Αφιέρωμα στον Δημήτρη Τσιρώνη: Οι μάχες με τον Νίκο Σηφουνάκη για το σκάνδαλο Βγενόπουλου, οι δίκες, η καταγγελία στο ΠΑΣΟΚ για εμπλοκή του Βενιζέλου

Του Γ. Λακόπουλου

Σπάνια πολιτικός με σχετικά σύντομη θητεία στη Βουλή, άφησε  πίσω τόσο  σημαντικές παρακαταθήκες ακεραιότητας και αγώνων για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος όσο ο Δημήτρης  Τσιρώνης που έφυγε προ ημερών σε ηλικία  μόλις 62 ετών. 

Ο  βουλευτής  του ΠΑΣΟΚ Άρτας  εξελέγη το 2007 και το 2009,  αλλά η  συνεργασία του με τον Νίκο Σηφουνάκη, πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ,  έμεινε στην ιστορία  σαν δικαιωμένη μάχη με δυνάμεις της ανομίας, όπως τις εκπροσωπούσε εκείνη την περίοδο ένα σκληρό σύστημα συμφερόντων  με επικεφαλής τον Ανδρέα Βγενόπουλο- επίσης εκλιπόντα σήμερα.

Ως πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής που ερεύνησε το σκάνδαλο Βγενόπουλου, ο Δημήτρης Τσιρώνης έδειξε  όχι μόνο σπάνια κοινοβουλευτική ικανότητα στην αναζήτηση ευθυνών, αλλά και προσωπικό θάρρος καθώς είχε απέναντί του ένα μηχανισμό οικονομικών παραγόντων, δικηγόρων και πολιτικών, ακόμη και μέσα στο κόμμα του, που προσπαθούσαν να  ανακόψουν τη προσπάθεια διαφάνειας που έκαναν με τον Νίκο Σηφουνάκη- με τον οποιο δέθηκαν στενά.

 Ο πρωταγωνιστικός ρόλος τους την περίοδο 2009-2012 σε υποθέσεις που αφορούσαν στον Βγενόπουλο – δάνεια  της MARFIN Bank προς την Ιερά Μονή Βατοπεδίου, συναλλαγές εταιρειών συμφερόντων Βγενόπουλου με το Ελληνικό Δημόσιο,  ΟΤΕ και σκοτεινές δραστηριότητες τον άξονα Ελλάδα- Κύπρος,  υπήρξε υπόδειγμα κοινοβουλευτικού ελέγχου. 

Τις διαστάσεις του σκανδάλου και τον τιτάνιο και περιπετειώδη αγώνα τους για την αποκάλυψή του περιέγραφαν οι δυο βουλευτές ου ΠΑΣΟΚ  σε  άρθρο τους που δημοσιεύθηκε την Εφημερίδα των Συντακτών τον Αύγουστο του 2018 με τίτλο “Ο Βγενόπουλος και οι ατιμώρητοι της συμμορίας του”.  

 Στη ΄μνήμη του Δημήτρη Τσιρώνη το αναδημοσιεύουμε ολόκληρο, καθώς πτυχές εκείνου του σκάνδαλο μένουν ακόμη ανοιχτές και απασχολούν ακόμη το δημοσιο βίο, τα ΜΜΕ και τη Δικαιοσύνη.  

Ο Βγενόπουλος και οι ατιμώρητοι της συμμορίας του

-” Κλείνουν 10 χρόνια (2008) όταν στη Βουλή πρωτοαντιμετωπίσαμε τον Αν. Βγενόπουλο που είχε κληθεί στην αρμόδια επιτροπή για το σκάνδαλο της πώλησης του ΟΤΕ.  Λίγο μετά στοχοποιήθηκε από τον ισχυρό άνδρα της MIG -όπως αποκαλούνταν- διότι αντιταχθήκαμε και καταγγείλαμε δημόσια και στο Κοινοβούλιο το ξεπούλημα του ΟΤΕ και τις απάτες που διέπραττε αυτός και η συμμορία του στη Marfin Bank.

