Ώρα αποφάσεων

Του Γιαννάκη Λ. Ομήρου

 Τα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό αλλάζουν δραματικά. Η Τουρκία ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο με την κλιμάκωση ενεργειών, κινήσεων και προκλήσεων.

Ενώ προηγουμένως η Τουρκία δια του Ερτογάν, προέβαινε απλώς σε λεκτικές διακηρύξεις προθέσεως αναθεώρησης της Συνθήκης της Λοζάνης και μεγαλόστομες αναφορές σε «γαλάζια πατρίδα», τώρα προχωρεί σε συγκεκριμένες κινήσεις.

Κατέθεσε έγγραφο στον ΟΗΕ με περιεχόμενο τις έωλες διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Με συντεταγμένες των περιοχών που ισχυρίζεται ότι της ανήκουν. Απροσχημάτιστα θεωρεί  ως τουρκικής κυριότητας τις θαλάσσιες περιοχές δυτικά της Ρόδου μέχρι την Κρήτη.

Στη συνέχεια προχώρησε στη συνομολόγηση της γνωστής συμφωνίας με την Λιβύη, που επιχειρεί, σε πλήρη ανατροπή των προνοιών του θαλασσίου δικαίου, να εξαφανίσει τα Ελληνικά νησιά και να εγκαθιδρύσει ένα ιδιότυπο νομικό καθεστώς διαγράφοντας από το χάρτη , μέσω ενός ιδιότυπου και αυθαίρετου διαδρόμου, τη Ρόδο, την  Κάρπαθο και την Κρήτη.

Το μήνυμα που θέλει να στείλει η Τουρκία είναι οφθαλμοφανές. Αμφισβήτηση συνολικά του Αιγαίου, ως ελληνικού εθνικού χώρου, προβάλλοντας σε αυτό ως παράκτια χώρα, με μεγάλο μήκος ακτών «δικαιώματα», παραγνωρίζοντας και διαγράφοντας τα Ελληνικά νησιά και τα συνακόλουθα δικαιώματα που κέκτηνται  με βάση το θαλάσσιο διεθνές δίκαιο.

Χρήσιμο είναι να υπενθυμίσουμε και πρότερες προκλήσεις, ενδεικτικές των τουρκικών προθέσεων. Στις 16 Μαΐου 2014 δημοσιεύθηκε από την Υδρογραφική  Γεωγραφική Διεύθυνση της Διοίκησης των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, χάρτης του Αιγαίου με ενδείξεις των περιοχών στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει σε υποθαλάσσιες έρευνες. Οι έρευνες αυτές εκτείνονται πλησίστια της Χερσονήσου της Χαλκιδικής και  σε ολόκληρο το Αιγαίο, σε πλήρη και κατάφωρη παραβίαση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας.

Είναι προφανές ότι η Άγκυρα επιδιώκει να ρυμουλκήσει σε διαπραγμάτευση την Ελλάδα. Προδήλως για να την πειθαναγκάσει σε υποχωρήσεις στο Αιγαίο, που θα ανατρέπουν το status – quo και θα αποτρέπουν την Ελλάδα από την ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Απειλώντας ευθέως με στρατιωτική δράση.

Στον ενεργειακό τομέα θα πρέπει βέβαια να συνεκτιμήσουμε την έμπρακτη επιδίωξη  της Τουρκίας να καταστεί συνδικαιούχος του φυσικού αερίου της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με σωρεία έκνομων ενεργειών, ερευνών και γεωτρήσεων, στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αντιμετώπιση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνεται στη βάση ευσεβών πόθων. Η ρεαλιστική εκτίμηση επιβάλλει ανάλογες κινήσεις και αποφάσεις προς αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας. Που θα στηρίζεται στο ένα, μοναδικό και αδιαμφισβήτητο γεγονός. Το πρόβλημα στην περιοχή είναι η Τουρκία.

Ως εκ τούτου είναι πρόδηλο ότι Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται ενώπιον της αδήριτης ανάγκης λήψης αποφάσεων.

Επειγόντως  αναβάθμιση των συμφωνιών με γειτονικές χώρες με προσθήκη αμυντικών συμφώνων. Αναβάθμιση της αμυντικής ικανότητας των δύο χωρών. Ολομέτωπη κινητοποίηση σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Όταν η Τουρκία θα προχωρήσει, έργοις, στην αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και εθνικής ακεραιότητας, η σωφροσύνη και η σύνεση θα μας  «έχουν τελειώσει». Θα είναι  η ώρα της ισχύος και της αποτρεπτικής ικανότητας.

Είναι ώρα αποφάσεων. Τώρα !

Τέως Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων