Ωρα αποκαλύψεων στα σκάνδαλα της Υγείας

Της Νικόλ Λειβαδάρη

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία Αντώνης Μπαλωμενάκης εκτιμά ότι στην δεκαπενταετία 2000 – 2014 ο χώρος του φαρμάκου κόστισε στο δημόσιο 20 έως 23 δις ευρώ . Το ποσό αυτό είναι σχεδόν… μισό Μνημόνιο – για την ακρίβεια, είναι το ήμισυ των συνολικών δανείων που απορρόφησε η Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου.

Ο Δημήτρης Μάρδας, μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, υπενθυμίζει ότι στο ίδιο διάστημα η σπατάλη συνολικά στον χώρο της Υγείας έφθασε στα 86 δις ευρώ – ένα ποσό, το οποίο έχει αποδεχθεί ακόμη και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης. Κατά ειρωνικό τρόπο, το εν λόγω ποσό αντιστοιχεί ακριβώς στο σύνολο των δανείων του τρίτου Μνημονίου, από το οποίο τελικά η Ελλάδα άντλησε περίπου τα 50 δις.

Οι αριθμοί αυτοί διαμορφώνουν από μόνοι τους το πλαίσιο στο οποίο θα αρχίσει να ξετυλίγεται αυτή την εβδομάδα το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία – ένα πόρισμα που, με βάση τουλάχιστον τους οιωνούς και τα μηνύματα από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πιθανό να οδηγήσει ακόμη και στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Το ενδεχόμενο της προανακριτικής άφησαν ανοιχτό τόσο τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, όσο και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Στο πόρισμά μας καταγράφονται ενδείξεις και στοιχεία για πάσης μορφής ευθύνες, πολιτικές και ποινικές, που αφορούν πέντε πολιτικά πρόσωπα»,  λέει χαρακτηριστικά στο Τvxs.gr βουλευτής της πλειοψηφίας, ενώ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας χθες στην ΕΡΤ δεν απέκλεισε τη σύσταση Προανακριτικής «εάν και εφόσον προκύπτουν στοιχεία και ενδείξεις», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τα πέντε πολιτικά πρόσωπα στα οποία φέρονται να αποδίδονται ευθύνες είναι οι ´Αδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Μάριος Σαλμάς και Δημήτρης Αβραμόπουλος.  ´Αδωνις Γεωργιάδης και Ανδρέας Λοβέρδος έχουν ήδη τοποθετηθεί με σκληρό τρόπο καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και προαναγγέλλοντας πολιτικό πόλεμο – «τους έχω για πρωινό», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης -, ενώ η ανοιχτή προοπτική της Προανακριτικής, όπως και οι διαρροές των τελευταίων ημερών για τον προσανατολισμό του πορίσματος της πλειοψηφίας, διαμορφώνουν ήδη εκρηκτικό κλίμα.

«Στις επιμέρους υποθέσεις (Ντυνάν και ΚΕΕΛΠΝΟ) δόλια κατάχρηση δημοσίου χρήματος από πολιτικά πρόσωπα ούτε προέκυψε, ούτε καταλόγισε κανείς πλην του γνωστού πλέον συκοφάντη Π. Πολάκη», δήλωσε η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου, επίσης μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής, για να προσθέσει ότι «οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χρησιμοποιούν και αναπαράγουν τις προσφιλείς τους μεθόδους και την επιχειρηματολογία των κουκουλοφόρων της Novartis».

«Και ο ‘Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Γιάννος Παπαντωνίου για σκευωρίες και φάμπρικες διώξεων μιλούσαν», ήταν η απάντηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου στις καταγγελίες περί σκευωρίας και μεθοδεύσεων, σε μια αντιπαράθεση ενδεικτική του σκληρού πολιτικού Νοέμβρη που μόλις άρχισε.

Η επόμενη πράξη σ’ αυτή την οξεία αντιπαράθεση αναμένεται την Τρίτη, οπότε και θα παρουσιαστεί σε όλα τα μέλη της Εξεταστικής το πόρισμα της πλειοψηφίας που αφορά την υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν», ενώ θα ακολουθήσουν άλλες τρεις συνεδριάσεις για τις ισάριθμες υπόλοιπες υποθέσεις που διερευνήθηκαν – το θέμα των υπερτιμολογημένων αρθροσκοπήσεων, την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς και τις προμήθειας των αντιικών φαρμάκων και των εμβολίων της γρίπης.

Το συνολικό πόρισμα, και για τις τέσσερις υποθέσεις, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του μήνα, ενώ το κλίμα επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ομάδα επιθεωρητών της Δημόσιας Διοίκησης ανακάλυψε στις 26 Οκτωβρίου μία «κρύπτη», χτισμένη με γυψοσανίδα, στα γραφεία του ΚΕΕΛΠΝΟ μέσα στην οποία βρέθηκαν έγγραφα, αποδείξεις και τιμολόγια. Όπως έχει ήδη πει δημοσίως ο  Αντώνης Μπαλωμενάκης από τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών στο ΚΕΕΛΠΝΟ έχει διαπιστωθεί ένα κενό 89 εκ ευρώ για την περίοδο 2010-2014, και ουδείς γνωρίζει μέχρι σήμερα που πήγαν αυτά τα ποσά.

ΑΠΟ ΤΟ TVXS