Ο νέος φορέας θα κριθεί στα συνέδρια του ΠΑΣΟΚ και του …ΣΥΡΙΖΑ

Του Νίκου Γαλάτη

‘Εξι στους δέκα πολίτες απαντούν ότι δεν τους ενδιαφέρει καθόλου το ζήτημα της εκλογής του αρχηγού του νέου φορέα. Σχεδόν το 80% λοιπόν των πολιτών δείχνει αδιάφορο για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Μόλις εμφανίστηκαν οι υποψήφιοι αντί να κερδίσουν έχασαν κοινό. Οι τελευταίες εκτιμήσεις  μιλάνε για 100-120.000 ευρώ, αν και πολλοί περιμένουν εκατόν πενήντα χιλιάδες.

Το παράδοξο -σύμφωνα με εκτιμήσεις του Νίκου Μαραντζίδη του ΠΑΜΑΚ- ότι ένας στους τρεις ψηφοφόρους προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία. Ο βασικός κορμός θα είναι -54,5%- ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, ενώ επιβεβαιώνεται η φυλλοροή του Ποταμιού. Με 12% συμμετοχή οι 222.000 ψηφοφόροι του Ποταμιού που άλλοτε ξεπερνούσαν τους 330.000 μάλλον δεν θα ακολουθήσουν τον αρχηγό του.

Μια δημοσκόπηση της ΠΑΜΑΚ που δημοσιεύτηκε στο Protagon αποκαλύπτει πως οι ψηφοφόροι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι επιφυλακτικοί απέναντι στον νέο φορέα- αν και άλλες έδειχναν το 36% να ενδιαφέρεται για ένα φορέα της Κεντροαριστεράς -που να μην είναι το ΠΑΣΟΚ.

Η χαμηλή συμμετοχή από “άλλες δυνάμεις” μάλλον ενισχύει την Φώφη Γεννηματά που θα αντιμετωπίσει στο δεύτερο γύρο τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Σταύρο Θεοδωράκη ή τον Γιώργο Καμίνη- που όλοι τους κινούνται στον πρώτο γύρο σε πολύ χαμηλά ποσοστά της τάξης 9-11%.

Το πείραμα μάλλον απέτυχε, αν και ο νέος φορέας εμφανίζεται να είναι τρίτο κόμμα. Το συνέδριο του νέου φορέα θα κρίνει περισσότερο από τις εκλογές το μέλλον του, όπως και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ- που οι Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης, έουν αποφασίσει να διαλύσουν.

Προφανώς η τύχη του νέου φορέα δεν εξαρτάται από τις εσωκομματικές εκλογές που θα αναδείξουν έναν ηγέτη που δεν θα εκφράζει παρά μόνο μια μικρή μερίδα ή πολύ μερίδα- με αβέβαιο το μέλλον των φορέων που τον συναποτελούν όπως το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, το ΚΙΔΗΣΟ και η ΔΗΜΑΡ.

Δεν είναι λίγοι που πολλοί πλέον στρέφουν το ενφιαφέρον τους στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ- που θα αποφασίσει αν θα διαλυθεί- αλλά ίσως περισσότερο στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ -και τον κυβερνητικό ανασχηματισμό- όπου εκτός από το μέλλον του κόμματος- που δεν υπάρχει πια, κατά δήλωση το ηγέτη του, θα παρουσιαστεί η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για ένα …νέο φορέα- της διευρυμένης Αριστεράς με δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Η δεξιά κατεύθυνση του νέου φορέα με την παρουσία του Σταύρου Θεοδωράκη, του Γιώργου Καμίνη και τελευταία και του …Στέφανου Μάνου προφανώς ευνοεί το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ σε δυνάμεις και πρόσωπα της Κεντροαριστεράς με μια νέα πολιτική πρόταση που κυοφορείται- αν δεν έχει ήδη αναγγελθεί στο άρθρο του Αλέξη Τσίπρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Το ερώτημα είναι τι μορφή θα πάρει αυτή η πρόταση και πόσοι ψηφοφόροι, παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ανένταχτοι ιδιώτες” θα αναζητήσουν την λύση στο δίλημμα -που τίθεται ανοιχτά- αν θέλουν να βρεθούν δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη ή θα προτιμήσουν τον Νέο Τσίπρα- που έχει ήδη κάνει στην Ευρώπη τη συμμαχία του με τους σοσιαλδημοκράτες.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν καθαρά την αγωνία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ για το μέλλον του που μπορεί να πάρει στο συνέδριο του την μορφή διάσπασης. Η απροθυμία του 45% από αυτούς να πάρουν μέρος στις εκλογές της Κυριακής -διαισθανόμενοι πώς ο νέος φορέας είναι το τέλος του- δημιουργεί το ερώτημα όποιος κι αν εκλεγεί στην ηγεσία του νέου φορέα τίνος κόμματος θα είναι αρχηγός.