Το φάντασμα των ελληνικών οριοθετήσεων: Ο χάρτης που δείχνει τη στρατηγική του Ερντογάν

Του Θεόδωρου Καρυώτη

Στην τελευταία εκπομπή «Ανιχνεύσεις» του δημοσιογράφου Γιώργου Σαχίνη, ο γνωστός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης παρουσίασε δυο χάρτες που δείχνουν τη στρατηγική που εφαρμόζουν οι Τούρκοι στις οριοθετήσεις τους. Ο παρακάτω χάρτης δείχνει πόσο προσεκτικά η Αγκυρα  οριοθέτησε την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ ανάμεσα στη Τουρκία και στη Λιβύη.

ΧΑΡΤΗΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΛΙΒΥΗΣ

Η κάθετη γραμμή FG αποτελεί τη δυτικότερη οριοθέτηση και σταματάει εκεί που αρχίζουν τα «οικόπεδα Μανιάτη», όπως φαίνεται από τον παρακάτω χάρτη.

Χάρτης Υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ του Νόμου 4001/2011

Τα οικόπεδα 15 και 20 είναι τα οικόπεδα που οριοθέτησε το 2011 ο τότε υφυπουργός Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης και αγγίζουν την γραμμή FG της Τουρκίας. Η Ελλάδα, ουσιαστικά, με βάση αυτόν το χάρτη, έχει ήδη οριοθετήσει την ΑΟΖ της με την Λιβύη από το 2011.

Εκείνη την χρονιά, ο Γιάννης Μανιάτης έκανε ένα σημαντικό βήμα για την κατοχύρωση των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με το νόμο 4001/2011 για την έρευνα των υδρογονανθράκων. Ουσιαστικά, με αυτό το νόμο, η Ελλάδα οριοθέτησε, μονομερώς, την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ με αυτή της Λιβύης, δίνοντας πλήρη επήρεια στην Γαύδο.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 1 του άρθρου 156 περιέχει την εξής ιδιοφυή διατύπωση: «ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφής κηρυχθεί), είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσης (τόσο ηπειρωτικών όσο και νησιωτικών) από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης».  (Ο Ελληνικός λαός, βέβαια, επιβράβευσε τον Γιάννη Μανιάτη μη εκλέγοντάς τον βουλευτή στις εκλογές της 7ης  Ιουλίου 2019!)

Τα οικόπεδα 12 και 16 του παραπάνω χάρτη είναι τα οικόπεδα που η ελληνική κυβέρνηση παραχώρησε για έρευνα στον αμερικανικό κολοσσό ExxonMobil, στην γαλλική TOTAL και στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ).

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει αποδεχτεί ως απόλυτα νόμιμο τον νόμο Μανιάτη και η παρουσία της ExxonMobil στα σύνορα με την Λιβύη είναι ο λόγος που η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να μην εγκρίνει την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Τουρκία και στη Λιβύη.

Πάντως, παρατηρώντας προσεκτικά τον παραπάνω ελληνικό χάρτη, είχα παλαιότερα αρθρογραφήσει ότι ήταν λάθος να μη χαρτογραφηθούν και άλλα οικόπεδα ανατολικά των ελληνικών οικοπέδων 15 και 20 που θα συνόρευαν με την ΑΟΖ της Αιγύπτου (δηλαδή οικόπεδα δυτικά της κάθετης γραμμής FG των Τούρκων). Έτσι θα είχαμε προλάβει την προχθεσινή παράνομη οριοθέτηση Τουρκίας-Λιβύης.

Περιμένω με ιδιαίτερη αγωνία την συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη στις 7 Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον διότι νομίζω ότι εκεί θα φανεί αν η αμερικανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να βάλει φρένο στην τουρκική επιθετικότητα.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Σε ένα πολύ σημαντικό άρθρο του ο δημοσιογράφος Σταύρος  Λυγερός γράφει:

«Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι η ελληνική αποτροπή είναι ρητορική όχι γιατί δεν υπάρχει αντικειμενικά η δυνατότητα, αλλά επειδή απουσιάζει η αναγκαία πολιτική βούληση. Είναι προφανές στους πάντες διεθνώς ότι οι ηγετικοί κύκλοι στην Αθήνα δεν έχουν την πολιτική βούληση να αντισταθούν στην τουρκική επεκτατική πίεση κι όχι συγκυριακά, λόγω του γεγονότος ότι η πολύχρονη οικονομική κρίση έχει κάμψει την Ελλάδα. Το ελληνικό κατεστημένο διαχρονικά –με ελάχιστες εξαιρέσεις– προσπαθεί να εξαγοράσει με υποχωρήσεις και εκπτώσεις την ύφεση στο ελληνοτουρκικό μέτωπο, χωρίς, όμως, να το καταφέρνει.»

Ήρθε, επιτέλους, η ώρα η Αθήνα να αποκτήσει την αναγκαία πολιτική βούληση και να αντισταθεί στην τουρκική επεκτατική πίεση. Έτσι, χωρίς κανένα δισταγμό, θα πρέπει να ανακηρύξουμε ΑΟΖ και  να οριοθετήσουμε, την ΑΟΖ μας με την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ιταλία, τη Λιβύη και την Αλβανία αφήνοντας τους Τούρκους να τρέχουν πίσω από τα γεγονότα.

Πρέπει πλέον να σταματήσουμε να μιλάμε για την υφαλοκρηπίδα. Οι Κύπριοι αναφέρονται πάντα στην ΑΟΖ! Ακόμα και ο Ερντογάν άρχισε τελευταία να επικαλείται την ΑΟΖ, μια έννοια απεχθή για την Τουρκία μέχρι πρότινος!

Όπως έγραψε σε αυτή την ιστοσελίδα ο Πέτρος Μηλιαράκης:

“Το εντυπωσιακό δεδομένο της ΑΟΖ είναι ότι κατ’ ουσίαν απορροφά το καθεστώς της υφαλοκρηπίδας. Εξαίρεση μπορεί να υπάρχει ώστε να μην συμπίπτει η ΑΟΖ με την υφαλοκρηπίδα, μόνο εάν η υφαλοκρηπίδα μπορεί να υπερβαίνει τα διακόσια (200) ναυτικά μίλια.”  Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Πηγή: hellasjournal.com