Ανοικτή επιστολή της Ρένας Δούρου στον Γιώργο Λακόπουλο: Για την τραγωδία στο Μάτι

Η Ρένα Δούρου απάντησε στο δημοσίευμα του Γιώργου Λακόπουλου στο iEidiseis.gr

Σε αναφορά του Γιώργου Λακόπουλου για το πρόσωπό της σχετικά με την υπόθεση της πολύνεκρης τραγωδίας στο Μάτι απαντά η πρώην περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου.

Σε ανοικτή επιστολή της για τον δημοσιογράφο του iEidiseis.gr η κ. Δούρου σημειώνει – μεταξύ άλλων – πως «πέρα της αναμενόμενης, όπως συνηθίζετε, άσκησης κριτικής στο πρόσωπό μου, να υποπίπτετε στο ατόπημα της παραποίησης δήλωσης μου σε παλαιότερη συνέντευξη σχετικά με την εθνική τραγωδία στο Μάτι».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η κ. Δούρου: «Μου αποδίδετε την διατύπωση της ανυπόστατης και προσβλητικής, πρωτίστως για τους οικείους των θυμάτων και έπειτα για την προσωπικότητά μου, δήλωσης, πως δήθεν για μένα το Μάτι υπήρξε απλώς μία στραβή στην βάρδια μου, και ότι έτσι το υποβίβασα στο επίπεδο ενός συνηθισμένου συμβάντος, μη αποδίδοντάς του το σωστό, τραγικό μέγεθος που έχει, εκείνο της ανείπωτης εθνικής τραγωδίας. Γιατί είναι προφανές ότι όταν το χαρακτηρίζεις «εθνική τραγωδία» αυτοδικαίως δεν πρόκειται για μια απλή στραβή στη βάρδια μου. Για την ιστορία θυμίζω ότι το όλο θέμα ξεκίνησε από τη γνωστή «ομάδα αλήθειας» της Νέας Δημοκρατίας, η οποία απομόνωσε αποσπασματικά μία φράση από συνέντευξη μου και με την χρήση της γνωστής μεθόδου της «κοπτοραπτικής», με εμφάνισε να λέω το ακριβώς αντίθετο».ADVERTISEMENT

Απαντώντας στο άρθρο του Γιώργου Λακόπουλου η κ. Δούρου αναφέρει: «αρχικά τονίζω πως ουδέποτε χαρακτήρισα την συγκεκριμένη υπόθεση με τη φράση που μου αποδίδετε, αλλά αντιθέτως, στην επίμαχη συνέντευξή μου στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 4.8.2018, με τίτλο «Κανείς δεν μπορεί να λέει ότι τα κάναμε όλα καλά όταν υπάρχουν νεκροί», υπογράμμισα ότι η πρόκειται για μια εθνική τραγωδία, για την οποία: «και μόνο το γεγονός ότι η τραγωδία αυτή έγινε στα διοικητικά όρια της Αττικής, θα μείνει πάντα χαραγμένο μέσα μου και θα μου προκαλεί πόνο, ανεξάρτητα από τον καταλογισμό ειδικών ευθυνών για κάτι που έγινε ή δεν έγινε». Τρείς φορές δε αναφέρω στο κείμενο ότι πρόκειται περί εθνικής τραγωδίας, περί εθνικής τεράστιας καταστροφής γεγονός που προφανώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα της φράσης «στραβή στη βάρδια μου». Επιπλέον, στην επίμαχη παράγραφο , επεσήμανα ότι δεν μπορεί αυτή η τραγωδία να αντιμετωπίζεται από τα άτομα με θέσεις ευθύνης ως «μια στραβή στην βάρδια τους», αλλά αντιθέτως να αναλαμβάνονται οι πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες ώστε να μην ξανασυμβεί. Έθεσα την επίμαχη φράση σε εισαγωγικά και μάλιστα χρησιμοποίησα το λέγεται (τρίτο ενικό) στην καθομιλουμένη που για όποιον γνωρίζει Ελληνικά σημαίνει ότι δεν την υιοθετώ» .