Αυτό είχε συνέπεια να μας υποβάλλει δεκάδες αγωγές και μηνύσεις για τις οποίες μας αθώωναν τα Πρωτοδικεία και ως εκ θαύματος, μας καταδίκαζαν τα Εφετεία. Ηταν η εποχή της παντοδυναμίας του που διάφορα ΜΜΕ τον προέβαλαν και ως μέλλοντα πρωθυπουργό.

Η συσταλείσα το 2010 επιτροπή για τη διερεύνηση του σκανδάλου του Βατοπεδινούς αποκάλυψε το παράπλευρο σκάνδαλο Βγενόπουλου-Marfin Bank-MIG και ανέδειξε πως μέσω των μετοχοδανείων που εδόθησαν με χαριστικούς όρους, γνωστοί και φίλοι του επιχειρηματίες καρπώθηκαν 4 δισ. ευρώ και οδηγήθηκε η τράπεζα σε πτώχευση.

Παρά το πόρισμα της επιτροπής της Ελληνικής Βουλής που διαβιβάστηκε άμεσα στην ελληνική Δικαιοσύνη -Οκτώβριος 2010-, η κυπριακή Δικαιοσύνη ήταν εκείνη που τεκμηρίωσε την απάτη και απήγγειλε τις πρώτες κατηγορίες στον Αν. Βγενόπουλο και τους διάφορους καταχραστές συνεργάτες του.

Ζητήθηκε από την κυπριακή Δικαιοσύνη η έκδοσή του στην Κύπρο, ενώ ήδη είχε αποπεμφθεί από τη διοίκηση της Κυπριακής Λαϊκής Τράπεζας.

Στριμωγμένος πλέον, χρησιμοποιώντας νομικά τεχνάσματα και έχοντας συνεργούς δημόσιους λειτουργούς, απέφευγε την έκδοσή του στη μεγαλόνησο επί σχεδόν τρία χρόνια. Τελικά εκδοθεί η έγκριση έκδοσης από την ελληνική Δικαιοσύνη λίγο πριν ανακοινωθεί η αιφνίδια αποδημία του.

Ο Αν. Βγενόπουλος χρησιμοποιούσε καθ’ έξιν τεχνάσματα αποπροσανατολισμού πάντα με την ανάλογη «λάσπη», κρατώντας μικρό ή μεγάλο πηλοφόρι κατά περίσταση.

Σε πολιτικούς αρχηγούς, βουλευτές, υπουργούς, ξεφούρνιζε αστήρικτες κατηγορίες και ψεύδη για αποπροσανατολισμό, όμως:

Η εξεταστική επιτροπή της κυπριακής Βουλής με τη συμβολή των καταλυτικών στοιχείων του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής της ελληνικής Βουλής, εξέδωσε πόρισμα-καταπέλτη κατά Αν. Βγενόπουλου και συνεργατών του για απάτες κατά συρροή.

Η κυπριακή Δικαιοσύνη με τη σειρά της αποφάσισε την παραπομπή του Αν. Βγενόπουλου και των συνεργατών του σε δίκη. Ο υπόδικος πλέον επιχειρηματίας εφεύρε νέο τέχνασμα αποπροσανατολισμού, κατέφυγε στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Παρισιού (όπως απεδείχθη για να κερδίσει χρόνο και ν’ αποφύγει την μήνιν των μικρομετόχων) ισχυριζόμενος ότι για την πτώχευση της Marfin Popular Bank ευθύνεται η κυπριακή Δημοκρατία για τους χειρισμούς της μετά την αποπομπή του από την τράπεζα.

Ο ρόλος λειτουργών της Δικαιοσύνης για να συγκαλυφθεί το σκάνδαλο

Πριν από λίγες ημέρες (26 Ιουλίου 2018) εκδόθηκε η απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου η οποία είναι καταπέλτης για τον απελθόντα και τους συνεταίρους του. Η απόφαση αποτελεί μια εκ των υστέρων νίκη του κυπριακού λαού και των χιλιάδων καταθετών και μικρομετόχων της τράπεζας που έχασαν τις αποταμιεύσεις τους.

Στην Κύπρο συνεχίζονται οι δίκες για τους συνενόχους του οι οποίοι κατηγορούνται για απάτες και έχουν εκδοθεί και οι πρώτες καταδικαστικές αποφάσεις με φυλακίσεις, όπως εκείνη για τον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και άλλους.

