Από τα κάτω και με συναίνεση

Του Χρόνη Πολυχρονίου

Την περασμένη εβδομάδα, κατά την διάρκεια της εσωτερικής διαδικασίας,  εκλογοαπολογιστικoύ χαρακτήρα, μιας  διαδικτυακής συνέλευσης της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λακωνίας, συνέβη ένα αξιοσημείωτο και σημαδιακό γεγονός το οποίο αξίζει πραγματικά πολύ να το προσεγγίσουμε. Δεδομένου μάλιστα ότι αυτό συνέβη στην Λακωνία, μία άκρως συντηρητική περιοχή, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη προσοχής και αξιολόγησης.

Εκκλήθηκαν λοιπόν επίσημα εκεί, αποδέχτηκαν, εμφανίστηκαν και τοποθετήθηκαν με παρρησία και πολύ ευκρίνεια οι παραγωγικοί φορείς του τόπου ( Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος κλπ.) δια των Προέδρων τους. Ήταν τόσο σημαντική  όλων αυτών ανεξαιρέτως αυτή η παρουσίαση των θέσεων  των φορέων που εκπροσωπούν, ώστε να μπορούμε να ισχυριστούμε σήμερα ότι έκλεψαν την Συνέλευση. Μπράβο καταρχήν σε όλους αυτούς που είχαν το θάρρος της παρουσίας τους εκεί. Μπράβο και στους διοργανωτές που είχαν την πρωτοποριακή αυτή έξυπνη  ιδέα της πρόσκλησης. Δεν μπορούμε παρά να μην πιστώσουμε την πολιτική αυτή κίνηση στον Βουλευτή του Νομού Σταύρο Αραχωβίτη και στην απερχόμενη Νομαρχιακή Επιτροπή.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να εναρμονιστεί με μία ακόμη πρόσφατη διαδικτυακή, κεντρική αυτή τη φορά, εκδήλωση-πιλότος. Πρόκειται για την παρουσίαση από τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, της έναρξης διαλόγου για το ΝΕΟ-ΕΣΥ, στα πλαίσια της παρουσίασης του Προγράμματος προοδευτικής διακυβέρνησης. Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν προκειμένου να  συν-διαμορφώσουν την πρόταση για την υγεία και επιφανείς επιστήμονες από όλο τον κόσμο και ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Επρόκειτο για εκδήλωση υπόδειγμα. Για το πώς αντιλαμβάνεται δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας τον λεγόμενο κοινωνικό συντελεστή, για την δημιουργία μιας ευρείας και αποτελεσματικής προοδευτικής παράταξης εξουσίας. Από τα κάτω και με συναίνεση.

‘’Οι πολίτες αναζητούν διεξόδους που  απαντούν στις αγωνίες και τις ανάγκες που γεννά το συγκεκριμένο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον’’. Αυτή η αναζήτηση θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση διαμόρφωσης μιας νέας κοινωνικής κινητικότητας και συμμετοχής, που θα οδηγούσε, ενδεχόμενα, σε μια νέα, ευρεία και αξιόπιστη πολιτική πλειοψηφία των προοδευτικών δυνάμεων. Μια πολιτική πλειοψηφία που σφυρηλατείται και διαμορφώνεται από τα κάτω, με την συναίνεση και την συμμετοχή των πολιτών, των φορέων του μαζικού χώρου και των κομμάτων του προοδευτικού τόξου. Γεγονός που σημαίνει πως η κοινωνική ενότητα οφείλει να διασφαλίζει και να καθοδηγεί την πολιτική ενότητα.

Τα κόμματα της κέντρο-αριστεράς δεν πρέπει να χάσουν αυτήν την ευκαιρία. Οφείλουν να διευκολύνουν όλες αυτές τις πρωτοβουλίες διαλόγου και δράσεων της κοινωνίας, πάνω στην διαμόρφωση ενός σχεδίου-προγράμματος προοδευτικής διακυβέρνησης. Για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Με συνέπεια αυτή τη φορά. Το οποίο να πείθει την κοινωνία και να πείθεται από αυτήν. Μία παρόμοια εξέλιξη, την οποία οφείλει η κέντρο-αριστερά στους ανθρώπους της, θα μπορούσε να παρουσιαστεί ως η ανατολή ενός νέου πολιτικού σκηνικού. Μιας νέας μεταπολίτευσης.