Όλo Σπίτι, Κρεβάτι κι Εκκλησία – Θέατρο Δρόμος

Λίγα Λόγια:

Η Θεατρική Ομάδα ΜΗΔΕΙΑ για τρίτη χρονιά υψώνει γροθιά και ενώνει τις φωνές των γυναικών όλου του κόσμου σε μία, αφιερώνοντας το έργο στην ΓΥΝΑΙΚΑ, μάνα, αδερφή, γιαγιά, επαγγελματία, φοιτήτρια… Η Τετάρτη λοιπόν είναι μια γυναικεία υπόθεση που αφορά σαφώς και τους ΑΝΤΡΕΣ. Η Τετάρτη είναι μια μέρα που μας αφορά όλες και όλους, ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο και δη τον πολιτικό κόσμο.

2222μ.Χ.

Οι γυναίκες εδώ και χιλιάδες χρόνια κλαίνε, γελάνε, υποδουλώνονται, αγνοούνται, διαχωρίζονται, δολοφονούνται… Σε ένα μακρινό κόσμο σε μια άλλη διάσταση, σε μια άλλη εποχή με τις κοινωνίες να έχουν διαμορφωθεί περισσότερο τρομακτικές και ανεπιθύμητες, τρεις γυναίκες βρίσκουν την δύναμη να αντισταθούν, Ο λόγος τους εκτοξεύει σιδερένια καρφιά στους εγκεφάλους όλου του κόσμου.

Το έργο των Φράνκα Ράμε και Ντάριο Φο πραγματεύεται την κατάσταση της γυναίκας και τη θέση της, όχι μόνο στις “σύγχρονες” αλλά και στις μελλοντικές κοινωνίες, θίγοντας ζητήματα κοινωνικής, πολιτικής και οικογενειακής καταπίεσης και απόγνωσης.

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά το φθινόπωρο του ’77 από τη Φράνκα Ράμε σε μουσική Di Capri αλλά τότε δεν είχαν παιχτεί όλοι οι μονόλογοι λόγω της μεγάλης τους διάρκειας.

Όταν η Φράνκα Ράμε έγραψε το έργο, στο σημείωμά της είχε αναφέρει:

“Το “Όλα για το σπίτι, κρεβάτι κι εκκλησία”, είναι ένα θεατρικό έργο με θέμα την κατάσταση της γυναίκας, και ιδίως την σεξουαλική δουλεία της. Η παράσταση βλέπει τα πάντα μέσα από ένα κωμικό, γκροτέσκο πρίσμα. Επιλέξαμε ηθελημένα αυτό το πρίσμα: κυρίως επειδή εμείς οι γυναίκες εδώ και 2.000 χρόνια κλαίμε, αλλά αυτήν την φορά γελάμε μαζί και ίσως να κρυφογελάμε και μετά, επειδή ένας κύριος που γνώριζε πολλά για το θέατρο, κάποιος Μολιέρος, έλεγε: “Όταν πηγαίνεις στο θέατρο και βλέπεις μια τραγωδία, ταυτίζεσαι, συμμετέχεις, κλαις, κλαις, κλαις, κι ύστερα γυρίζεις σπίτι και λες: πόσο πολύ έκλαψα απόψε! …και κοιμάσαι ανακουφισμένος. Ο πολιτικός λόγος πέρασε από πάνω σου όπως το νερό πάνω στο γυαλί. Ενώ αντίθετα για να γελάσεις -μιλά πάντα ο Μολιέρος- χρειάζεται ευφυΐα, εξυπνάδα. Το γέλιο ανοίγει διάπλατα το στόμα σου αλλά και το μυαλό σου, και στο μυαλό σου χώνονται τα καρφιά της λογικής!”. Ευχόμαστε κι απόψε κάποιοι να γυρίσουν σπίτι τους με το κεφάλι τους γεμάτο καρφιά!”

Σκηνοθετικό Σημείωμα

Emmanuel Mavros
Εμμανουήλ Μαύρος

Αρχικά να σας ευχαριστήσουμε για την συμμετοχή σας και την επιμονή σας ως κοινό που με μεγάλη επιτυχία δώσατε το παρόν για 2 συνεχόμενες σεζόν στο θέατρο ΔΡΟΜΟΣ και τιμήσατε με την παρουσία σας την Θεατρική Ομάδα ΜΗΔΕΙΑ  σε ένα τόσο απαιτητικό έργο, όπως είναι το “ΟΛΟ ΣΠΙΤΙ ΚΡΕΒΑΤΙ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ”.

Επειδή εσείς το ζητήσατε προχωρήσαμε σε κάποιες μικρές αλλαγές και το παρουσιάζουμε ξανά για τρίτο συνεχόμενο χρόνο στο Θέατρο ΔΡΟΜΟΣ αποζητώντας για μια ακόμα φορά την κοινωνική αφύπνιση. Ένα έργο που αποδεικνύεται προφητικό και παραμένει τραγικά επίκαιρο 46 χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα.

Κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες μιας παγκόσμιας πανδημίας που χάνεται στα βάθη της ιστορίας και δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ παρά το ότι άφησε και εξακολουθεί να αφήνει στο πέρασμά της χιλιάδες θύματα. Γυναικοκτονίες, βιασμοί, σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο, ψυχολογική και σωματική βία.

Η αφύπνιση της κοινωνίας κρίνεται όχι απλά σημαντική αλλά απαραίτητη προκειμένου να καταργήσει την πατριαρχία, εγγενές στοιχείο της οποίας είναι η έμφυλη βία σε όλες τις μορφές της, ως σύστημα εξουσίας και οργάνωσης των κοινωνικών σχέσεων. Και προκειμένου να σταματήσει εδώ και τώρα το φαινόμενο της Πατριαρχίας και οι συνέπειές του είναι όχι απλά σημαντική αλλά απαραίτητη. Γινόμαστε λοιπόν εμείς η φωνή κι εσείς η γροθιά στον εξανθρωπισμό του ανθρώπου.

Γενική Είσοδος: €14
Μειωμένο: €11 (φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων, ΑμεΑ, 65+)Ειδικές TιμέςΓια ομαδικές κρατήσεις άνω των 10+ ατόμων €11 στο τηλέφωνο 210 88 18 906 και στο viva.gr Ατέλεια€7 Διάρκεια Παράστασης90 λεπτά χωρίς διάλειμμα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας Φράνκα Ράμε – Ντάριο Φο – ΣκηνοθεσίαΕμμανουήλ Γ. Μαύρος -Απόδοση – Διασκευή Εμμανουήλ Γ. Μαύρος & Θεατρική Ομάδα ΜΗΔΕΙΑ

Παίζουν (με αλφαβητικά σειρά) Ήρα Δαμίγου, Δάφνη Μαρκάκη, Στυλιανή Κλείδωνα

Διάρκεια Παράστασης: 90′

ΠροπώλησηVIVA.GR