Γαλάζια κοράκια με νύχια γαμψά: Όταν η πολιτική συνδυάζεται με μπίζνες και “βαθιά αγάπη για την πατρίδα μας”

Του Νίκου Λακόπουλου

Με μια αστραπιαία κίνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέγραψε έναν βουλευτή του γιατί έκανε κάτι που ο ίδιος του επέτρεψε να κάνει και γνώριζε -όπως είπε απολογούμενος ο Ανδρέας Πάτσης: το θέμα είναι πως ένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας πλουτίζει αγοράζοντας δάνεια στο 1/15 της αξίας τους ή ότι υπάρχει νόμος που επιτρέπει να υπάρχουν “κοράκια’;

Ταυτόχρονα παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ για το “πλιάτσικο” Πάτση με ΕΛΤΑ και εισπρακτικές» -όπως το χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η παραίτηση δείχνει τον Κυριάκο Πιερρακάκη που δείχνει τον Σταϊκούρα την ώρα που πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ανδρέας Πάτσης, μέσα στις εταιρίες της οποίες δεν είχε δηλώσει στο πόθεν έσχες του είναι και μια κοινή επιχείρηση με τη σύζυγο του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα!

Ο Ανδρέας Πάτσης που είναι κουμπάρος του Στ. Πέτσα έχει και ένα γιο όμως “άριστο” με πολλά πτυχία που ήταν μέχρι χθες συντονιστής θεματικής ενότητας «Μη Εξυπηρετούμενων Επιχειρηματικών Δανείων» στη Νέα Δημοκρατία!

Η σχετική ιστοσελίδα κατέβηκε χθες λίγο μετά τη διαγραφή του πατέρα του Πάτση και από το κόμμα χωρίς εξηγήσεις την ώρα που ο Α.Πάτσης κλήθηκε από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ να δώσει εξηγήσεις “οι εξηγήσεις του κ. Πάτση δεν κρίθηκαν επαρκείς”.

Το “πλιάτσικο” των “αρίστων”

«Ο κ. Πάτσης όχι μόνο πλουτίζει από κόκκινα δάνεια που αγόρασε στο 1/15 της αξίας τους έναντι 4,3 εκατ. ευρώ, που δεν μπορεί να δικαιολογήσει από το πόθεν έσχες του» είχε αναφέρει ο Νάσος Ηλιόπουλος, «αλλά εμφανίζεται να έχει εισπράξει με απευθείας αναθέσεις σε δύο χρόνια από τον κ. Πιερρακάκη μέσω ΕΛΤΑ πάνω από 1 εκατ. ευρώ για νομικές συμβουλές.

Το πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα από τους “άριστους” του κ. Μητσοτάκη δεν έχει προηγούμενο. Η αποπομπή των κ. Πιερρακάκη και Πάτση είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει. Μετά, περιμένουμε να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης γιατί καλύπτει τόσες μέρες το πλιάτσικο των εκλεκτών του».

Φαίνεται όμως πως το σκάνδαλο συνδέεται με κάποιο τρόπο με το σκάνδαλο των υποκλοπών αφού ήταν τον Μάιο του 2020, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης που είχε υποβάλει αναφορά στην επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής, αναφορικά με τη ψευδή δήλωση περιουσιακής κατάστασης του Ανδρέα Πάτση. 

Όπως χαρακτηριστικά αναγραφόταν στην επίμαχη αναφορά, «Από την έρευνα μου προέκυψε πως ο βουλευτής Γρεβενών της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Πάτσης δεν έχει δηλώσει στο Πόθεν Έσχες του τέσσερις εταιρίες, ανάμεσά τους και την αμαρτωλή «Πλάτων» μέσω της οποίας αγόραζε δάνεια».

Ο Πάτσης με δουλειές από την Κωνσταντινούπολη ως το Κόσσοβο, γνωστός πριν του προταθεί να γίνει βουλευτής, εκφράζει το όραμα του Μητσοτάκη που αναθέτει και στο γιο του να παρέχει στο κόμμα “εξειδικευμένες λύσεις, καινοτόμες ιδέες για τη βελτίωση των δεικτών ανταγωνιστικότητας και επιτυχίας στους επιχειρηματικούς στόχους”.

Ο Πάτσης και ο Πιερρακάκης

Ο Ανδρέας Πάτσης που φωτογραφίζεται με κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Μπρατάκος και ο κουμπάρος του Στέλιο Πέτσας, δεν είναι κάποιος τυχαίος, αλλά η ψυχή και η καρδιά της Νέας Δημοκρατίας. Για να τον αποχωρισθεί με συνοιπτικές διαδικασίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάποιος πολύ σοβαρός λόγος θα υπάρχει.

“Ο κ. Πάτσης συμβολίζει τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου από τις γαλάζιες ακρίδες που λεηλατούν το ελληνικό δημόσιο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για την υπόθεση στον Σκάι μιλώντας για “τρωκτικά”,

Η αξιωματική αντιπολίτευση, παράλληλα, βάζει στο στόχαστρο και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, λέγοντας ότι είναι ο πολιτικός επόπτης των ΕΛΤΑ που συνήψαν τις παχυλές συμβάσεις εκπροσώπησης με την DLA Piper, την οποία εν Ελλάδι εκπροσωπεί ο Ανδρέας Πάτσης.

Ο υπουργός όταν λέει πως εδώ και αρκετά χρόνια τα ΕΛΤΑ έχουν περάσει στο Υπερταμείο και το υπουργείο έχει μόνο ρυθμιστικές και όχι εποπτικές αρμοδιότητες στέλνει το δέμα στον Σταϊκούρα.

“Αυτοί οι τύποι που νομίζουν πως μπορεί να είναι πολιτικά στελέχη και συγχρόνως να στήνουν εταιρίες, να ‘βγάζουν λεφτά’, να κάνουν σαν η πολιτική να είναι μια δουλειά ανάμεσα σε άλλες υποχρεώσεις. Δεν φταίνε αυτοί. Η ευθύνη είναι των ηγετών και των πολιτικών επιτελείων” γρ΄άφει στο Facebook o καθηγητής Νικόλας Σεβαστάκης.

“Και μιας τεράστιας ιδεολογικής στρέβλωσης που αγγίζει ιδιαίτερα τα κεντροδεξιά κόμματα κι εδώ και στην Ευρώπη: της στρέβλωσης που βλέπει την πολιτική δράση και το Κράτος ως επιχειρησιακές οντότητες εταιρικού χαρακτήρα”.

Η “βαθιά αγάπη για την πατρίδα”

Ο Ανδρέας Πάτσης είχε εξηγήσει όταν ανακοίνωσε πως κατεβαίνει υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία πως συνδυάζονται οι μπίζνες με την πατρίδα -και τη Νέα Δημοκρατία:

“Ζήτησα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είμαι υποψήφιος εδώ, στις ρίζες μου. Για να μπορέσω να προσφέρω τις γνώσεις μου, τη δημιουργικότητά μου, τις γνωριμίες μου και τις ιδέες μου, στους ανθρώπους που μας ενώνει ένα κοινό: Η βαθιά αγάπη για την πατρίδα μας”.

Με κουμπαριές και εταιρείες με συζύγους υπουργών, με το γιο του συντονιστή θεματικής ενότητας «Μη Εξυπηρετούμενων Επιχειρηματικών Δανείων» στη Νέα Δημοκρατία (!) ο Ανδρέας Πάτσης δεν είναι μόνος: ανήκει σε μια μεγάλη πολιτική οικογένεια -που τον βγάζει απέξω με ενοχή για να συγκαλύψει το μεγάλο πλιάτσικο.