Καταληκτικά, η Ρένα Δούρου σημειώνει: «Η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη και όπως γνωρίζετε είμαι εκείνη που από την αρχή υπέβαλα αίτηση επίσπευσης της δίκης στην Εισαγγελία προκειμένου να μη χαθεί ούτε μία μέρα και να μην κινδυνεύσει η υπόθεση με παραγραφή, ενώ παραιτήθηκα και από την βουλευτική ασυλία μου για να διευκολύνω την Βουλή και την Δικαιοσύνη στην εκδίκαση της υπόθεσης.
Έως την έκδοση της απόφασης ισχύει το τεκμήριο αθωότητας. Εν αναμονή των αποφάσεων με σεβασμό στους συγγενείς των θυμάτων συνεχίζω να επιλέγω τη σιωπή».

Αναλυτικά η επιστολή της Ρένας Δούρου

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ Γ. ΛΑΚΟΠΟΥΛΟ

Αποτελεί σταθερή πεποίθησή μου ότι η αντικειμενική δημοσιογραφική κριτική εκτός από θεμελιώδες δικαίωμα δύναται να είναι και χρήσιμο εργαλείο για κάθε πολιτικό πρόσωπο. Όπως γνωρίζετε, ισχύουν στην δημοσιογραφία, για λόγους σεβασμού προς τον αναγνωστικό κοινό, δεοντολογικοί κανόνες, όπως είναι το καθήκον αλήθειας, η διασταύρωση της είδησης, η διάκριση των γεγονότων από τα σχόλια και φυσικά η τήρηση επιφυλάξεων για υποθέσεις που εκκρεμούν στην δικαιοσύνη.

Με έκπληξη διάβασα σε πρόσφατο άρθρο σας πέρα της αναμενόμενης,όπως συνηθίζετε, άσκησης κριτικής στο πρόσωπό μου, να υποπίπτετε στο ατόπημα της παραποίησης δήλωσης μου σε παλαιότερη συνέντευξη σχετικά με την εθνική τραγωδία στο Μάτι.
Μου αποδίδετε την διατύπωση της ανυπόστατης και προσβλητικής, πρωτίστως για τους οικείους των θυμάτων και έπειτα για την προσωπικότητά μου, δήλωσης, πως δήθεν για μένα το Μάτι υπήρξε απλώς μία στραβή στην βάρδια μου, και ότι έτσι το υποβίβασα στο επίπεδο ενός συνηθισμένου συμβάντος, μη αποδίδοντάς του το σωστό, τραγικό μέγεθος που έχει, εκείνο της ανείπωτης εθνικής τραγωδίας. Γιατί είναι προφανές ότι όταν το χαρακτηρίζεις «εθνική τραγωδία» αυτοδικαίως δεν πρόκειται για μια απλή στραβή στη βάρδια μου. Για την ιστορία θυμίζω ότι το όλο θέμα ξεκίνησε από τη γνωστή «ομάδα αλήθειας» της Νέας Δημοκρατίας, η οποία απομόνωσε αποσπασματικά μία φράση από συνέντευξη μου και με την χρήση της γνωστής μεθόδου της «κοπτοραπτικής», με εμφάνισε να λέω το ακριβώς αντίθετο.

