Ψηφιακές παραστάσεις στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο

Το Ίδρυμα Ευγενίδου υποδέχεται και αυτές τις γιορτές το κοινό με τις εντυπωσιακές παραστάσεις του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου και τις δράσεις του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας Athena που μόλις εγκαινιάστηκε.

Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο προτείνει οκτώ ψηφιακές παραστάσεις και ταινίες θόλου για μικρούς και μεγάλους: «Το ‘Αστρο των Χριστουγέννων», «Διαστημικές Καταιγίδες και Βόρειο Σέλας», «Lucia. Το μυστικό των πεφταστεριών», «Polaris: To διαστημικό υποβρύχιο και το μυστήριο της Πολικής νύχτας», «Ο Θάνατος των Δεινοσαύρων» «Το Κέντρο του Κόσμου: από το Γεωκεντρικό σύστημα στην διαστολή του Σύμπαντος», «Ταξίδι στο Διάστημα» και «Έβερεστ».

Παράλληλα, το νέο πρότυπο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας Αthena του Ιδρύματος Ευγενίδου καλωσορίζει μικρούς και μεγάλους σε έναν εντυπωσιακό χώρο γνωριμίας, ενασχόλησης και πειραματισμού με την Επιστήμη και την Τεχνολογία. Σε μία συνολική επιφάνεια 1.200 τετραγωνικών μέτρων δημιουργήθηκαν:

– Δύο όροφοι με 54 διαδραστικά εκθέματα, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των τομέων της Φυσικής, της Χημείας, της Βιολογίας, των Μαθηματικών, της Πληροφορικής και της Ρομποτικής.

– Αμφιθέατρο ειδικά σχεδιασμένο για την διεξαγωγή ομιλιών, παρουσιάσεων και Επιδείξεων Πειραμάτων Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας.

– Ένα σύγχρονο Εργαστήριο Προγραμματισμού, Ηλεκτρονικής, Ρομποτικής.

Το «Athena», που εγκαινιάστηκε στις 10 Δεκεμβρίου, αποτελεί την μετεξέλιξη της «Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας», που λειτούργησε από το 2006 έως το 2016, η οποία με την σειρά της αποτελούσε την συνέχεια της «Συλλογής Πειραμάτων και Τεχνικών Εκθεμάτων», η οποία δημιουργήθηκε το 1966 και λειτούργησε μέχρι και το 1988.

Το νέο Κέντρο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων, που μελέτησε τις τρέχουσες ανάγκες στην Ελλάδα και τις σύγχρονες τάσεις σε όλον τον κόσμο. Σύμβουλος σχεδιασμού του «Athena» ήταν ο διεθνώς διακεκριμένος καθηγητής Ιωσήφ Σηφάκης, βραβευμένος με το Βραβείο Turing (2007).