Το νέο πολιτικό ρεύμα των Δυσαρεστημένων, η στροφή των κομμάτων προς τα δεξιά και η μεγάλη έκπληξη που μπορεί να μην υπάρξει

Του Νίκου Λακόπουλου

Ένα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές και τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ οι ευρωεκλογές που έρχονται μοιάζουν να γίνονται για κριθεί ποιο θα είναι δεύτερο κόμμα, καθώς η κυριαρχία του Μητσοτάκη δεν αμφισβητείται.

Το κόμμα του έχει διαρροές προς τον Βελόπουλο -που ορίζει στις ομιλίες του ως βασικό αντίπαλο, την αποχή και το κόμμα-βάρκα για τον Ανδρέα Λοβέρδο που είδε τους ψηφοφόρους του να μετακινούνται στη Νέα Δημοκρατία και θέλει να τους πάρει πίσω με τους “Δημοκράτες”.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος που τονίζει συχνά πως οι ‘Δημοκράτες” είναι Έλληνες κοιτάζει δεξιά, όσο ο Κυριάκος Βελόπουλος θυμάται συχνά τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ενδιαφέρον αυτών των εκλογών είναι πόσα “πατριωτικά”, “εθνικά” κόμματα κατεβαίνουν στις εκλογές με πιο ενδιαφέρον τη ‘Φωνή της Λογικής” για το οποίο μπορεί να έχουμε σύντομα νέα.

Για πρώτη φορά στις τελευταίες εθνικές εκλογές η παράταξη Δεξιάς/Ακροδεξιάς αποτελεί πλειοψηφία έναντι της της Κεντροαριστεράς/Αριστεράς και το άθροισμα των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ -ακόμα κι αν προσθέσουμε τη Νέα Αριστερά δεν φτάνει τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας.

Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας -«δεν θα του κάνουμε τη χάρη- του Κασσελάκη- και η Ν.Δ. θα είναι πάλι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης -αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα αν θα είναι ξανά ο ίδιος υποψήφιος.

Το ερώτημα όμως είναι τι θα συμβεί αν στις ευρωεκλογές -ή μετά από αυτές- αποδειχθεί πως η Νέα Δημοκρατία δεν είναι πλέον κυρίαρχη. Το 75% δεν πείσθηκε για τα Τέμπη από την κυβέρνηση, το 63% πιστεύει ότι υπάρχει αλαζονεία στην κυβέρηση και το 65% θα ψηφίσει άλλο κόμμα στις ευρωεκλογές από αυτό που ψήφισε στις εθνικές.

Οι μισοί ψηφοφόροι δηλώνουν πως θέλουν να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση μπορεί να μην κινδυνεύει από τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ, κινδυνεύει όμως από μια μαζική διαμαρτυρία για την πολιτική της και την πτώση σε ποσοστό που θα σημαίνει πως δεν έχει πλέον την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων.

Αυτό σημαίνει πως ή θα πάμε σε πρόωρες εκλογές ή κυβέρνηση θα σέρνεται βλέποντας τη δημοτικότητα του Μητσοτάκη να συρρικνώνεται για να παραδώσει την ηγεσία του κόμματος αντί να πάει να ηττηθεί στις επόμενες εκλογές.

Από τους Αγανακτισμένους στους Δυσαρεστημένους

Προφανώς ένα ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας κάτω από 30% με το δεύτερο κόμμα κοντά στο 20%- όπως είπε πρόσφατα ο Κασσελάκης δημιουργεί νέα δεδομένα, αλλά προς το παρόν αυτό όχι μόνο δεν φαίνεται, αλλά η δημοτικότητα του Μητσοτάκη είναι πάνω από αυτή του κόμματός του.

Το ενδιαφέρον είναι πως μόνο το 55% όσων τον ψήφισαν τον Ιούνιο του 2023 προτίθενται να τον ψηφίσουν, αλλά σύμφωνα με δημοσκόπηση του K-Report από το 45% όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ το 10% δεν είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές, άλλο ένα 10% είχαν ψηφίσει λευκό και άκυρο και ένα 18% είχαν ψηφίσει «αντισυστημικά κόμματα» απ΄ όλο το πολιτικό φάσμα- και από την ακροδεξιά!

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πλέον, αλλά το κόμμα του Κασσελάκη -που επίσημα θα ιδρυθεί φθινόπωρο- είναι εδώ αφήνοντας χώρο για τη “Νέα Αριστερά” που ανεβάζει τα ποσοστά της. Οι ευρωεκλογές που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει προσωπικά θα κρίνουν την πολιτική του κυριαρχία, το κόμμα Κασσελάκη, αλλά κυρίως θα κρίνουν την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ.

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν πετύχει το στόχο του να είναι δεύτερο κόμμα θα τεθεί ζήτημα ύπαρξής του ή τουλάχιστο αλλαγής ηγεσίας και πολιτικής του. Προφανώς η μάχη που δίνει τα τελευταία χρόνια με βασικό αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αποφασιστική στις ευρωεκλογές καθώς ο θάνατος του ενός είναι η ζωή του άλλου.

Τα νέα δίπολα που διαμορφώνονται

Πιθανόν το πιο σημαντικό δίπολο που διαμορφώνεται είναι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο χώρος που διαμορφώνεται στα δεξιά του με βασικό κόμμα την Ελληνική Λύση και ξεπερνά για πρώτη φορά το 20%.

Τα δύο κόμματα στρέφονται προς τα δεξιά με πρώτο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και δεύτερο τον Στέφανο Κασσελάκη που φαίνεται να βλέπει πως για να γίνει το κόμμα του κυβέρνηση δεν φτάνει το άνοιγμα προς το Κέντρο, αλλά θα πρέπει να αφαιρέσει από τη Νέα Δημοκρατία δεξιούς ψηφοφόρους.

Τελικά το ερώτημα των εκλογών είναι αν μπορεί ένα κεντροδεξιό κόμμα να μεσουρανεί χωρίς τη Δεξιά και αν υπάρχει Κεντροαριστερά χωρίς Αριστερά. Πιθανόν στις επόμενες εθνικές εκλογές θα κατέλθουν τρία κεντροδεξιά και ένα ισχυρό ακροδεξιό κόμμα και το ερώτημα που θα απαντηθεί στις ευρωεκλογές είναι με ποιον θα συγκυβερνήσει η Νέα Δημοκρατία -με ή χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με το ΠΑΣΟΚ, τον Βελόπουλο ή τον… ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη;

Μονότονα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια φθορά, αλλά όχι μεγάλη για τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ να βολοδέρνει κάτω από τα ποσοστά που πήρε στις τελευταίες εκλογές και το ΠΑΣΟΚ στάσιμο να βλέπει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να καταρρέει, αλλά να μην μπορεί να επαναπατρίσει τους ψηφοφόρους που έχασε.

Το ερώτημα είναι αν οι ευρωεκλογές θα είναι όπως φαίνεται “βουβές” εκλογές Δυσαρεστημένων ή αν θα έχουν -όπως γίνεται συνήθως- μια μεγάλη έκπληξη.