Το τέλος της ΝΔ: Σαμαράς, Γεωργιάδης παίρνουν τα ηνία. Διακοσμητικός ο Μητσοτάκης

Του Γ. Λακόπουλου

Υπάρχει πράγματι κάτι ενδιαφέρον που αναδείχθηκε από  τα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό. Η ΝΔ όπως την ξέραμε δεν υπάρχει πιά.  Δεν είναι η ΝΔ των Καραμανλήδων. Είναι η ΝΔ του Μητσοτάκη; Όχι. Είναι του Σαμαρά και του Γεωργιάδη. Ο σημερινός πρόεδρος, ειδικά στο χειρισμό του Σκοπιανού, έμεινε σαν σκιά στο βάθος του φόντου. Διακοσμητικός πρόεδρος.  Απών. «Δειλός μοιραίος και άβουλος αντάμα».

Παραδόξως οι πιο καίριες παρατηρήσεις για  την μετάλλαξη της ΝΔ προκύπτουν από την  αντιμετώπιση των συλλαλητηρίων στις σελίδες των πιο φιλικών εφημερίδων στη ΝΔ. Η «Καθημερινή», υπό τη διεύθυνση του εξωστρεφούς  Αλέξη Παπαχελά,  δεν έκρυψε την αποστροφή της στην πρακτική της  άσκησης  εξωτερικής πολιτικής δια συλλαλητηρίων.  Στα «Νέα» – με τον νεοδημοκρατικό φανατισμό σε πολλές  σελιδες τους-  ο Μιχάλης Μητσός εστίασε το κεντρικό πρόσωπο του συλλαλητηρίου.  Που δεν ήταν φυσικά  ο Μίκης -με τη λυπηρή παρουσία. Ήταν ο Αντώνης Σαμαράς.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά την αποπομπή του από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο Αντώνης Σαμαράς βλέπει επιτέλους τη δικαίωσή του. Όχι μόνο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι υιοθετούν το δικό του παλιό όραμα, αλλά ακόμη και ο φιλελεύθερος πρόεδρος του κόμματός του αναγκάζεται να προσεταιριστεί τις θέσεις του. Στο δείπνο της περασμένης Πέμπτης στη μαρίνα της Καλαμάτας, ένας άνθρωπος έλαμπε, κι αυτός δεν ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι μένει; Το επόμενο βήμα. Ο πραγματικός νικητής των ημερών δεν μπορεί να αρκεστεί σε έναν ρόλο κομπάρσου. Πρέπει να πάρει ένα κόμμα, στην ανάγκη και το κόμμα. Το απαιτεί ο λαός, το απαιτεί η πλατεία, το απαιτεί η “μία και για πάντα ελληνική Μακεδονία».

Αυτές οι 109 λέξεις του Μητσού, είναι το πληρέστερο ρεπορτάζ  για  τη ΝΔ αυτή την περίοδο. Η πιο εύστοχη παραίτηση για το θέαμα που αντικρίσαμε στο Σύνταγμα και στο Λευκό Πύργο.

Γενική πρόβα επιστροφής

Ο Σαμαράς επιστρέφει και διεκδικεί τα ηνία του κόμματος.  Τα συλλαλητήρια , που αυτός προκάλεσε, του δημιούργησαν -ενίσχυσαν μάλλον- την πεποίθηση ότι αυτός είναι εκλεκτός βάσης της Δεξιάς- ήτοι της ΝΔ και της ακροδεξιάς. Και αρχίζει πλέον να οργανώνει την επιστροφή του, με τον τρόπο που ξέρει: την ίντριγκα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ήδη ένας πυρήνας εντός της ΝΔ  και μάλιστα στο ρετιρέ της που αναφέρεται σ’ αυτόν:  Γεωργιάδης, Βορίδης, Ασημακοπούλου.  Αστέρια και όλοι τους παιδιά του. Μαζί με ένα δίκτυο ομοϊδεατών του ανά την Ελλάδα με το οποίο επικοινωνεί τακτικά εδώ και πολύ καιρό. Τα συλλαλητήρια ήταν η γενική πρόβα για τη τελική επίθεση  ανάκτησης όσων είχε παραδώσει απρόθυμα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη το καλοκαίρι του 2015- παρότι τον είχε καταγγείλει ότι «πρόδωσε το δάκρυ του Εθνάρχη».

Κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Δεν θα αντισταθεί; Μπορεί. Αλλά ο Σαμαράς δεν έχασε ποτέ την  αίσθηση ότι τον έχει στο τσεπάκι.  Παρότι είχε εξοντώσει τον πατέρα του και την αδελφή του, τον πήρε με το μέρος του- με ένα  υπουργείο. Και στη συνέχεια τον  έκανε πρόεδρο στη θέση του. Σαν παρένθεση που αργά ή γρήγορα θα την έκλεινε. Γι’ αυτό άλλωστε φρόντιζε από το παρασκήνιο να ελέγχει τα «περάσματα» στη ΝΔ, την ώρα  που Κυριάκος έπαιζε με το «Μητρώο στελεχών», νομίζοντας πως χτίζει τον Νεομητσοτακισμό.

Το Σκοπιανό του πρόσφερε την ευκαιρία που περίμενε. Άλλωστε gι’ αυτόν είναι ζήτημα πολιτικής ζωής  και πολιτικού θανάτου. Αν προκύψει λύση, πρέπει να πάει να κρυφτεί. Έτσι έστησε την παγίδα και ο Μητσοτάκης, φιλόδοξος και άπειρος, έπεσε μέσα. Η Ντόρα που θα μπορούσε να τον προφυλάξει, βρίσκεται πεταμένη από τον ίδιο στο πηγάδι.

Υπό τον φόβο που του δημιουργούσε το σύστημα Σαμαρά ότι επίκειται νέο κόμμα της Δεξιάς που θα τον αποδυναμώσει, «πούλησε» το Βουκουρέστι και εγκατέλειψε την εθνική γραμμή. Αρνήθηκε να πάρει θέση για την ονομασία και κατάπιε αμάσητες τις ανοησίες ότι τα συλλαλητήρια, ως αντικυβερνητικές  εκδηλώσεις,  θα πλήξουν τον  Τσίπρα. Την ώρα που η διεθνής κοινότητα τον κοιτάζει τα μάτια.

Έτσι περιήλθε στο έλεος του Σαμαρά και του Άδωνι και άνοιξε το δρόμο για την επικράτηση τους σε βάρος του. Στο σκηνικό των ημερών, ήταν μια αδύναμη φιγούρα, χωρίς λόγο, χωρίς πυγμή, χωρίς παρουσία. Με τις αυτοκαταστροφικές δηλώσεις του για λύση σε “άλλη συγκυρία». Δεν κατάλαβε καν ότι υποστηρίζοντας τα συλλαλητήρια δεσμεύεται σε μια  γραμμή: τη γραμμή του Σαμαρά.  Ήτοι, όχι στη λύση. Οι Ευρωπαίοι ήδη τρίβουν τα μάτια τους. Πάλι έμπλεξαν με κάποιον «περίεργο από την Ελλάδα» -σαν τον Γ. Παπανδρέου.

Ο Κυριάκος δεν κατάλαβε ότι έδωσε τα κλειδιά στον πρώην Πρωθυπουργό: εκφράζει αυθεντικότερα τη γραμμή που ασπάζεται και ο ίδιος. Το τραπέζωμα στην  Καλαμάτα διάλυσε κάθε αμφιβολία για τον χαρακτήρα του. Έδειξε ότι εκτός από πολιτική σύμπραξή έχει και οικογενειακες σχέσεις με τον άνθρωπο που ανέτρεψε τον πατέρα του. Ή αλλιώς: είναι πλήρως εξαρτημένος από αυτόν.

Απέναντι στον Καραμανλή –η προειδοποίηση Αντώναρου

Με τα συλλαλητήρια -που σπονσάρισε ο Μητσοτάκης αφελώς- ο  Σαμαράς  ετοιμάζει το άλογο, καβάλα στο οποίο θα επιστρέψει στη ΝΔ -με  συγκεκριμένη συνοδεία.  Με τον πρώην υπουργό του δεν έχει πρόβλημα. Άλλωστε σ’ αυτόν δεν αποδίδεται ότι μετά από μια  κοινοβουλευτική αναμέτρηση Τσίπρα- Μητσοτάκη σχολίασε: «Ο Τσίπρας τον μάσησε και τον έφτυσε;». Από την αρχή έχει το πάνω χέρι  απέναντι στο Κυριάκο.

Το πρόβλημα που πρέπει  να λύσει για να εμφανισθεί ως  Νυμφίος εν τω μέσω της νυκτός, είναι ο Καραμανλής. Όχι γιατί του οφείλει την επιστροφή του. Αλλά γιατί η ΝΔ είναι πάντα καραμανλικό κόμμα και ο Καραμανλής είναι πάντα ο φυσικός ηγέτης της συντηρητικής παράταξης. Η αναμέτρηση του μαζί του θα ήταν οδυνηρή για τον Μεσσήνιο πολιτικό.

Θα μπορούσε να υπολογίζει στην ουδετερότητά του. Αλλά ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι στον ευρύτερο Καραμανλισμό έχουν γνώση οι φύλακες. Τις τελευταίες ημέρες ο  Βαγγέλης Αντώναρος-που δεν μιλάει ποτέ τυχαία- τον προειδοποίησε ευθέως.

 «Πιστεύουν φαίνεται πως (ξανά)ήρθε η ώρα τους κι είναι…έτοιμοι για ρεβάνς. Ξεχνώντας βέβαια πως με τέτοια μυαλά οδήγησαν την κεντροδεξιά το 2012 στον ιστορικό της πάτο με 18,85%….Όλοι εμείς (και δεν είμαστε λίγοι) λέμε και στους από δω και στους από κει: Η πατρίδα δεν παίζεται στα ζάρια. Ούτε θυσιάζεται για ψηφαλάκια κι αρχηγίες». Τι κάνει νιάου στα κεραμίδια

Άρα, η εσωκομματική αναμέτρηση που ετοιμάζεται να προκαλέσει ο Σαμαράς -και δεν θα σταματήσει γιατί νομίζει ότι έχει πλέον την «εντολή» που του έδωσε ο «λαός του συλλαλητηρίου»-  δεν θα είναι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με ένα φύσημα τον καθαρίζει -και ήδη του έχει αφαιρέσει την ηθική βάση αντίδρασης. Θα είναι με τον ίδιο τον Καραμανλή. Τα υπόλοιπα επί της οθόνης …