Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το Κράτος Δικαίου και το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να πλήξει και την Ελλάδα

Του Γιώργου Δαράτου

Το δρόμο για να συνδεθούν οι χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης με θέματα του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα ενδέχεται να ανοίξει πιθανή απορριπτική  απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις προσφυγές της Πολωνίας και της Ουγγαρίας κατά της Κομισιόν για το θέμα αυτό. 

Αυτό αναφέρουν κοινοτικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες πιθανή απορριπτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στα τέλη αυτής της εβδομάδας  θα δημιουργήσει δεδικασμένο και θα θεμελιώσει το δικαίωμα της Κομισιόν να συνδέει τη ροή των χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης με το σεβασμό των κανόνων του Κράτους Δικαίου από τις χώρες μέλη. 

Η Κομισιόν έχει θέσει θέματα που σχετίζονται με καταπάτηση των αρχών του Κράτους Δικαίου στην Ουγγαρία και την Πολωνία και θέλει να συνδέσει την οικονομική ενίσχυση των δύο αυτών χωρών από το Ταμείο Ανάκαμψης με το ζήτημα αυτό. 

Οι δύο χώρες έχουν προσφύγει κατά της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η απόφαση του οποία αναμένεται στα τέλης της εβδομάδας. Η εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα που εκδόθηκε πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων  ήταν απορριπτική με το σκεπτικό ότι στις δύο αυτές χώρες καταπατούνται αρχές του Κράτους Δικαίου (προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολυφωνία Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας).

Οι κοινοτικές πηγές που παρακολουθούν το ζήτημα επισημαίνουν ότι στο 95% των περιπτώσεων η απόφαση του Δικαστηρίου ταυτίζεται με τις εισηγήσεις του Γενικού Εισαγγελέα, γεγονός που προοιωνίζεται απορριπτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. 

Οι ίδιες  κοινοτικές πηγές συνδέουν την υπόθεση με πιθανή παρέμβαση και στην περίπτωση της Ελλάδος σημειώνοντας ότι η Κομισιόν είναι ενήμερη για διάφορα ζητήματα που έχουν τεθεί σε σχέση με το κράτος δικαίου στη χώρα μας, όπως οι καταγγελίες που έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου  σχετικά με την κλήση σε απολογία ως κατηγορούμενης της  εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη η οποία ερεύνησε την υπόθεση Novartis, αλλά και για τις διώξεις δημοσιογράφων που κατηγορούνται για σύσταση συμμορίας για την ίδια υπόθεση καθώς και ευρύτερα για τη λειτουργία των ΜΜΕ. 

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στο σχέδιο της ετήσιας έκθεσης της Κομισιόν για την κατάσταση στα κράτη μέλη της Ε.Ε. υπήρχε παράγραφος στην οποία αναφέρονταν δυσλειτουργίες στην Ελλάδα σε θέματα που σχετίζονται με τα  ανθρώπινα δικαιώματα, τη Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ, αλλά η παράγραφος αυτή δεν περιελήφθη στο τελικό κείμενο, ύστερα από παρέμβαση του Έλληνα Επιτρόπου και αντιπροέδρου  της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά. 

Εάν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις προσφυγές της Πολωνίας και της Ουγγαρίας είναι απορριπτική, σημειώνουν οι κοινοτικές πηγές, ανοίγει ο δρόμος για να συνδέσει η Κομισιόν τη ροή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Ελλάδα με θέματα που συνδέονται με τις αρχές του κράτους δικαίου.

ΑΠΟ ΤΟ POLITICUS.GR