Ασπίδα προστασίας από τις ΗΠΑ

Toυ Μελέτη Ρεντούμη

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Μάϊκ Πομπέο στην Αθήνα σηματοδοτεί σίγουρα ένα ισχυρό συμβολισμό για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος και τις σχέσεις Ελλάδος ΗΠΑ.

Οι συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κυπριακή ΑΟΖ, έχουν ανησυχήσει την ελληνική κυβέρνηση, η οποία αναζητά διεξόδους σε συμμάχους πέρα από την ΕΕ, ώστε να περάσει όσο είναι εφικτό, μηνύματα αντίδρασης αλλά και προάσπισης των ελληνικών συμφερόντων προς την Τουρκία.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, προφανώς σε συνεννόηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, δήλωσε σε όλους τους τόνους ότι οι ενέργειες της Τουρκίας, τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ όσο και εκτός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο, είναι παράνομες και οφείλουν να καταδικαστούν.

Μάλιστα τα παραπάνω πρέπει να συνδυαστούν με τη νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδος ΗΠΑ, που αφορά την επέκταση της σύμβασης για την βάση στην Σούδα, την χρήση σημαντικού μέρους του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης το οποίο μάλιστα ήταν προς ιδιωτικοποίηση, καθώς και την ανάπτυξη αμερικανικών drones στην ελληνική επικράτειαν ώστε να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων αλλά και η αποτρεπτική ισχύς της χώρας.

Βέβαια είναι εμφανές ότι η Αμερική δεν θέλει την πλήρη ρήξη με την Τουρκία, με αποτέλεσμα να της έχει δώσει έστω και υπό προϋποθέσεις το πράσινο φως για στρατιωτική επέμβαση στην Συρία εναντίον των Κούρδων, με παράλληλη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Με βάση τα παραπάνω και παρά τις προσεκτικές διατυπώσεις των Αμερικανών, συνάγεται ότι οι σχέσεις Ελλάδος ΗΠΑ αναβαθμίζονται και δημιουργούν μια συμμαχία ισχύος στην ΝΑ Μεσόγειο, όπου μαζί και με την παρουσία του Ισραήλ και την υποστήριξή του προς τις ελληνικές θέσεις, αποκτά μια νέα και ισχυρή δυναμική.

Είναι βέβαιο πως η Τουρκία δεν πρόκειται εύκολα να παρεκκλίνει από τις πάγιες επιθετικές θέσεις της, που ενέχουν πλέον μια αναθεωρητική λογική όσον αφορά τις διεθνείς συνθήκες, αλλά σίγουρα η στάση των ΗΠΑ, αποτελεί ένα σημαντικό ανάχωμα στις τουρκικές επιδιώξεις και στην κούρσα εξοπλισμών που επιχειρούν, μέσω των εξοπλιστικών πυραυλικών προγραμμάτων από την Ρωσία, που έχουν ενοχλήσει σφόδρα τους Αμερικανούς το τελευταίο διάστημα.

Εν κατακλείδι, θα λέγαμε πως περνάμε σε μια φάση λεπτών και δύσκολων ισορροπιών στην ΝΑ Μεσόγειο και στη μέση Ανατολή με αποτέλεσμα η χώρα μας να έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί με προσεκτικές κινήσεις, σε ένα σοβαρό περιφερειακό παίκτη, που μπορεί να αποτελέσει ένα πυλώνα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή, προσδοκώντας μάλιστα σημαντικά οικονομικά οφέλη από τα κοιτάσματα και τους υδρογονάνθρακες της Μεσογείου.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός