Αλέξης Τσίπρας: “Να τολμήσουμε να φτιάξουμε το κόμμα μας ξανά από την αρχή”

Την έναρξη του διαλόγου για την επανίδρυση του κόμματος με στόχο την αντιστοίχισή του στην μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων εγκαινίασε με την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας από την Κεντρική Επιτροπή, ένας διάλογος όπου το Σεπτέμβριο θα καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις για το κόμμα και την ταυτότητά του.

Προχώρησε σε μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος που σε καμία περίπτωση δεν είναι στρατηγική ήττα αντίθετα, το εκλογικό αποτέλεσμα επένδυση στης Δημοκρατικής και προοδευτικής Ελλάδας στον ΣΥΡΙΖΑ. Έθεσε επίσης το ερώτημα «αλλάζουμε;» τονίζοντας ότι είναι επαναστατική δύναμη η αλλαγή καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη μετασχηματισμού του κόμματος για να αντιστοιχηθεί με την μεγάλη μάζα των ψηφορόρων του.

«Ζητούμενο δεν είναι να αλλάξουμε τις ιδέες μας, τις αρχές μας αλλά τη φόρμα που τις υπηρετούμε καλύτερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας: “Να κρατήσουμε τις ρίζες μας αλλά να μην φοβηθούμε να γίνουμε δέντρο, όχι να παραμείνει θάμνος. Δέντρο με ρίζες βαθιές και τα κλαδιά του να απλώνονται και να σκεπάζουν όλο τον προοδευτικό κόσμο».

Με εκτενή αναφορά στην κλιματική αλλαγή με αφορμή την τραγωδία στην Χαλκιδική ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή τονίζοντας ότι βρίσκεται σε πρώτη γραμμή, η πράσινη ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και όσο οι ισχυροί κάνουν ότι δεν την βλέπουν τόσο θα γιγαντώνεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως μέρος της Πράσινης Αριστεράς όσοι κατανοούν ότι χρειάζεται μια άλλη πολιτική για την ανάπτυξη δεν μπορεί να μην έχουμε στην πρώτη γραμμή την προάσπιση του Περιβάλλοντος».

Ο κ. Τσίπρας αφού ευχαρίστησε τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα μέλη, τα στελέχη, όλοι όσοι δώσαμε αυτή την δύσκολη μάχη. Ένα βαθύ ευχαριστώ σε όλους όσοι δώσαμε με αυταπάρνηση αυτή τη μάχη». «Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα βρίσκονται μπροστά μας. Το κόμμα μας βγήκε ισχυρό από την κάλπη ωστόσο κυβέρνηση είναι η Ν.Δ. Μετά από 4,5 χρόνια στην διακυβέρνηση είμαστε στην αντιπολίτευση. Καταφέραμε να καλύψουμε 8 μονάδες από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ωστόσο η συντριπτική παράσταση ήττας για μας μετά από αυτό και το ότι ήταν όλοι εναντίον μας».

Να ματαιώσουμε τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης

Στόχος μας είναι τώρα να ματαιώσουμε τα αντιλαϊκά σχέδια καθώς τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης είναι εξαιρετικά δυσοίωνα. Το μικρό και ευέλικτο σχήμα περιλαμβάνει τη συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών του κ. Σαμαρά.

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση της Ν.Δ. που ήδη έχει δείξει τα πρώτα δείγματα γραφής.

«Ενα σχήμα με μόλις 5 γυναίκες που όπως δήλωσε «δεν είναι πρόθυμες να ασχολούνται με τα πολιτικά». Κατέλαβαν θέσεις κλειδιά οι άνθρωποι των βιομηχανιών καθώς και ο σύμβουλος της Lamda, ο λύκος δηλαδή να φυλάει τα πρόβατα. Καταργείται ακόμα και η παραδοσιακή σχέση πολιτικής και συμφερόντων. Τα μεγάλα συμφέροντα αναλαμβάνουν απευθείας τους τομείς που τους ενδιαφέρουν.»

Υπερσυγκέντρωση αυταρχισμού στο υπουργείο προστασίας του Πολίτη. Μόλις μέσα σε λίγα 24ώρα πως αντιλαμβάνονται το θεσμό της Δικαιοσύνης όλοι αυτοί που κραύγαζαν για δήθεν παραβίαση της. Ανοίγουν με το καλημέρα πληγή στο σώμα και την αξιοπιστία του θεσμού. Το μέγεθος της υποκρισίας φαίνεται απ’ το ότι δεν είχαν σταματήσει να ασκούν κριτική γιατί 6 μήνες μετά η κ. Θάνου είχε αναλάβει αμισθί καθήκοντα στο γραφείο του πρωθυπουργού ενώ 6 μέρες μετά ο αντιπρόεδρος του Άρειου Πάγου ανέλαβε στην κυβέρνηση.

