Αλλαγή παιχνιδιού στην Ουκρανία

Του Μελέτη Ρεντούμη

Η σύγκρουση στην Ουκρανία ανάμεσα στους Ρώσους εισβολείς και τον ουκρανικό στρατό, περνά σε μια νέα φάση, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν περάσει σε φάση αντεπίθεσης στην Ανατολική και νότια Ουκρανία, έχοντας απελευθέρωσει πολλούς οικισμούς και σημαντικές περιοχές που είχαν καταλάβει οι Ρώσοι, ενώ προελαύνουν στην περιοχή της Χερσώνας, την οποία σύντομα θα επιχειρήσουν να ανακαταλάβουν καθώς αποτελεί στρατηγικό σημείο για την πρόσβαση στην Μαύρη θάλασσα.

Η πρόσφατη έκρηξη και καταστροφή της γέφυρας της Κριμαίας, που ενώνει την χερσόνησο με την Ρωσική Ομοσπονδία, ήταν ένα χτύπημα το οποίο δημιούργησε νέα κλιμάκωση του πολέμου, καθώς δίνει πλέον την εντύπωση ότι μπορούν να γίνουν παντού ουκρανικά χτυπήματα, σε όλα τα εδάφη τα οποία είτε διεκδικεί είτε έχει προσαρτήσει ήδη η Ρωσία.

Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο, ότι επίσημα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το χτύπημα η Ουκρανία, όμως ήδη η Ρωσία κατηγορεί τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες για το συγκεκριμένο πλήγμα.

Ό,τι πάντως και να έχει συμβεί, πολύ περισσότερο αν η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από την συγκεκριμένη ενέργεια, αποδεικνύονται στην πράξη οι αδυναμίες του ρωσικού στρατού, αλλά και των ελέγχων που διενεργούνται, ενώ αναδεικνύεται και μία υπόγεια κόντρα μεταξύ της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB και του Ουκρανικού στρατού, οι οποίες αλληλοκατηγορούνται στα μάτια του προέδρου Πούτιν για τις συνεχόμενες ήττες στην Ουκρανία και την προέλαση του Ουκρανικού στρατού στο νότο και τα ανατολικά.

Με βάση τα τελευταία δεδομένα η αντίδραση της Ρωσίας και του προέδρου Πούτιν στο χτύπημα στην Κριμαία, είναι η κλιμάκωση του πολέμου σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα αντί για στρατιωτικούς στόχους, ο ρωσικός στρατός να βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές και αμάχους, τόσο στο Κίεβο, όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της επικράτειας της Ουκρανίας.

Πρόκειται σαφώς για μία εξέλιξη που σηματοδοτεί αλλαγή στάσης και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές και σίγουρα απομακρύνει αρκετά το ενδεχόμενο μίας ειρηνευτικής συμφωνίας στην βάση μίας διαπραγμάτευσης.

Η Ουκρανία με τις αντεπιθέσεις ανακατάληψης εδαφών, έχει βάλει στο κάδρο εδώ και καιρό, τόσο τα εδάφη του Ντονμπάς όσο και της Κριμαίας, παρόλο που έχει προσαρτηθεί από την Ρωσία από το 2014, δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες, για επιτυχίες του ουκρανικού στρατού με τα δυτικά όπλα ακριβείας που της έχουν παραχωρηθεί, με αμφίβολο όμως αποτέλεσμα.

Εν κατακλείδι, οι εξελίξεις στην Ουκρανία κάθε άλλο παρά αισιόδοξες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και σίγουρα απαιτείται εμπλοκή και πίεση προς την ρωσική πλευρά από δυνάμεις που δεν ανήκουν στην Δύση και είναι συνομιλητές της Ρωσίας, όπως η Κίνα και η Ινδία, για την αποχώρηση των στρατευμάτων και τον τερματισμό της αιματηρής σύρραξης.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός