Ας γνωρίσουμε τον Άϊ Βασίλη! (Η πραγματική ιστορία)

Χριστουγεννιάτικες δράσεις από το ΠΙΟΠ στην Αθήνα

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) υποδέχεται τα Χριστούγεννα, αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων, με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων, στο κτήριο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.

Αναλυτικά:

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023 (ώρα 12:30)

Τα τρία μήλα των Χριστουγέννων και το μεγάλο μυστικό

Στην παράσταση αφήγησης για ενήλικες, ο Γιώργος Ευγενικός μοιράζεται χριστουγεννιάτικες ιστορίες και παραμύθια από την ελληνική και την παγκόσμια παράδοση και η Αναστασία Παπαγεωργίου ταξιδεύει μουσικά το κοινό με παραδοσιακά κάλαντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Την ημέρα των Χριστουγέννων τρεις βασιλοπούλες δαγκώνουν τρία μήλα και ένας παράξενος κόσμος προβάλλει μπροστά τους. Τρία παλικάρια ψάχνουν να τις βρουν και έρχονται αντιμέτωποι με ξωτικά και δράκους. Όταν καταφέρνουν να τις βρουν, λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, ένα απρόσμενο γεγονός φέρνει τα πάνω κάτω.

Απαραίτητη η κράτηση θέσης στη διεύθυνση Tourvav@piraeusbank.gr, γράφοντας το ονοματεπώνυμό σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου (ώρα 18:30)

Ας γνωρίσουμε τον Άϊ Βασίλη! (Η πραγματική ιστορία)

Στη δράση, που απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά 15 ετών και άνω, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Ποιος είναι ο Άϊ Βασίλης των Χριστουγέννων» (The Real Story of Santa Claus, Γαλλία, 2020, 52΄,με ελληνικούς υπότιτλους) και θα γνωρίσουν πώς προέκυψε η ιστορία και η χαρακτηριστική εικόνα του φιλικού Άγιου με τα άσπρα γένια και το κόκκινο παλτό με τη λευκή γούνα, που γλιστρά στα τζάκια για να μοιράσει δώρα. Στη συνέχεια, μικροί και μεγάλοι θα λάβουν μέρος σε χριστουγεννιάτικο εργαστήρι, στο οποίο θα κατασκευάσουν τον δικό τους Άϊ Βασίλη, με βάση το χαρτί, και θα γράψουν γράμμα στον Άγιο με τις επιθυμίες τους.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής, στο τηλέφωνο 210 3418051, Δευτ.-Παρ. 10:00-17:00.

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου (ώρα 18:00)

Ένα θαύμα στο … Αρχείο! 

Στη χριστουγεννιάτικη δράση, που απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά 10 ετών και άνω, μικροί και μεγάλοι θα παρακολουθήσουν την ταινία «Θαύμα στο Μανχάταν», και (Miracle on 34th Street, ΗΠΑ, 1994, 114′,με ελληνικούς υπότιτλους) θα ανακαλύψουν την ιστορία της εξάχρονης Σούζαν Γουόκερ, η οποία αμφιβάλλει για το αιώνιο παιδικό θαύμα του Άγιου Βασίλη. Όταν όμως συναντήσει έναν Άγιο Βασίλη σε ένα πολυκατάστημα, η Σούζαν θα βρεθεί μπροστά σε πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει χριστουγεννιάτικο εργαστήρι, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν, με βάση το χαρτί, και θα γράψουν το δικό τους γράμμα στον Άγιο.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής, στο τηλέφωνο 210 3418051, Δευτ.-Παρ. 10:00-17:00.

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου (ώρα 18:30)

Πού ζει ο Άγιος Βασίλης;

Λίγο πριν τη νύχτα των Χριστουγέννων, τρία ταχυδρομικά κουτιά έχουν βγει στην πόλη και μαζεύουν τα τελευταία γράμματα για τον Άγιο Βασίλη. Ένα παιδί διστάζει να στείλει το γράμμα του και χάνει την τελευταία ευκαιρία. Όμως, επειδή στη χώρα των Χριστουγέννων όλα είναι μαγικά, ένα τρένο θα το βοηθήσει να φτάσει έξω από την πόρτα του. Τι θα γίνει όταν ο Άγιος Βασίλης διαβάσει τι λέει το γράμμα; Και πού στ’ αλήθεια τελικά βρισκόταν το σπίτι του; Αυτό θα ανακαλύψουν οι μικροί φίλοι, ηλικίας, 4 έως 8 ετών, στη χριστουγεννιάτικη μουσικοθεατρική διαδραστική παράσταση «Πού ζει ο Άγιος Βασίλης;», διάρκειας 60΄, από την ομάδα «Μορφές έκφρασης».

Συντελεστές της παράστασης

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Άννα Σεβαστή Τζίμα

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γαβρίλης Χατζηβασιλείου, Δημήτρης Σκούρτης, Άννα Σεβαστή Τζίμα

Παίζουν: Μαρία Ιωάννου, Ανδρέας Μυλόπουλος, Μαρτίνα Μωραΐτη, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου

Απαραίτητη η κράτηση θέσης, στο τηλέφωνο 210 3418051, Δευτ.-Παρ. 10:00-17:00.

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν.

ΠΙΟΠ | ΒιβλιοθήκηΙστορικό Αρχείο

Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος /Τ: 210 3418051 | www.piop.gr