Εχουν παρέλθει οκτώ χρόνια (2010-2018) από την έκδοση του πορίσματος της ελληνικής Βουλής, οπότε ανέλαβαν οι αρμόδιοι εισαγγελείς Διαφθοράς τη διεύρυνση όλων των πτυχών του σκανδάλου Βγενόπουλου-Marfin.

Όλα αυτά τα χρόνια ακούμε ή διαβάζουμε ότι οσονούπω θα πέσει ο πέλεκης και της ελληνικής Δικαιοσύνης για τους υπευθύνους του σκανδάλου.

Σε μια ευνομούμενη πολιτεία με αδιάσειστες αποδείξεις απάτης, οι πολίτες απαιτούν απαντήσεις, όχι τόσο αν θα καταδικαστούν όσοι μέσω των μετοχοδανείων πλούτισαν, αλλά αν θα επιστρέψουν τα τέσσερα δισ. που μοιράστηκαν μια χούφτα φίλοι και κολλητοί του Αν. Βγενόπουλου

Οι καταχραστές του δημόσιου χρήματος είναι γνωστοί, διαχρονικά δρώντες, και πολύ πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο της Marfin Bank. Αρκούν όσα γράφει στο βιβλίο του «Εμπειρίες από τον ΟΤΕ» ο επί δέκα χρόνια διοικητής του, Π. Βουρλούμης, που περιγράφει αναλυτικά πώς δρούσαν στον ΟΤΕ η συμμορία του Αν. Βγενόπουλου και ο εφοπλιστής υπαρχηγός του, όπως την αποκαλεί.

Δυστυχώς -σε ό,τι μας αφορά- η δυσπιστία του κυπριακού λαού και των κυπριακών αρχών για την ελληνική ολιγωρία είναι εύλογη και εκφράζεται δημοσίως με το ερώτημα: «Επί μια οκταετία η μητέρα Ελλάς δεν έχει ακόμα αποφασίσει; Δηλαδή η μητέρα πατρίς δεν κατανόησε τη μεγάλη απάτη;».

Στη μεγαλόνησο είναι γνωστό και συζητείται ευρέως ποιος στο πρόσφατο παρελθόν -Έλληνας πολιτικός- ζητούσε επιτακτικά από Κύπριο ηγέτη επίσημο συνομιλητή του, κάθε φορά που τον συναντούσε, να μην παραπεμφθεί ο Αν. Βγενόπουλος;

Μετά την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου και των αποφάσεων της κυπριακής Δικαιοσύνης, όλοι όσοι με πίστη και επιμονή, χωρίς να πτοηθούμε από τις απειλές της συμμορίας, αναδείξαμε το μεγαλύτερο μεταπολεμικό σκάνδαλο αλλά και όλοι οι πολίτες ζητούμε να γνωρίσουμε επιτέλους -οχτώ χρόνια μετά- ποια είναι τα πορίσματα της ελληνικής Δικαιοσύνης;

Γιατί καθυστερεί η δημοσίευσή τους; Εξακολουθούν να λειτουργούν οι μηχανισμοί που προστάτευαν την ανομία τα προηγούμενα χρόνια;

Δεν παραιτούμαστε του αγώνα για απονομής της δικαιοσύνης

Πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρονται στον ρόλο που διαδραμάτισε μερίδα λειτουργών της Δικαιοσύνης για να συγκαλυφθεί το σκάνδαλο Βγενόπουλου και συνεργατών.

Χρειάστηκε η δική μας παρέμβαση με αναφορά μας στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (2016) για να ανοίξει ο αρχειοθετημένος φάκελος της ντροπής που συγκεκριμένη δικαστική λειτουργός αρχειοθέτησε.

Εμείς θα αναμένουμε και βεβαίως δεν παραιτούμαστε του αγώνα της ολοκλήρωσης της απονομής της δικαιοσύνης γνωρίζοντας ότι ιδιοτελή συμφέροντα απεργάζονται:

Να κατοχυρώσουν το ακαταδίωκτο και ατιμώρητο για τους ενόχους του σκανδάλου και τις εταιρείες τους,

Να αποκρύψουν τις εγκληματικές πράξεις τους φορτώνοντάς τες στον απελθόντα Αν. Βγενόπουλο για να γλιτώσουν οι ίδιοι.

Δεν είμαστε μέρος όποιων συγκυριακά και για αλλότρια συμφέροντα αντιτάχθηκαν στον Αν. Βγενόπουλο μόνο όσο ζούσε, και τώρα με τη σιωπή τους προσφέρουν κάλυψη στους λοιπούς καταχραστές.

Ευελπιστούμε ότι οι τελικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης δεν θα χρονοτριβήσουν εισέτι, και θα συμπορεύονται με την αλήθεια και το δίκαιο” 

Ο Νίκος Σηφουνάκης και ο Δημήτρης Τσιρώνης συνέχισαν επί  κυβέρνησης Τσίπρα, τον αγώνα τους για την  ανάκτηση όσων έχασε το δημόσιο, με ανοχή των εποπτικών αρχών στην Ελλάδα και στην Κύπρο.  Προσπάθησαν, απειλούμενοι και διωκόμενοι, να καταλογισθούν ευθύνες στους υπευθύνους να αναζητηθούν τα προϊόντα του οικονομικού εγκλήματος,  και τα τεράστια ποσά που δόθηκαν υπό μορφή θαλασσοδανείων, από τις τράπεζες Βγενόπουλου. 

 Η προσπάθειά τους στην πορεία φώτισε και πολλές από τις αιτίες  που έφεραν οικονομική κατάρρευση στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αποκάλυψε όμως και τους δεσμούς των συμφερόντων με τη Δικαιοσύνη και δεν δίστασαν να μιλήσουν για “ύπαρξη δικαστών σε διατεταγμένη υπηρεσία, που εξυπηρετούν σκοπιμότητες και συμφέροντα» σχετικά με το σκάνδαλο «Βγενόπουλου-Marfin».

Ιδιαίτερη σημασία έχει η προσπάθεια τους να μην καλυφθεί στο σκάνδαλο στη μετά Βγενόπουλο περίοδο και επισήμαναν χαρακτηριστικά: 

-“Ο  Α. Βγενόπουλος έφυγε από τη ζωή. Ομως εκείνοι οι συνεργοί του που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεγαλύτερη απάτη της μεταπολίτευσης, από το παρασκήνιο και εκ του αφανούς, επιδιώκουν να αποκρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες και τις άνομες πράξεις τους. Να τις φορτώσουν στο αποβιώσαντα για να γλιτώσουν οι ίδιοι».

Η Επιστολή Σηφουνάκη στην Γεννηματά

Εκτός από τη Βουλή, τα δικαστήρια  και το τραπεζικό σύστημα, και τα  ΜΜΕ,  οι αποκαλύψεις τους προκάλεσε τριγμούς και στο ΠΑΣΟΚ  καθώς  οι δυο βουλευτές εντόπισαν εμπλοκή του Βαγγέλη Βενιζέλου με την υπόθεση. 

Ευθέως ο Νίκος Σηφουνάκης  απευθύνθηκε με επιστολή του στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, αναφέροντας τα εξής : 

«Στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα, είμαι πεπεισμένος ότι η παράταξή μας με την καθοδήγησή σου, θα συμβάλει στην τήρηση των βασικών αρχών της Δημοκρατίας, με ελευθερία, και την επικράτηση της διαφάνειας και λογοδοσίας στο χώρο της δικαιοσύνης, που πρέπει να είναι αλλά και να αποδεικνύεται αδέκαστη.

Ενθυμήσαι τις επιθέσεις που υπέστησαν στελέχη κυβερνητικά του ΠΑΣΟΚ κατά την περίοδο 2009-2012 από τον κ. Α. Βγενόπουλο, μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων, ο Δημ. Ρέππας και κυρίως ο βουλευτής Δημήτρης Τσιρώνης, ο οποίος σήκωσε το βάρος της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, και που αναδείχθηκε το παράπλευρο σκάνδαλο της Marfin Bank κ.ά.

Έκτοτε και επί πέντε χρόνια, ο Δημήτρης Τσιρώνης, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που έχει, στο όνομα της πολιτικής ηθικής του ΠΑΣΟΚ, την οποία υπηρέτησε, αντιμετωπίζει πλειάδα αγωγών από τον κ. Α. Βγενόπουλο, όπως και εγώ.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, παρόντος του τότε Αρχηγού και αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Ε. Βενιζέλου, κατήγγειλα ότι στον επίσημο ιστότοπο του κόμματός μας δεν αναρτήθηκε δήλωσή μου σχετικά με τον κύριο Α. Βγενόπουλο.

Ο κ. Ε. Βενιζέλος, παρόντων όλων των βουλευτών, μου ζήτησε συγγνώμη για την απαράδεκτη παράλειψη και επέπληξε τον …υποτιθέμενο Υπεύθυνο που όλοι εξαρχής γνωρίζαμε.

“Νίκο, πόσο δίκιο είχες”

Λίγο μετά ο κ. Ε. Βενιζέλος, στο γραφείο του στο ισόγειο της Βουλής, μου δήλωνε εμφατικά: «Νίκο, πόσο δίκιο είχες, μεγάλος απατεών ο Βγενόπουλος, διέλυσε τα πάντα, πρόκειται για ανυπόληπτο πλέον πρόσωπο». 

Βεβαίως ούτε μετά αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΠΑΣΟΚ η δήλωσή μου.

Πριν λίγο καιρό, στις 11 Δεκεμβρίου 2015 αναρτήθηκε στο διαδίκτυο η παρακάτω είδηση: 

«…πριν από λίγο ο Ανδρέας Βγενόπουλος της M.I.G. πέρασε το κατώφλι της πολυκατοικίας που βρίσκεται το γραφείο του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, στην οδό Μέρλιν στο Κολωνάκι. Στην είσοδο της πολυκατοικίας βρίσκονταν άνδρες της ασφάλειας του πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπου υποδέχθηκαν τον επιχειρηματία…».

Ο κ. Ε. Βενιζέλος μετά τα τελευταία γεγονότα που αφορούν στον Α. Βγενόπουλο, με δημόσιες δηλώσεις του, προσφέρει στην ουσία άμεσα στήριξη στο πρόσωπο που υποτίθεται ανυποληπτόταν.

Αγαπητή Φώφη,

Προσωπικά, όπως και οι πολίτες ελπίζουμε οι προσπάθειές σου να οδηγήσουν στην επανένωση του δημοκρατικού χώρου.

Η παράταξή μας που ανέδειξε τη συγκεκριμένη υπόθεση διαφθοράς και που στελέχη της σύρονται στις αίθουσες δικαστηρίων επί πέντε χρόνια, δεν μπορεί να είναι ουδέτερη σε κακώς κείμενα για τα οποία πολύ σωστά, έχεις επισημάνει, ότι πρέπει να ελέγχονται και να στιγματίζονται και πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για πρόσωπα που γη Ελληνική κοινωνία γνωρίζει τον βίο και την πολιτεία τους.

Είμαι στη διάθεσή σου για όποια περαιτέρω ενημέρωση.

Νίκος Σηφουνάκης»

Η απάντηση του Ευ. Βενιζέλου

Η επιστολή έφερε σε δύσκολη θέση τον Βαγγέλη Βενιζέλο που έσπευσε ωστόσο να τη συνδέσει με τον… ΣΥΡΙΖΑ :

-“Στο περιοδικό «Επίκαιρα» του εκδότη κ. Λιβάνη δημοσιεύεται επιστολή του κ. Ν. Σηφουνάκη προς την κα Φώφη Γεννηματά με την οποία διαμαρτύρεται γιατί οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και μεταξύ αυτών ο Ευ. Βενιζέλος ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο στην κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα στον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλο με αφορμή μηνυτήρια αναφορά εισαγγελέως εφετών που καταγγέλλει πιέσεις και εκβιασμούς κατά την εκτέλεση των δικαστικών της καθηκόντων.

