Βασίλης Πλιώτας: Νόμος 4022/11

Toυ Γ. Λακόπουλου

Το κείμενο που ακολουθεί μεταφέρει, απλουστευμένα, την γνώμη έμπειρων εκπροσώπων του νομικού κόσμου.

Σε ποιόν; Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα.

Ο κορυφαίος δικαστικός λειτουργός- με αναγνωρισμένο ήθος και πλήρη επιστημονική κατάρτιση-γνωρίζει καλύτερα όσα αναφέρονται.

Επιπλέον είναι αρμόδιος για την εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να μην αναζητήσει για ποιο λόγο κάποιοι δικαστές δεν εφαρμόζουν το νόμο.

Εν προκειμένω πρόκειται για το Δικαστικό Συμβούλιο. Το όργανο που έχει την αρμοδιότητα- και το καθήκον- να αποφασίσει , μετά την άσκηση ποινικής δίωξης, για τη συνέχεια μιας υπόθεσης.

Για την ακρίβεια να εκδώσει-παραπεμπτικό ή απαλλακτικό-Βούλευμα ,ανάλογα με τις ενδείξεις ενοχής του κατηγορουμένου. Τόσο απλό.

Γίνεται απλούστατο με τον «νόμο Παπαϊωάννου». Ήτοι τον 4022/11 που είχε τον εύγλωττο τίτλο:

« Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς Πολιτικών και Κρατικών Αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος Δημοσίου Συμφέροντος».

Ο νόμος ορίζει ότι οι διατάξεις του εφαρμόζονται «για κακουργήματα τα οποία δεν υπάγονται στις ρυθμίσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 86 του Συντάγματος και διαπράττουν υπουργοί ή υφυπουργοί…».

Μια τέτοια υπόθεση είναι η άσκηση Ποινικής Δίωξης κατά του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου.

Η δίωξη αφορά το κακούργημα της «δωροδοκίας πολιτικού προσώπου κατ’ εξακολούθηση» στο σκάνδαλο Novartis.

Τη δίωξη παρήγγειλε η αρμόδια εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, αφού ήδη ο Βασίλης Πλιώτας είχε ζητήσει να ανατεθεί η υπόθεση σε εφέτες.

Ο ίδιος νόμος – που έχει εφαρμοστεί ήδη σε άλλες περιπτώσεις- επιβάλει να ολοκληρώνονται αυτές οι υποθέσεις το πολύ σε έξι μήνες , από την άσκηση της ποινικής δίωξης.

Η δίωξη κατά Λοβέρδου έχει ασκηθεί πριν από δυο χρόνια. Ήτοι έχουν παρέλθει τέσσερα εξάμηνα, από τα οποία στα τρία οι δικαστές παρανομούν.

Οι περιπτώσεις Παπαγγελοπούλου και Παππά – στις οποίες άσκησε δίωξη η Βουλή ως δικαστική αρχή – εξετάσθηκαν στο Δικαστικό Συμβούλιο, πριν παρέλθουν τρεις μήνες.

Ο φάκελος Λοβέρδου είναι παραπεταμένος δυο χρόνια.

Κάποιοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους και η δίωξη μένει σε εκκρεμότητα.

Επιπλέον ένα κόμμα – το ΚΙΝΑΛ, στο οποίο ο Λοβέρδος είναι υποψήφιος πρόεδρος – κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα, αν το Βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, εκδοθεί μετά τις αρχαιρεσίες του.

Τι θα συμβεί αν εκλεγεί και στη συνέχεια η Δικαιοσύνη αποφανθεί, είτε ότι πρέπει να πάει σε δίκη για δωροδοκία, είτε ότι το κακούργημα συνέβη κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων του, οπότε έχει παραγραφεί;

Η Δικαιοσύνη είναι τυφλή και γι’ αυτό ίσως δεν βρίσκει το φάκελο. Αλλά δεν είναι κουφή , ώστε να μην έχει ακούσει τίποτε.

Είναι η ώρα του Βασίλη Πλιώτα να εξετάσει αυτή την περίεργη άρνηση εφαρμογής νόμου.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR