Έκθεση φωτογραφίας της Πόπης Τσουκάτου: «Μύηση, The rite passage»

Η γκαλερί «7» παρουσιάζει την καινούργια φωτογραφική δουλειά της σε επιμέλεια Σταύρου Καβαλλάρη. 

Διάρκεια έκθεσης 29 Μαρτίου έως 16 Απριλίου.
Σύμβολα και συμβολισμοί αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά γραφής στην καινούργια δουλειά της Πόπης Τσουκάτου, μέσα σε μία γενικότερη θεματική φωτογραφικής απεικόνισης των Ελευσινίων Μυστηρίων.
Ρόδια, νάρκισσοι, στάχυα αναβιώνουν από το φακό ρεαλιστικά και έντονα, εγείροντας στη μνήμη τον μύθο της Δήμητρας, της Περσεφόνης και του Διονύσου.

Η Τσουκάτου κατέχει το μυστικιστικό νόημα αυτής της θεουργίας, χρησιμοποιώντας όλα τα στοιχεία στην εννοιολογική τους μορφή- ως δέλεαρ, εφορεύοντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, τη θέωση του ανθρώπου και την αθανατοποίηση της ψυχής. Ο φακός της λειτουργεί ως ένας άλλος μύστης που αντιστοιχίζει θρύλους, θρήνους και συμβολισμούς με την οντική πορεία της ψυχής στην ύλη.

Με αυτά τα εφόδια, η Τσουκάτου αγνοεί, αν και κατέχει πλήρως, την mentality της φωτογραφικής τεχνικής, λειτουργώντας στην προσέγγιση της ως ένα είδος poetic justice του μυστικού νήματος που συνδέει το φωτογραφιζόμενο αντικείμενο με το «ψυχικό» τοπίο.

Η Πόπη Τσουκάτου γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ενεργή συμμετοχή της στα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα ξεκίνησε από τα φοιτητικά χρόνια και συνεχίστηκε όταν εργάστηκε στην Εμπορική Τράπεζα όπου  δραστηριοποιήθηκε ως εκλεγμένο στέλεχος στο συνδικαλιστικό κίνημα

Παρακολούθησε σεμινάρια για τα ΜΜΕ στο Birkbeck University of London. Εργάστηκε  ως σύμβουλος επικοινωνίας στον ιδιωτικό τομέα.

Η ενασχόληση με την φωτογραφία ξεκίνησε ως χόμπυ. Στην συνέχεια έκανε μαθήματα στο Φωτογραφικό Κύκλο του Πλάτωνα Ριβέλλη και στο International Centre of Photography της Νέας Υόρκης.

Ξεκινησε με μαυρόασπρες φωτογραφίες που απεικόνιζαν κομμάτια της ελληνικής πραγματικότητας και συνοδεύονταν από κείμενα που συμπλήρωναν την εικόνα με ιστορικά και αφηγηματικά στοιχεία. Από το φιλμ πέρασε στην ψηφιακή έγχρωμη και μαυρόασπρη φωτογραφία με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την θολερότητα της  εικόνας και την επικέντρωση στον άνθρωπο. 

Γκαλερί «7», Σόλωνος 20, Αθήνα
Εγκαίνια: Τρίτη, 29 Μαρτίου, 19.30
Διάρκεια έκθεσης: 29 Μαρτίου – 16 Απριλίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00 Τετάρτη, Σάββατο 11.00 – 15.00
Πληροφορίες: Τηλ: 210 3612050 [email protected]  – www.gallery7.g