Απαντώντας στο δημοσίευμα σας, αρχικά τονίζω πως ουδέποτε χαρακτήρισα την συγκεκριμένη υπόθεση με τη φράση που μου αποδίδετε, αλλά αντιθέτως, στην επίμαχη συνέντευξή μου στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 4.8.2018, με τίτλο «Κανείς δεν μπορεί να λέει ότι τα κάναμε όλα καλά όταν υπάρχουν νεκροί», υπογράμμισα ότι η πρόκειται για μια εθνική τραγωδία, για την οποία: «και μόνο το γεγονός ότι η τραγωδία αυτή έγινε στα διοικητικά όρια της Αττικής, θα μείνει πάντα χαραγμένο μέσα μου και θα μου προκαλεί πόνο, ανεξάρτητα από τον καταλογισμό ειδικών ευθυνών για κάτι που έγινε ή δεν έγινε». Τρείς φορές δε αναφέρω στο κείμενο ότι πρόκειται περί εθνικής τραγωδίας, περί εθνικής τεράστιας καταστροφής γεγονός που προφανώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα της φράσης «στραβή στη βάρδια μου». Επιπλέον, στην επίμαχη παράγραφο, επεσήμανα ότι δεν μπορεί αυτή η τραγωδία να αντιμετωπίζεται από τα άτομα με θέσεις ευθύνης ως «μια στραβή στην βάρδια τους», αλλά αντιθέτως να αναλαμβάνονται οι πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες ώστε να μην ξανασυμβεί .Έθεσα την επίμαχη φράση σε εισαγωγικά και μάλιστα χρησιμοποίησα το λέγεται ( τρίτο ενικό ) στην καθομιλουμένη που για όποιον γνωρίζει Ελληνικά σημαίνει ότι δεν την υιοθετώ .

Η στοιχειώδης λογική υπαγορεύει ότι και ο πλέον ανάλγητος άνθρωπος δεν θα υποβίβαζε μια τέτοια τεράστια τραγωδία ως «στραβή στην βάρδια μου», κάτι που κάνει εμφανές το γεγονός ότι αποκλείεται να το εννοούσα . Η αντιπολιτευτική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας όχι απλώς απομόνωσε μία φράση αλλά την διαστρέβλωσε κιόλας, εργαλειοποιώντας μια εθνική τραγωδία προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

Η κατασυκοφάντησή μου επί σειρά ετών από πολιτικούς μου αντιπάλους, είναι ανάλογη του ήθους τους και αναμενόμενη. Είναι όμως κρίμα ένα μέσο όπως το iEidiseis, το οποίο θεωρείται αξιόπιστο, να παραπληροφορεί τους αναγνώστες του για κάτι το οποίο όχι μόνον δεν είπα αλλά είπα ακριβώς το αντίθετο.

Με την παρούσα επιστολή σας ζητώ να ανασκευάσετε τα γραφόμενα σας πως «θεώρησα την εκατόμβη στο Μάτι ως μία στραβή στην βάρδια μου» ενώ αντιθέτως την είχα χαρακτηρίσει ως ανείπωτη εθνική τραγωδία.

Αφού διαβάσετε ολόκληρη την συνέντευξη και διαπιστώσετε ότι επί της ουσίας λέω το αντίθετο από ότι μου προσάπτετε, τιμώντας την δημοσιογραφική σας ιδιότητα, να αναδιατυπώσετε τον άστοχο χαρακτηρισμό σας και τον αναληθή ισχυρισμό ότι προέβην σε αυτή την δήλωση που αναφέρετε. Να αποκαταστήσετε δηλαδή την πραγματικότητα, αίροντας την άδικη μεταχείριση που μου επιφυλάξατε.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα ζητήματα σχετικά με το εάν έχω αντικειμενική πολιτική ευθύνη για αρμοδιότητα της πυροσβεστικής (ευθύνη που θυμίζω ανέλαβε πλήρως ο αρμόδιος Υπουργός), καθώς και το αν τελικά έχω πειθαρχική ή ποινική ευθύνη για οτιδήποτε, αυτά θα ειπωθούν στην ώρα τους και συγκεκριμένα όταν βγουν οι αποφάσεις του πειθαρχικού και ποινικού Δικαστηρίου. Η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη και όπως γνωρίζετε είμαι εκείνη που από την αρχή υπέβαλα αίτηση επίσπευσης της δίκης στην Εισαγγελία προκειμένου να μη χαθεί ούτε μία μέρα και να μην κινδυνεύσει η υπόθεση με παραγραφή, ενώ παραιτήθηκα και από την βουλευτική ασυλία μου για να διευκολύνω την Βουλή και την Δικαιοσύνη στην εκδίκαση της υπόθεσης.

Έως την έκδοση της απόφασης ισχύει το τεκμήριο αθωότητας. Εν αναμονή των αποφάσεων με σεβασμό στους συγγενείς των θυμάτων συνεχίζω να επιλέγω τη σιωπή.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR