Υπόθεση Novartis: τα πορίσματα, η παραγραφή και η …ημερομηνία των εκλογών

Toυ Νίκου Λακόπουλου

Την ώρα που φιλοκυβερνητικές εφημερίδες προαναγγέλουν μπαράζ διώξεων μέσα στο καλοκαίρι τα κόμματα έδωσαν τα πορίσματά τους για την Υπόθεση Novartis: η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρώτη έσπευσε να πει ότι “η σπουδή με την οποία – η πλειοψηφία- κατέληξε στη δήθεν αναρμοδιότητα εντείνει την εικόνα της σκευωρίας και των κατασκευασμένων κατηγοριών εναντίον των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης”.

Η ΔΗΣΥ μάλλον βιάστηκε να βγάλει απόφαση για σκευωρία, προτού γίνει καν η έρευνα τασσόμενη στο πλευρό της Νέας Δημοκρατίας, αν και σκάνδαλο υπήρξε, όπως όλοι δέχονται -με την προτροπή: Όλα στο Φως. H Nέα Δημοκρατία ήδη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υφίσταται η παραμικρή εμπλοκή των δέκα πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο της Novartis και ότι δεν υπάρχουν καν ενδείξεις για κάτι αξιόποινο και αποδίδει την όλη υπόθεση σε «μεθοδεύσεις» της κυβέρνησης και «συκοφαντίες» των προστατευόμενων μαρτύρων.

Η κυβερνητική πλειοψηφία «επέλεξε συνειδητά, να μην εξετάσει την υπόθεση» και «αποφάσισε να μην εξετάσει μάρτυρες να μην διερευνήσει τα πραγματικά γεγονότα μη επιτρέποντας την αποκάλυψη της αλήθειας. «Η Προανακριτική Επιτροπή κατέστη οργανικό μέρος της εξυφανθείσας από την Κυβέρνηση σκευωρίας για τη σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης» λέει η ΝΔ.

Τα δύο κόμματα επέλεξαν να υπερασπισθούν τα στελέχη τους που κατηγορούνται- πριν ολοκληρωθεί ο έλεγχος και την ίδια ώρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Αντώνης Σαμαράς- που μήνυσε μάλιστα τον πρωθυπουργό!- παίρνουν θέσεις για να υπερασπισθούν την αστική δημοκρατία που κινδυνεύει από τον ΣΥΡΙΖΑ και την “σκευωρία του”. Μάλιστα κατά τη ΝΔ ο μόνος που εμπλέκεται είναι ο Κουρουμπλής!

Tην ίδια ώρα το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ -“η δίωξη και εκδίκαση των πράξεων δωροληψίας και ξεπλύματος παράνομων εσόδων πρέπει να αφεθεί στα τακτικά δικαστήρια” – αφήνει ανοικτό τον δρόμο για “απονομή δικαιοσύνης, καταπολέμηση διαφθοράς, οριστική απαλλαγή των αθώων από κάθε ποινή, υπόνοια ή στίγμα, και για καταδίκη όσων θα κριθούν ένοχοι για παράνομες πράξεις που συνέβαλαν στην οικονομική κρίση της χώρας μας».

Το θέμα είναι βέβαια η παραγραφή των αδικημάτων με το νόμο περί ευθύνης υπουργών και το άρθρο 86 του Συντάγματος που κατά τη συζήτηση συνοψίζεται σε ένα και μόνο ερώτημα: μια περίπτωση δωροδοκίας χάριν της μελλοντικής εύνοιας ενός υπουργού σχετίζεται με τα καθήκοντά του ή …όχι; Σύμφωνα με την πρώτη άποψη τα εγκλήματα δωροληψίας που τελούνται από υπουργούς, όπως και όλα τα άλλα εγκλήματα είναι παντελώς άσχετα προς τα υπουργικά καθήκοντα, άρα δεν παραγράφονται.

«Συνεπώς χορηγίες ή χρηματικές ροές ακόμη και προς Υπουργούς, που είτε σχετίζονται με το γενικότερο πολιτικό τους ρόλο και όχι με τα στενά Υπουργικά τους καθήκοντα, είτε έγιναν σε χρόνο μεταγενέστερο της υπουργικής τους θητείας (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα της Βουλής με βάση του Σύνταγμα και τον Νόμο περί ευθύνης υπουργών αλλά στον τακτικό δικαστή” συμπεραίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. “Η δε επιτροπή της Βουλής δεν νομιμοποιείται να προτείνει την περαιτέρω διερεύνηση από τα δικά της όργανα σχετικά με τις περιπτώσεις αυτές». Το λόγο έχουν τα δικαστήρια.

Οι αναγωγές στο Βρώμικο 89 και το Σκάνδαλο Κοσκωτά είναι αναπόφευκτες μόνο που η υπόθεση αυτή εξελίσσεται με πρωταγωνιστή την κυβέρνηση απέναντι στην αντιπολίτευση -Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ- που έγινε Κινάλ. Τα ΜΜΕ που χειρίστηκαν την υπόθεση εκείνη δεν υπάρχουν πλέον ή δεν έχουν την δύναμη να επηρεάσουν την κοινή γνώμη- που δεν βλέπει εδώ καμιά συντέλεια, ούτε καν ασχολείται -κουρασμένη από καιρό.

Φαίνεται πώς στη σκευωρία αυτή συμμετείχε και το FBI -που ορισμένα δημοσιεύματα φέρουν να έχει στοιχεία που εμπλέκουν συγγενικά πρόσωπα ακόμη και πρώην πρωθυπουργού με περίεργους λογαριασμούς- ενώ η επιτάχυνση της δικαστικής έρευνας γίνεται προκειμένου να μην υπάρξει παραγραφή των αδικημάτων. Η έρευνα της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς- λένε τα δημοσιεύματα- έχει ήδη βρει την άκρη με τους επίμαχους λογαριασμούς και προοιωνίζονται εκπλήξεις με νέα πρόσωπα.

“Οι Ελληνες εισαγγελείς, στη συνεπή στάση τους να ακολουθούν την πορεία του χρήματος μετά το άνοιγμα των λογαριασμών των δέκα πολιτικών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis, έχουν βρεθεί μπροστά σε απρόσμενα ευρήματα” γράφει η Νέα Σελίδα. “Τα ευρήματα από τα Panama και τα Paradise Papers, στα οποία εμφανίζονται τα ίδια πρόσωπα που είχαν εντοπιστεί και στη Λίστα Λαγκάρντ να είναι δικαιούχοι πολυπλόκαμων υπεράκτιων εταιρειών με έδρα φορολογικούς παραδείσους (η Μάλτα και οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι πρωταγωνιστούν πάντα), ενώ κοινός λογαριασμός συγγενών που έχει εντοπιστεί και στην Ελλάδα εξετάζεται και γίνεται «φύλλο και φτερό» προκειμένου να εντοπιστεί τυχόν πορεία προς τις δύο λίστες φορολογικών παραδείσων”.

Φαίνεται ότι συμπέθεροι, σύζυγοι, πρώην σύμβουλοι αλλά και γραμματείς εμφανίζονται να κατέχουν και να αναπτύσσουν επαφές με διαχειριστές τόσο της Λίστας Λαγκάρντ όσο και των Panama Papers. Τα συμβόλαια ακινήτων σε νησιά και πέραν του Ατλαντικού έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον και των αμερικανικών Αρχών, που ερευνούν το σκάνδαλο της Novartis, “καθώς υπέρογκο χρηματικό ποσό που έφτασε το 2013 σε πρόσωπο που φαίνεται να γνωρίζει τα περί ξεπλύματος χτύπησε «καμπανάκι» στις αμερικανικές Αρχές, με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος να αναγκαστεί να μιλήσει. Η κατάθεσή του δεν έχει φτάσει ακόμα στην Ελλάδα, αλλά έχουν δοθεί τα πρώτα στοιχεία για να προχωρήσουν οι έρευνες στον τομέα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, οι οποίες ξεκίνησαν εδώ και τρεις μήνες”.

Η ταύτιση των δυο κομμάτων της αντιπολίτευσης με την θεωρία της σκευωρίας -αφού δεν υπάρχουν στοιχεία- θα φέρει σε δύσκολη θέση τους ηγέτες τους αν υπάρξουν όχι μόνο ενδείξεις, αλλά και βίντεο, καταθέσεις, μαρτυρίες -όπως προαναγγέλεται- που θα προκαλέσουν σεισμό- μέσα στα ίδια τα κόμματα. Αν δεν υπάρξουν προφανώς θα δικαιωθούν όσοι μιλάνε για μπούμεραγκ, ενώ είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση δεν θα κριθεί από αυτό, όσο από το έργο της, από ένα αηδιασμένο, καχύποπτο και απαθές εκλογικό σώμα που η αποχή θα το μικραίνει όλο και πιο πολύ.

Μπορεί η υπόθεση αυτή να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό; Tις πρώτες δηλώσεις υπουργών ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο του αιώνα ή ότι είναι μεγαλύτερο από αυτό της Siemens διαδέχτηκαν άλλες όπως αυτή του Τσακαλώτου “να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κρίνει” με προφανή τον φόβο ότι η σκανδαλολογία ευνοεί την θεωρία της σκευωρίας και ακραίες δυνάμεις σε βάρος όλου του πολιτικού συστήματος.

Η κοινή γνώμη δεν φαίνεται να ασχολείται πολύ, αν και θέλει την κάθαρση. Όλες οι πλευρές της υπόθεσης δεν έχουν αναδειχθεί, ούτε πόσο θα επηρεάσει την πολιτική ζωή, δεδομένου ότι είναι ένα σκάνδαλο που δεν απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση, αλλά την αντιπολίτευση. Φαίνεται πως κάποιοι εντός και εκτός Ελλάδας συνωμότησαν ακόμα και για ένα πρωθυπουργό σαράντα ημερών, για πρόσωπα δύο κομμάτων, φαντάστηκαν βαλίτσες ή κατασκεύασαν στοιχεία- σε ένα υπαρκτό σκάνδαλο- διακινδυνεύοντας ότι θα βρεθούν οι ίδιοι κατηγορούμενοι από προστατευόμενοι μάρτυρες.

Ή φαίνεται πώς κάποιοι γνωρίζουν πιο πολλά από όσα γνωρίζουμε και κυρίως πως δεν έχουν έρθει “όλα στο φως” -όπως θέλουν η ΔΗΣΥ και η Νέα Δημοκρατία- το Ποτάμι κρατάει αποστάσεις. Κάποιοι θα βρεθούνε στη φυλακή, αλλά δεν ξέρουμε αν είναι αυτοί που κατηγορούνται ή οι “ψευδομάρτυρες, οι κουκουλοφόροι, ίσως και νέα πρόσωπα που θα μας κάνουν να εκπλαγούμε. Aλλιώς θα μείνουν σκιές που θα βαραίνουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κι όσους βιάστηκαν να αποφασίσουν αν είναι μεγάλο σκάνδαλο, όπως βιάστηκαν ΝΔ και ΔΗΣΥ να μιλήσουν για σκευωρία.

Ίσως αυτό να είναι το μυστικό που κρύβει η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή -που συνδέει άμεσα το χρόνο των εκλογών με το Σκάνδαλο Novartis:

“Πάντως μην αγχώνεστε. Διότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στη καθορισμένη από το Σύνταγμα ημερομηνία τον Σεπτέμβριο του 2019 και μέχρι τότε δεν θα υπάρχει σκανδαλολογία.Θα υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις και θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα. Και οι αθώοι θα είναι αθώοι και οι ένοχοι θα πληρώσουν τις ευθύνες τους, κύριε Μητσοτάκη. Υπάρχει πολύς χρόνος ακόμη μπροστά”.