«Ο πρωθυπουργός ανέλαβε υπό τον έλεγχό του την ΕΥΠ, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ και έσπευσαν να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό και είναι οι ίδιοι που εφαρμόζουν όλα όσα κατηγορούσαν τον Μαδούρο».

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου. Πρέπει να οργανώσουμε την πάλη μας για να προστατέψουμε λαϊκές κατακτήσεις και δικαιώματα. Φοβάμαι ότι είναι ένα δείγμα γραφής αυτά που είδαμε για το τι θα επακολουθήσει».

«Η Ελλάδα που παραδώσαμε δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα που λάβαμε εμείς, μια χώρα σε μνημόνια και ανθρωπιστική κρίση. Σήμερα έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για 9 συνεχόμενα τρίμηνα, 37 δις στα ταμεία της» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμώντας ότι οι μόλις 140.000 ψήφοι λιγότεροι, δηλαδή, 3,9% σε ποσοστό από την νίκη του 2015 δεν είναι στρατηγική ήττα.

Η Αριστερά πρέπει να έχει στόχο να τα αλλάξει όλα

«Είναι επαναστατική δύναμη η δύναμη της αλλαγής» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για την ανάγκη αντιστοίχισης με τη μεγάλη μάζα των προοδευτικών πολιτών που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ζητούμενο δεν είναι να αλλάξουμε τις ιδέες μας, τις αρχές μας αλλά τη φόρμα που τις υπηρετούμε καλύτερα».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε την δήλωσή του μετά από το εκλογικό αποτέλεσμα και την αναγκαιότητα «μετασχηματισμού» του κόμματος.

«Να τολμήσουμε να φτιάξουμε το κόμμα μας ξανά από την αρχή, να μην φοβηθούμε να επανιδρύσουμε το κόμμα μας. Να κάνουμε restart. Να κρατήσουμε τις ρίζες μας αλλά να μην φοβηθούμε να γίνουμε δέντρο, όχι να παραμείνει θάμνος. Δέντρο με ρίζες βαθιές και τα κλαδιά του να απλώνονται και να σκεπάζουν όλο τον προοδευτικό κόσμο».

«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την αναντιστοιχία του εκλογικού αποτελέσματος του 32% με το 4% του κόμματος. Αν συνεχιστεί αυτό οδηγούμαστε σε έναν ελιτισμό», μέσα οι λίγοι οι εκλεκτοί που θα παίρνουν τις αποφάσεις, έξω οι πολλοί που θα στηρίζουν.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τα μέλη της Κ.Ε. να προβληματιστούν και να σκεφτούν τον τρόπο που θα γίνει ο μετασχηματισμός αυτός του κόμματος. Ζητούμενο είναι όπως είπε «να ανοίξουμε ένα μεγάλο διάλογο χωρίς προκαταλήψεις όπου το Σεπτέμβριο θα καταλήξει σε αποφάσεις. Δεν σας προτείνω να βάλουμε νερό στο κρασί μας ούτε να υποστείλουμε τις σημαίες μας. Όχι μόνο κόκκινες, αλλά και πράσινες από το χρώμα της οικολογίας που είναι το αύριο της Αριστεράς. Να πούμε πως θέλουμε να είναι το κόμμα μας και πως η ταυτότητά του». Κανείς δεν θέλει ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε, το πράσινο αντιστοιχεί στην Οικολογία υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κόμμα μαζικό, νεανικό, λαϊκό, αριστερό

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε τα στοιχεία που θα πρέπει να έχει το κόμμα:

Ένα κόμμα μαζικό, τουλάχιστον 10% των ψηφοφόρων μας να γίνουν μέλη, ένα κόμμα νεανικό, 38% στις ηλικίες 17 – 24. Προτεραιότητα μας θα είναι να προσπαθήσουμε να αντιστοιχηθούμε με αυτό το ρεύμα της νεολαίας που ξανά και ξανά ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. Ένα κόμμα λαϊκό καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στις λαϊκές γειτονιές. Διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας  στην οργάνωση του κόμματος, συμμετοχή των μελών στις αποφάσεις με αξιοποίηση και της ψηφιακής τεχνολογίας.

«Με όραμα και στόχο τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία, ένα κόμμα Αριστερό, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, μια Αριστερά που θα πολεμά στην πράξη τις κοινωνικές ανισότητες και δεν θα το βάζει στα πόδια στα δύσκολα».

«Ένα κόμμα που θα αποτελεί κύριο εκφραστή της προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας, ένα κόμμα της Αριστεράς που θα χωρούν όλοι οι προοδευτικοί, δημοκράτες, ριζοσπάστες πολίτες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και κατέληξε ότι πρέπει να ανοίξουν οι διαδικασίες εγγραφής νέων μελών, ώστε στο συνέδριο επανίδρυσης να τεθούν στην κρίση των μελών τα πάντα.

Από το avgi.gr