιοδοσία για μη πολιτικά πρόσωπα. Είναι αυτονόητο ότι αυτή η Επιτροπή δεν εκπλήρωσε τις εγγυήσεις αμεροληψίας που πρέπει να εκπληρώνει κάθε δικαστικός λειτουργός κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Φυσικά, αυτή η Επιτροπή έπρεπε να εκπληρώσει τις θεσμικές εγγυήσεις και να ακολουθήσει τους κανόνες της προδικαστικής διαδικασίας, αλλά αυτό δεν συνέβη. Αρκεί να πούμε ότι σε αυτήν την κοινοβουλευτική διαδικασία, η Επιτροπή ζήτησε την κατάθεση «αξιόπιστων» μαρτύρων εναντίον μας, προσώπων που είχαν προηγουμένως εξεταστεί από εμάς [τους εισαγγελείς] στην ποινική διαδικασία, ως οι κύριοι δράστες του σκανδάλου Novartis.

Είναι γνωστό ότι η θεμελιώδης αρχή του φυσικού δικαστή ισχύει σε όλα τα νομικά συστήματα χωρίς εξαίρεση. Και όμως, η ελληνική κυβέρνηση, με νόμο, κατάργησε τον θεσμό της Εισαγγελίας διαφθοράς και, με αυτόν τον τρόπο, κατάφερε να τερματίσει τη συνεχιζόμενη έρευνά μας και να άρει την υπόθεση Novartis εν μία νυκτί. Πρόσφατα, η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε επίσης έναν νόμο «κομμένο και ραμμένο», ο οποίος επέτρεψε στους πολιτικούς να εμφανιστούν στις διαδικασίες εναντίον μας για να υποστηρίξουν τις κατηγορίες εναντίον μας.

Αυτή η διάταξη είχε ανακοινωθεί από έναν από τους πολιτικούς που ερευνήθηκαν σε ένα βιβλίο, στο οποίο περιγράφει ανοιχτά τις διαβουλεύσεις και τις συμφωνίες που είχαν γίνει μεταξύ των πολιτικών σχετικά με τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν εναντίον μας και τις οποίες πράγματι ακολούθησαν….ένα βαρύ πλήγμα στο κύρος της Ελληνικής Δικαιοσύνης και ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στα δημοκρατικά θεμέλια της χώρας μου».

(Η συνέντευξη σε άλλη στήλη).