Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Συμψηφισμοί

Toυ Γ. Λακόπουλου

«Δεν πιστεύω ότι θα μας τιμωρήσει ο Θεός, αν φέτος τελέσουμε τη λειτουργία της Αναστάσεως 4-5 ώρες νωρίτερα από τα μεσάνυχτα…»

Συνήθως η επικοινωνία με τον Θεό γίνεται μέσω του ανώτερου Κλήρου. Αυτή τη φορά την ανέλαβε ένας συνδικαλιστής γιατρός.

Αυτός που εκφώνησε πρώτος τις παραβιάσεις του εκκλησιαστικού Τυπικού αιώνων, ήταν ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος.

Κάποιοι περιμέναν βροντές και αστραπές από την Αρχιεπισκοπή.

Αποδείχθηκε όμως πως αν δεν ήταν «λαγός», είχε καλή ενημέρωση. Λίγες ώρες αργότερα αυτό ήταν το πνεύμα της συμφωνίας του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο.

Οι θεολογικοί κανόνες πήγαν περίπατο και η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων απεδέχθη τον συνήθη ρόλο της: την επικύρωση τετελεσμένων.

Μη ρωτάτε αν συμφώνησε και ο καθηγητής Τσιόδρας.

Τα ανείπωτα συνεχίσθηκαν μετά τη συνάντηση κορυφής Πολιτείας-Εκκλησίας. Ο Ιερώνυμος είπε «θα κάνουμε έναν συμψηφισμό».

Οι εκκλησίες των χωριών μπορούν να περιμένουν. Οι θρησκευόμενοι πολίτες θα εκκλησιαστούν στις ενορίες της κατοικίας τους, την πιο λαμπρή μέρα της Χριστιανοσύνης. Ένας ανά 25 τ.μ.

«Ζητήσαμε 15 τετραγωνικά, μας έδιναν 25 και κλείσαμε στα 20» είπε στην τηλεόραση δραστήριο μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Η διοίκηση Ιερωνύμου εισάγει την Εκκλησία στην εποχή των Συμψηφισμών.

Επί ποιου θέματος όμως; Είναι μόνο η αβαρία που κανει η Εκκλησία στην απαρέγκλιτη τήρηση όσων ισχύουν από τότε που υπάρχει;

Ο «συμψηφισμός» δεν αφορά μόνο την αλλαγή ωραρίου και μεταφορά του «Χριστός Ανέστη» μόλις πέσει ο ήλιος.

Ο Μητσοτάκης βρήκε τον Χριστόδουλό του. Έμειναν πίσω οι διαπληκτισμοί του 2020, αν ο ιός μεταδίδεται ή όχι με τη μεταλαβιά;

Εφέτος δεν μεταδίδεται αν βγει η Ανάσταση νωρίτερα.

Ένας πιο μυαλωμένος ιεράρχης -ο Δημητριάδος Ιγνάτιος- διατύπωσε μια επιφύλαξη: «Φοβούμαι ότι η μετάθεση θα προκαλέσει μεγαλύτερο συνωστισμό». Μάγος είσαι;

Οι συνδικαλιζόμενοι ιερείς βγήκαν τα κάγκελα με την παραβίαση των κανόνων της της χριστιανικής λατρείας «Η Ανάσταση του Χριστού δεν πραγματοποιήθηκε την ημέρα του Σαββάτου».

Ματαιοπονούν. Οι δυσκολίες συνεννόησης Μητσοτάκη-Ιερώνυμου έχουν εξαφανιστεί, ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο.

Έτσι σακατεύθηκε η Θεσσαλονίκη. Επειδή -κατά το καρφί του Άδωνι- η κυβέρνηση «σεβάστηκε το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού», και δεν πήρε μέτρα.

Όπως σεβάστηκε η Εκκλησία τον εντυπωσιακό παραγκωνισμό της στις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου για το 1821, του οποίου είναι συνδημιουργός- τουλάχιστον κατά το αφήγημα της Αγίας Λαύρας.

Οι πληροφορίες ότι κάτι ψήνεται μεταξύ Μητσοτάκη και Ιερωνύμου αρχίζουν να αποκτούν βάρος.

Μην πάει το μυαλό κανενός ότι ο Προκαθήμενος θα ευλογεί πρώτος όποιον προτίθεται να πολιτευτεί – όπως εκανε στην περίπτωση Φουρθιώτη.

Το μυστικό βρίσκεται σε μια ξεκούδουνη ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, στις αρχλες Μαρτίου.

Ευχαριστούσε τον Πρωθυπουργό, επειδή «ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της Εκκλησίας να συμβάλει το κράτος και στη μισθοδοσία του λαϊκού προσωπικού των εκκλησιαστικών φορέων».

Η -αδρανοποιηθείσα- συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου του 2018, που άνοιγε τον δρόμο για διαχωρισμό, τετέλεσται οριστικά και δεν πρόκειται να αναστηθεί. Ούτε τα μεσάνυχτα, ούτε αποβραδίς.

Συμψηφισμένα πράγματα…

AΠΟ ΤO ΙΕΙDISEIS.GR