Χάρης Τσιόκας: Δεν επιθυμούμε να γίνουμε μέρος ή άλλοθι της κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ

Δήλωση του Χάρη Τσιόκα ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Τους λόγους αποχής από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει, με δήλωσή του, ο Χάρης Τσιόκας, μέλος της ΚΕ του κόμματος.

Προς τον πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ / Κοιν Γραμματέα ΚΕ / Μέλη Π Γ

Αρκετούς μήνες πριν τις ευρωεκλογές, στο θέατρο ΑΛΦΑ, μαζί με πολλούς  συντρόφους ξεκινήσαμε μια προσπάθεια, διαπιστώνοντας την ανάγκη ανασύνθεσης του προοδευτικού και αριστερού χώρου.

Στην προεκλογική περίοδο δυναμώσαμε την προσπάθεια, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να συμβάλλει, με κοινωνικό πρόσημο στο στόχο της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Επανήλθαμε την επαύριο των Ευρωεκλογών καθιστώντας και εκ του εκλογικού αποτελέσματος, πιο συγκεκριμένη την πρόταση μας.

Διαπιστώσαμε δυστυχώς ότι οι κομματικές ηγεσίες έχουν άλλες προτεραιότητες… Θεωρούν ως μείζονα στόχο την κατά τα αλλά θεμιτή αύξηση των ποσοστών.

Μειζονας στόχος όμως, είναι η πολιτική αλλαγή.

Δεν αντιλαμβάνονται ή υποκρίνονται, παραβλέποντας ότι στη χώρα υπάρχει κοινωνική αντιπολίτευση. Εκείνο που αναζητείται είναι η πολιτική αντιπολίτευση, την οποία  κανένα κόμμα από μόνο του δεν μπορεί να προσφέρει με διέξοδο κυβερνησιμότητας.

Πρόσφατα με επιστολή μας  (μαζί με τους συντρόφους Αντώνη Κοτσακά και Διονύση Τεμπονέρα) καταστήσαμε σαφές ότι δε θα συμμετέχουμε σε όργανα των οποίων η ατζέντα δεν θα αφορά την πρόταση προοδευτικής διεξόδου αλλά την διαχείριση εσωκομματικών εξουσιοδοτήσεων.

Τονίσαμε ότι παραμένουμε στο ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο όπως έχει καθοριστεί με την διακήρυξη Συριζα ΠΣ.

Υπο αυτές τις συνθήκες έχουμε καταστήσει ξεκάθαρο ότι δεν επιθυμούμε να γίνουμε μέρος ή άλλοθι της κρίσης. Μιας κρίσης που αντί για μετεξέλιξη οδηγεί στη μετάλλαξη.

Συνεπώς, με όσα έχουμε δηλώσει η συμμετοχή σε συνεδρίαση της ΚΕ  που διολισθαίνει σε άλλη θεματολογία απ αυτή του εκλογικού μηνύματος δεν ανταποκρίνεται στο κοινωνικό αίτημα και  προσφέρει  νομιμοποίηση ,αν όχι στον εκφυλισμό,  στην μετάλλαξη του κόμματος.

Οι εσωκομματικές διαδικασίες μπορούν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για καταγραφή ρευστοποιημένων εσωκομματικών συσχετισμών για ρόλους, θέσεις και πρόσωπα, όμως  δεν ανταποκρίνονται στο μήνυμα των εκλογών.

Με αταλάντευτο προσανατολισμό ας παραμείνουμε ενεργοί στη διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας με προγραμματική ενότητα πριν οι εξελίξεις αντιγράψουν συμπεριφορές τύπου Γαλλίας.