Η άποψη του κ. Σηφουνάκη είναι ότι όταν μια υπόθεση αφορά τον κ. Βγενόπουλο (με τον οποίο είχε ο ίδιος αντιδικία) ή κάποιον για τον οποίο έχουμε κακή γνώμη ή αντιπαθούμε δεν έχουν καμία σημασία οι καταγγελίες της αρμόδιας εισαγγελέως εφετών και ο κ. Παπαγγελόπουλος μπορεί να κάνει ότι θέλει. Η άσκηση ελέγχου επί της κυβέρνησης για προσβολή της διάκρισης των εξουσιών και του κράτους δικαίου συνιστά «ουσιαστική στήριξη στο Βγενόπουλο». Αυτό το θεσμικά ανατριχιαστικό λέει ο κ. Σηφουνάκης. Ο,τι ακριβώς λέει ο σκληρός πυρήνας της κυβέρνησης και τα γνωστά φερέφωνά του.

Την επιστολή αυτή το περιοδικό του κ. Λιβάνη την κάνει πρώτο θέμα με χυδαίο τρόπο, αντάξιο του ρόλου που έπαιξε και παίζει το περιοδικό αυτό στη συγκρότηση του μετώπου της «αριστεροδεξιάς συνωμοσιολογικής αντιμνημονιακής δημαγωγίας» που οδήγησε τη χώρα στη δραματική οπισθοχώρηση των τελευταίων δεκατεσσάρων μηνών. Αναμενόμενο δυστυχώς λόγω της δυσκολίας στην οποία έχει περιέλθει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ.

Το μέτωπο υποστήριξης του κ. Παπαγγελόπουλου είναι, όπως φαίνεται, περιέργως ευρύ και πολιτικά και επιχειρηματικά απροκάλυπτο. Μόλις κυκλοφόρησε το περιοδικό του κ. Λιβάνη έσπευσε προς «αξιοποίηση» το Μαξίμου του κ. Τσίπρα με επίσημο δελτίο Τύπου. Τέτοιος συντονισμός !

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη / ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ έχει σαφή θέση επί των θεμάτων αυτών που βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα των κυβερνητικών ατοπημάτων. Κανείς δεν θα κάνει τη δημοκρατική παράταξη ουρά των ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ, των εταίρων τους και των μεντόρων τους.

Το κράτος δικαίου και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης δεν ισχύουν a la carte και η Δικαιοσύνη δεν είναι πολιτικός βραχίονας του κ. Τσίπρα και των υποστηρικτών του.

Όλες οι συναντήσεις του κ. Βενιζέλου με όσους ζητούν να τον δουν για πολιτικά και κοινοβουλευτικά θέματα γίνονται επίσημα στο γραφείο του, έτσι ώστε να είναι εφικτή η άμεση ενημέρωση του Διαδικτύου και όσων ΜΜΕ ενδιαφέρονται. Όποιος προτιμά τη μέθοδο των μυστικών ραντεβού σε διαμερίσματα όπου φιλοξενούνται συμπαθή κατοικίδια μπορεί να την ακολουθεί.

Αυτά για τα οποία ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο – προφανώς και άλλα πολιτικά πρόσωπα – ο κ. Βγενοπούλος θα γίνουν δημοσίως γνωστά πολύ σύντομα γιατί ο κ. Βγενοπούλος θα ζητηθεί να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αμέσως μετά την ακρόαση των κκ. Παρασκευόπουλου και Παπαγγελόπουλου για την οποία η κυβέρνηση δεν δείχνει να βιάζεται. Εκεί θα δούμε και ποιος έχει σχέση με ποιόν.

Ο Δημήτρης Τσιρώνης  παρότι τον κατέβαλε η ασθένεια του και χωρίς να είναι πλέον βουλευτής δεν εγκατέλειψε ποτέ την εξυγιαντική του προσπάθεια: από τον εξαίρετο τρόπο που διηύθυνε την Προανακριτική για το Βατοπέδι, μέχρι τους αγώνες που έδινε στα δικαστήρια.

Υπήρξε ακέραιος, μαχητής και σεμνός,  με  ήθος και πολιτική συγκρότηση  που σπανίζουν.  Η θητεία του στη Βουλή των Ελλήνων υπήρξε φωτεινός οδηγός για τον τρόπο που οφείλουν να αντιλαμβάνονται το ρόλο τους οι εκπρόσωποι του έθνους. Ακόμη και όταν τους στερεί η πολιτική επιβίωσή τους την εξασφάλιση της δικαίωσης της Ιστορίας.